Ce poți vizita în județul Buzău | Idei de vacanță în România
Ce faci când ai programată o vacanță în Praga, dar nu mai poți merge din cauza restricțiilor impuse de cehi României? Te uiți pe hartă și găsești rapid o alternativă de vacanță (mai de buget, căci banii pe biletele de avion nu se puteau recupera). Așa se face că în loc să ne plimbăm prin centrul vechi din Praga, ne-am plimbat prin… județul Buzău 😀
Pentru că este atât de accesibil din București (la doar o oră și ceva de condus), dar și pentru că am găsit mai multe obiective turistice decât ne așteptam, m-am gândit că ar fi util să le trec într-un articol – iată deci ce e de vizitat în județul Buzău:
1. Barajul Siriu
Poate vă așteptați să încep cu orașul Buzău – ei bine, nu 🙂 Încep cu locul meu preferat, Barajul Siriu.
Deși la barajul Siriu mai ajunsesem acum câțiva ani în trecere, de data aceasta ne-am și cazat în apropiere și ne-am propus să explorăm zona. Peisajul din jurul barajului este unul frumos, cu multe dealuri împădurite și cu o apă de-un albastru marin, însă din păcate prea multe n-ai de făcut în zonă – nu există niciun spațiu amenajat în jur unde să poți sta la un picnic, ori să te relaxezi în natură, așa cum este la Barajul Paltinu spre exemplu.
Noi am insistat și am profitat că am avut mai mult timp la dispoziție, astfel că am reușit să admirăm lacul din 3 puncte diferite de observație.
Avem o dată priveliștea clasică, ce se vede de pe drumul ce duce spre Brașov – dacă ai fost în zonă, sigur te-ai oprit și tu aici.
Ne-am bucurat de răcoare și am continuat încă 5-6 kilometri pe șoseaua ce șerpuiește spre Brașov până am ajuns la cel de-al doilea punct de observație: Viaductul Stânca Teherău. De aici avem o altă priveliște asupra lacului Siriu, căci suntem chiar în coada lacului.
Spre seară ne-am îndreptat spre malul lacului, căci Costin a vrut neapărat să-și încerce norocul la un pescuit la spinning. În timp ce el încerca să prindă peștișorul de aur, noi ne-am bucurat de culorile apusului. N-am ratat însă nici o mică bălăceală, pe final de zi.
Ca să ajungi în acest loc, trebuie să urmezi drumul pietruit spre Pensiunea Diana – poți ajunge și cu mașina, dacă are o gardă la sol mai înaltă. Noi n-am vrut să riscăm, așa că am coborât pe jos cele 7-8 serpentine (nu durează mai mult de 10 minute). Din păcate nici aici pe mal nu este nimic amenejat, fiecare stă pe unde poate
2. Cascada Pruncea (Cașoca)
Chiar înainte de porțiunea de serpentine dinspre Barajul Siriu, se face un drum secundar către Cașoca și mai departe către Cascada Pruncea. Până la cascadă sunt aproximativ 5-6 kilometri de drum pietruit, accesibil pentru orice mașină (sper că n-ați spălat-o totuși înainte de mini-vacanța asta, căci după drumul dus-întors pe aici, nu o să mai știți nici ce culoare e).
Cascada s-a format pe râul Cașoca (de aici și cel de-al doilea nume al ei) și existența ei este învăluită într-o legendă locală: se spune că în spărtura din peretele de lângă cascadă se ascundeau adesea haiducii locului, fiind și locul unde își împărțeau averile. Chiar dacă astăzi nu mai vedem haiduci pe aici, este totuși un loc bun să te răcorești puțin și să te relaxezi ascultând susurul apei.
3. Lacul Vulturilor
Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund este legat nu de una, ci de două legende ale locului.
Prima legendă, conform căreia și-a luat numele de Lacul Vulturilor, are legătură cu scrierile lui Alexandru Vlahuță din cartea sa România Pitorească, în care spune așa:
Aici spun ciobanii că vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să-ntinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripele-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor.
Numele de Lacul fără fund vine de la o altă legendă, despre un cioban care, sătul de a păzi turmele de oi, și-a aruncat bâta în acest lac și a plecat unde-a văzut cu ochii. După un an, ciobanul și-a găsit bâta în apele Dunării și, cuprins de dorul locurilor natale, s-a întors în Ținutul Buzăului. Dacă ajungeți aici, trebuie să știți însă că lacul are o adâncime de doar… 2,5 metri.
View this post on Instagram
Spre Lacul Vulturilor poți ajunge din Gura Siriului (reper Cabana Valea Neagră), printr-o drumeție de aproximativ 4 ore (mare parte din drum fiind de urcare, lacul este situat totuși la peste 1400m altitudine), marcată cu bandă roșie.
4. Vulcanii noroioși
Fiind probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Buzău, nu aveam cum să ratăm nici noi o vizită la Vulcanii Noroioși. Eu am mai ajuns aici o singură dată, acum vreo 15 ani, când recunosc, prin ochii de copil totul părea mult mai spectaculos.
Dacă sunteți cu cei mici așadar, chiar vă încurajez să mergeți la vulcani, căci li se va părea interesant cu siguranță. Au apărut de curând și multe panouri informative, cu procesele de formare descrise pe înțelesul copiilor, astfel că le va fi satisfăcută curiozitatea și vor găsi răspunsuri la toate întrebările. Erupțiile sunt emanații de gaze de la mare adâncime, care în drumul lor spre suprafață se combină cu solul argilos și cu apa.
Puțini știu însă că Vulcanii Noroioși se găsesc de fapt în mai multe rezervații, cele mai cunoscute fiind Pâclele Mari și Pâclele Mici. Dacă la Pâclele Mari sunt doar 3 vulcani principali, însă cu un diametru mare, la Pâclele Mici veți găsi mai mulți mini-vulcani, dacă le putem zice așa. Recomandarea mea ar fi să le vizitați pe ambele, dacă tot sunteți în zonă.
5. Tabără de sculptură de la Măgura
Din 1970 și până în 1985, aici s-au întâlnit în fiecare vară numeroși liceeni și absolvenți de Arhitectură și timp de 2 luni își punea imaginația și creativitatea la lucru, sculptând în piatră. Tabăra de sculptură a apărut la inițiativa sculptorului Gheorghe Coman, pentru a sărbători 16 secole de atestare a Buzăului – din acest motiv s-au desfășurat 16 ediții, iar rezultatul acestoră se vede astăzi în cele 265 de sculpturi așezate pe 21 de hectare.
6. Focurile Vii
Chiar dacă acest obiectiv turistic se bazează tot pe acumulările de gaze naturale din sol, modul în care iese la suprafață nu seamănă deloc cu cel de la Vulcanii Noroioși. După cum probabil v-ați prins și din numele locului, aici gazul care iese la suprafață produce flăcări prin frecarea cu solul.
Accesul către Focurile Vii este destul de greoi, fiind nesemnalizat, așa că cel mai bine e să cereți îndrumarea gazdelor, dacă vă cazați în zonă, sau a localnicilor din comuna Lopătari.
View this post on Instagram
7. Sărata Monteoru
Pe vremuri o stațiune balneară foarte cunoscută, care atrăgea turiști din toată Europa și concura cu stațiuni precum Karlovy Vary și Karlsbad, astăzi Sărata Monteoru nu mai atrage prea mulți iubitori de călătorii, din păcate.
Istoria stațiunii este una interesantă, bazele ei fiind puse în 1895 de către un grec, care cumpărase terenurile din zonă pentru a exploata zăcămintele de petrol – când și-a dat seama de proprietățile terapeutice ale izvoarelor sărate de aici, văzând cum se tratează localnicii, a deci să își investească toate câștigurile pentru a dezvolta o stațiune turistică. Apoi a construit aici și un cazino, o capelă, un parc în stil englezesc și o vilă personală – declarate monumente istorice.
Astăzi atracția principală rămâne ștrandul cu apă sărată din centrul stațiunii, bazinul având dimensiuni olimpice (3000 mp), iar pentru copii vedeta este parcul de aventură amenajat prin pădure.
8. Orașul Buzău
Nu puteți spune că ați vizitat județul Buzău dacă nu faceți o plimbare și prin orașul reședință de județ – câteva ore ar trebui să fie suficiente pentru a trece în revistă următoarele obiective turistice:
Palatul Comunal
Clădirea emblematică a orașului Buzău, ce găzduiește și astăzi Primăria, a trecut de-a lungul timpului prin multe momente dificile – cel mai notabil fiind în 1944, când a fost bombardat de avioanele britanice.
Parcul Crâng
Cel mai mare parc din Buzău (și preferatul localnicilor) are o istorie ce datează de la finalul anilor 1800, când au fost amenajate aleile și construit Conacul Trandafirilor de către un arhitect elevețian – fiind și locul unde poți savura o cafea după o plimbare în jurul lacului. Nu rata Obeliscul din centrul parcului – el a fost ridicat tot pentru a sărbători 16 secole de la prima atestare documentară a Buzăului și are sculptate pe el scene din istoria României.
Conacul Marghiloman
Conacul Marghiloman este amplasat în parcul cu același nume din Buzău și a fost până de curând ignorat de autorități și lăsat în paragină. Din fericire, potențialul turistic a fost văzut de cine trebuie și a trecut printr-un amplu proces de restaurare cu fonduri europene, motiv pentru care astăzi putem admira în voie conacul fostului prim-ministru al țării, Alexandru Marghiloman.
View this post on Instagram
Avem și o recomandare de loc de luat masa în Buzău, preferatul nostru, unde mergem de fiecare dată când ajungem pe aici: La Brasserie. Încercați neapărat limonadele și/sau frappe-urile lor. Yumm
Unde să te cazezi în județul Buzău?
Așa cum am scris și la început, noi am ales să stăm în apropiere de Barajul Siriu și apoi să coborâm spre orașul Buzău. Poți alege însă și invers, să începi explorarea din oraș și să te cazezi acolo, având mai multe opțiuni. Oricum ar fi, poți verifica aici câteva opțiuni de cazare disponibile pe Booking.
P.S.: Dacă ai găsit de folos sfaturile mele, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam
Buna ziua. As dori sa stiu daca organizati excursii care sa cuprinda obiectivele turistice prezentate de dvs, aici, pe site-ul acesta. Mi-as dori sa ma cazez in Buzau si apoi sa fac excursii cu microbuzul sau autocarul.
Bună Mihaela! Eu nu organizez excursii, doar scriu despre ce poți vizita, ofer inspirație de călătorie. Îți recomand să cauți o agenție de turism care să aibă excursii în România.