Ce poți vizita în Iași într-un weekend
La Iași am fost pentru prima dată în liceu, odată cu fratele meu care începea facultatea acolo. Chiar dacă a fost o vizită pe fugă, am rămas fermecată de Palatul Culturii (pe bună dreptate, căci nu mai văzusem până atunci o clădire atât de frumoasă), dar și de bulevardele largi, de Universitate și de tramvaie – venită de la Slobozia, un oraș mic din Bărăgan, Iașiul așezat pe 7 coline îmi părea din altă lume.
După mulți ani de la ultima vizită, vara aceasta am redescoperit Iașiul – e drept, scopul vizitei a fost să mergem la Afterhills, cel mai mare festival de muzică dance și electronică din Moldova, însă am profitat de ocazie și am luat la pas orașul, în încercarea de a vizita tot ce putem. Iată ce obiective turistice am putut admira în 2 zile în Iași:
Palatul Culturii și zona Palas
Deși destinația inițială a clădirii monumentale a fost aceea de Palat de Justiție și Administrație, și-a servit scopul doar pentru 30 ani, căci în 1955 a devenit Palat al Culturii, fiind de atunci gazda a patru muzee de importanță națională, pe care le puteți vizita pe îndelete. Din fericire, o vizită a Palatului presupune și admirarea celei mai frumoase încăperi – Sala Voievozilor, numită așa datorită unei galerii de portrete ale domnilor Moldovei.
Programul de vizitare este de Marți până Duminică în intervalul orar 10-17, iar prețul unui bilet este de 40lei pentru adulți.
Clădirea este o îmbinare a mai multor stiluri arhitecturale (neogotic, romantic și neobaroc), construcția ei durând aproape 20 de ani – inaugurarea oficială a avut loc în 1925, în prezența familiei regale, Regele Ferdinand I și Regina Maria. La acea vreme, turnul central, de 55 metri înălțime, făcea ca Palatul să fie cea mai înaltă clădire din oraș. Însă turnul a devenit faimos nu datorită înălțimii sale, ci a ceasului pe care îl găzduiește – vitraliile cadranelor sunt decorate cu cele 12 zodii, iar la fiecare oră exactă, orologiul cântă Hora unirii.
Dacă vrei să urci în turnul cu ceas, biletul de acces este 16 lei, tururile ghidate organizându-se din oră în oră, începând cu 10:45.
Zona din spatele Palatului Culturii a fost amenajată odată cu înființarea Palas Mall și este, din punctul meu de vedere, „o țară ca afară” – spațiu verde pe care oameni se pot relaxa, iar copiii se pot juca în voie, un patinoar pentru sezonul rece, teatru de vară pentru sezonul cald și o priveliște superbă asupra palatului, mai ales seara când este luminat.
Amplasată chiar lângă Palatul Culturii, Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” a fost construită de Ștefan cel Mare în anii 1491-1492, fiind cea mai veche biserică din Iași care s-a păstrat până azi, iar exteriorul ei are un aspect unic – admiră-l în drumul tău spre centrul orașului.
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
Nu poți rata o plimbare pe „Ulița Domnească” ce pornește de la Palatul Culturii și ajunge în Piața Unirii – vei descoperi o mulțime de clădiri simbolice ale Iașiului. Să le luăm pe rând:
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este cea mai frumoasă ctitorie a Domnului Țării Moldovei, Vasile Lupu, fiind construită în 1637-1639. Înfățișarea mănăstirii este unică datorită ornamentelor exterioare, care acoperă întreaga clădire și care au fost inițial aurite. Aici a fost înhumat Alexandru Ioan Cuza.
Catedrala Romană-Catolică
Ce mi-a atras atenția la Catedrala Sfânta Maria Regină este forma sa circulară, rar întâlnită la biserici. Interiorul este dominat de icoana mozaic din altar ce o înfățișează pe Sfânta Fecioară Maria și animat de vitraliile din cele 24 de ogive.
Palatul Roznovanu – Primăria Iași
Construit în secolul al XVIII-lea, Palatul Roznovanu a aparținut celei mai bogate și influente familii din peisajul politic al Iașiului acelor vremuri. Pentru o vreme a fost și reședință regală, iar în timpul Primului Război Mondial a găzduit sedii ale ministerelor, refugiate de la București. Biroul actual al primarului a fost biroul regelui Ferdinand, iar sala de ședințe a Consiliului Local a fost locul în care s-a întrunit Consiliul de Război al României în 1918.
Teatrul Național Iași
Clădirea acuală a Teatrului Național este legată de incendiul în care a fost distrus vechiul teatru din Copou, în 1888. Teatrul a fost construit de 2 arhitecți vienezi, responsabili și de alte teatre renumite: Viena, Praga, Hamburg, Timișoara, Oradea sau Cluj.
Catedrala Mitropolitană
Catedrala a fost ridicată cu mari eforturi – deși actul de naștere al edificiului a fost semnat în 1826, sfințirea acesteia a avut loc la mai bine de 60 de ani distanță, abia în 1887. Acum ea găzduiește moaștele Cuvioasei Parascheva. În plus, la demisolul catedralei a fost amenajat Muzeul Mitropolitan.
Râpa Galbenă
Menită să cosmetizeze malurile abrupte și lutoase dinspre Gară, construcția a fost demarată încă de la finalul secolului al XIX-lea și a devenit rapid un punct de atracție pentru ieșeni, dar și pentru turiști, care nu ratează câteva fotografii pe scările monumentale de aici.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Fondată în 1860, la scurt timp după ce s-a înfăptuit Mica Unire (24 Ianuarie 1859), Universitatea din Iași, așa cum s-a numit la început, este prima universitate modernă a României.
Clădirea actuală a Universității a fost construită la finalul secolului al XIX-lea și a fost inaugurată în prezența regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.
Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi
Declarată cea mai frumoasă bibliotecă din lume într-un sondaj făcut de Bored Panda, Biblioteca Universității Tehnice din Iași este foarte puțin cunoscută în România. Biblioteca poate fi vizitată gratuit.
View this post on Instagram
Parcul Copou
Chiar dacă este un parc mic, nu ar trebui să ratezi Copoul – în centrul acestuia vei găsi Teiul lui Eminescu, „păzit” de bustul lui Eminescu. Fă o plimbare și pe Aleea Junimea, unde sunt amplasate busturile din bronz ale membrilor, inclusiv cel al Veronicăi Micle.
Grădina Botanică din Iași
Înființată în 1856, este prima grădină botanică universitară din țara noastră, purtând numele fondatorului său, Anastasie Fătu.
Preferata mea a fost secția Rosarium, unde poți admira zeci de specii de trandafiri. Deși ne doream să vizităm și Complexul de Sere, nu am fost atente la programul de vizită și din păcate am ajuns prea târziu la el – așa că dacă tu vrei să-l vizitezi ai grijă să ajungi la sere înainte de ora 16:00.
Taxa de intrare este 10 lei/persoană, iar programul de vizitare este 9:00-17:00 (sezonul rece).
Mănăstirea Golia
Turnul Mănăstirii Golia este unul dintre simbolurile Iașiului și o atracție turistică importantă – dacă urci cele 120 de trepte până sus, vei avea o panoramă superbă asupra orașului. Pe lângă biserica din complex, construită de Vasile Lupu în anii 1650-1653, în incinta zidurilor de apărare se mai păstrează și o casă cu coloane din secolul al XVIII-lea, unde a locuit temporar și Ion Creangă, cât a fost diacon la Golia.
Bojdeuca Ion Creangă
Bojdeuca l-a găzduit pe Creangă din 1872, după ce a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința de la Mănăstirea Golia. Aici a scris toate Amintirile din copilărie, iar în 1876 l-a avut pentru puțin timp chiriaș pe Eminescu. Bojdeuca se poate vizita de marți până duminică, în intervalul 10-17.
Apropo, dacă ai găsit de folos sfaturile mele din acest articol, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam
Cum ajungi la Iași?
Din experiența mea, greu 🙂 de-a lungul timpului am parcursul drumul până la Iași fie cu mașina, fie cu trenul și de fiecare dată drumul mi s-a părut foaaarte lung.
- Cu mașina: dacă vii dinspre București, drumul cel mai scurt este pe ruta Urziceni-Buzău-Focșani-Bârlad-Vaslui-Iași. Pregătește-te să parcurgi cei 400km în minim 5 ore.
- Cu trenul: CFR are 5 trenuri pe zi pe ruta București – Iași, durata cea mai mică de parcurgere a traseului fiind de 6 ore și 30 minute.
- Cu avionul: Tarom și BlueAir au curse directe București – Iași, iar zborul durează aproximativ 50 de minute. Tarom are și zboruri Timișoara-Iași și Cluj Napoca-Iași. De la Aeroportul Iași poți ajunge în centrul orașului cu ajutorul transportului în comun, folosind autobuzul expres 50. Programul de circulație al autobuzul este realizat în strânsă legătură cu orarul de zboruri și poate fi consultat pe site-ul CTP Iași. Un bilet costă 2,5 lei.
Unde să te cazezi în Iași?
Dacă ați mai citit articole pe blogul meu, probabil știți deja că sunt mare fan Airbnb. Și de această dată am ales un apartament într-un bloc nou, aflat foarte aproape de Palatul Culturii. Pentru noi a fost perfect atât pentru vizitarea orașului, cât și pentru a ajunge rapid la Afterhills, căci autobuzele către Dobrovăț (locația festivalului) plecau de vizavi de Palat. Dacă nu găsești nimic interesant pe Airbnb, poți verifica și cazările de pe Booking.
Unde să mănânci în Iași?
Mamma Mia – locația mea preferată din Iași 🙂 dacă ești înfometat te poți baza pe ei, căci mâncarea vine super rapid și este și foarte gustoasă. În plus, prețurile sunt medii spre mici aș spune (comparativ cu o locație de acesti tip din București, cel puțin).
Vivo – dacă ești fan burgeri, mergi la Vivo. Dacă locuiești în București, cu siguranță ai auzit de ei și de faimoșii lor cartofi prăjiți 🙂 Restaurantul din Iași este chiar în spatele Palas Mall.
Terasele din zona Palas – dacă vrei să iei o cină romantică cu un super view spre Palatul Culturii, aici e locul potrivit. Printre cele mai apreciate se numără: C House Lounge Cafe Milano, Bistro Moo, Chef Galerie.
Transport în comun
Orașul este destul de bine conectat prin intermediul tramvaielor, cu care poți ajunge ușor de la Gară în Centru sau din Centru în Copou, spre exemplu. Bonus: sistemul de plată a biletelor este mult mai avansat față de multe orașe din România – poți plăti biletul cu cardul, contactless, direct în tramvai sau autobuz. Un bilet pentru o călătorie costă 2,5 lei.
Noi am ales să ne face un abonament de o zi (24h) ce a costat 10 lei, tocmai pentru a ne plimba în voie prin oraș.
Spor la vizitat!
Dacă ești în zona Moldovei și nu știi ce altceva ai mai putea vizita, poți da o fugă până la Chișinău – te va surprinde.
Iar dacă ai nevoie de inspirație pentru o vacanță în România, aruncă un ochi pe articolul meu cu 8 idei de destinații frumoase din țara noastră.
Mersi pentru recomandări 🙂 Plănuiesc o vizită la Iași, iar recomandările tale sunt de mare ajutor!
Cu mare drag, Adriana! Iașiul este unul dintre orașele mele preferate din România, enjoy!❤️
Va multumesc mult pentru recomandari!!!
Cu mare drag, Daniel! Vacanță plăcută!❤️
Buna!
Mulțumim pentru descrierile frumoase și pentru timpul petrecut aici.
Sunt Ieșean născut/crescut și imi iubesc mult orașul.
As dori sa adaug la aceasta lista: complex Dunărea Moldovei (un ansamblu de iazuri sălbăticite cu pelicani, cormorani, etc), Mănăstirea Hadîmbu, releu Bucium (se vede orașul, sunt si mici peșteri de explorat), Ciric, ENPI Dorobanț, iar spre lăsarea serii, o cină la City view in Paun (de unde se vede orașul) sau la restaurantul hotelului unirea, etaj 14, de unde se vede la fel orașul.
Știu ca lista e lunga și poate nu ajunge un Weekend. Sper ca am fost de ajutor pentru cei care au vizitat deja anumite locuri.
Good Luck and welcome to Iași!
Bună, Adi! Mulțumesc mult pentru recomandări – dacă ești de acord, aș vrea să le adaug la finalul articolului, într-o secțiune de Recomandări de la localnici – cu siguranță vor fi de ajutor sfaturile tale și pentru alți turiști!🥰
sfaturile tale și pentru alți turiști!🥰