Ce să vizitezi o zi în Padova, la doar o oră distanță de Veneția

Ce să vizitezi o zi în Padova, la doar o oră distanță de Veneția

Vă povesteam într-un articol trecut despre Universitatea din Salamanca și faptul că este a treia cea mai veche din lume, după cele de la Bologna și Oxford, fiind fondată în 1218. Astăzi vreau să vă fac cunoștință cu orașul care găzduiește cea de-a cincea cea mai veche universitate din lume, fondată în 1222 – Padova.
 

Cum ajungi la Padova?

Noi am mers aici într-o excursie de o zi de la Veneția. Cea mai rapidă variantă este trenul (aprox. 50 minute), un bilet costă 4 euro/persoană/sens. Există și un autobuz direct care face în jur de 2 ore, avantajul fiind că peisajul este unul tare plăcut, de-a lungul canalului Brenta (Riviera del Brenta), pe malul căruia aristocrații venețieni și-au construit case (vile) de vară. Biletul de autobuz costă 6 euro/persoană/sens. Gara din Padova este la 10 minute de mers pe jos de centrul istoric.

Italia-Padova-Nov2018
 

Ce vizitezi într-o zi?

 

Universitatea din Padova

1222 este anul în care a fost fondată Universitatea din Padova, existența ei datorându-se Universității din Bologna, pentru că mai mulți profesori și studenți de acolo s-au simțit limitați din punct de vedere ideologic, așa că au pus bazele unei noi universități, în care să se poată bucura de libertate în gândire.

Clădirea principală a universității (Palazzo del Bo), în stil renascentist, se află în centrul istoric al orașului și se poate vizita. Pereții curții interioare sunt acoperiți cu podoabele heraldice ale fiecărui rector din perioada 1592-1688. Turul ghidat include și Sala Mare, dedicată lui Galileo Galilei, care a predat aici pentru 18 ani, Sala celor 40 de portrete (ilustrând străini care au studiat aici) , Teatrul Anatomiei și Sala Medicinei. Turul durează 45 de minute și costă 7 euro/persoană.

Printre absolvenții Universității din Padova se numără și astronomul Copernicus, dar și Elena Lucrezia Cornaro Piscopia – prima femeie absolventă de studii universitare din lume (1678).

 

Italia-Padova-loculdelageam Italia-Padova-loculdelageam

Italia-Padova-Nov2018

Centrul istoric

Chiar vizavi de Universitate vei vedea Primăria din Padova – un ansamblu de palate în stiluri arhitecturale diferite, înconjurat de piețe pe toate laturile – merită să îi dai un ocol.

Itala-Padova-primaria-Loculdelageam

 
Începând de aici vei intra pe Via Roma, cea mai importantă stradă pietonală a centrului istoric. Dacă vrei să te oprești la o terasă sau să iei masa, aici e locul potrivit. Îți recomand locul în care ne-am oprit noi, Patavinus Bakery, unde am mâncat o pizza suuuper bună, deloc scumpă. Via Roma se continuă cu Via Umberto I, și ea bogată în magazine și gelaterii. După ce le-ai străbătut pe ambele, vei fi ajuns în următorul obiectiv de pe lista noastră:

 

Pratto della Valle

Cea mai mare din Italia și una dintre cele mai mari din Europa, Prato della Valle este o piață impresionantă, cu o suprafață de 90000 mp.  În centrul acesteia se află o „insulă” înconjurată de 78 de statui ale unor figuri celebre ale antichității.

Italia-Padova-prato-della-valle  Italia-Padova-prato-della-valle

 

Și, dacă până acum nu te-a cucerit, știu ce o s-o facă: îmbrăcămintea colorată a … copacilor. Da, atunci când am fost noi, toți copacii din piață aveau haine de iarnă viu colorate.
 

Italia-Padova-prato-della-valle

Italia-Padova-prato-della-valle

Din piață ajungi ușor și la cea mai veche Grădină Botanică Universitară din lume, fondată în 1545, așa că dacă vizitezi Padova primăvara, nu o rata.

 

Basilica di Sant Antonio

Biserica este una imensă și găzduiește în interiorul său moaștele Sfântului Anton, fiind un loc de pelerinaj important pentru catolici. Edificiul nu are un stil arhitectural precis, exteriorul fiind o combinație de elemente bizantine, gotice și  baroce.

Italia-Padova-Nov2018 Italia-Padova-Nov2018

 

Centrul istoric din Padova este înțesat cu clădiri vechi, dar frumoase și bine păstrate, așa că o plimbare pe străduțele pietruite este modul perfect în care să îți închei excursia de o zi.

Italia-Padova-Nov2018 Italia-Padova-Nov2018 Italia-Padova-Nov2018 Italia-Padova-Nov2018 Italia-Padova-Nov2018 Italia-Padova-Nov2018

 1 thought on “Ce să vizitezi o zi în Padova, la doar o oră distanță de Veneția”

  • Bună Denisa!
    Îți mulțumesc pentru informații, in curând vreau să vizitez Padova, informațiile tale îmi sunt utile,, mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *