Viscri – vacanță în satul încremenit în timp

Viscri – vacanță în satul încremenit în timp

Promovat din ce în ce mai mult în ultimii ani ca un loc idilic, mai ales datorită asocierii cu Prințul Charles, Viscri a ajuns și în topul destinațiilor de vacanță ale românilor. Iar dacă prințul de Wales s-a îndrăgostit rapid de atmosfera și de arhitectura satului, cumpărându-și chiar și câteva case aici, mulți turiști români se declară dezamăgiți după ce ajung în Viscri. Motivul? Așteptările lor sunt nerealiste. Așadar, să lămurim din start – dacă te aștepți de la Viscri să fie o atracție turistică spectaculoasă, află că nu este.

 

 

În schimb, nu vei fi dezamăgit dacă vizitezi Viscri pentru a te relaxa și a te deconecta de la viața ta de zi cu zi.

Aici ai posibilitatea să înlocuiești alarma telefonului cu strigătul unui cocoș, claxoanele din trafic cu zgomotul căruțelor pe ulițele satului și ambuteiajele de la orele de vârf cu cireada de vaci ce se întoarce la asfințit acasă de la păscut.

 

La ce să te aștepți de la o vacanță în Viscri?

 

Dacă ai copilărit ca și mine la țară, la bunici, lucrurile enumerate mai sus nu îți sunt deloc străine și îți vor stârni amintiri frumoase din vremurile în care nu aveam nicio grijă.

Dacă ai crescut însă printre blocuri, probabil că vei rezona și tu cu străinii care vizitează Viscri în număr destul de mare – pentru ei aceste lucruri sunt nemaivăzute și le consideră experiențe de neratat.

viscri-casa-loculdelageam

Am scris mai jos despre activitățile pe care le poți face într-o vacanță în Viscri – pe lângă a te bucura de liniște, care după părerea mea e principalul obiectiv turistic al satului.

 

Activități și obiective turistice în Viscri

 

1. Biserica Evanghelică Fortificată Viscri

Construită de secui în anii 1100, biserica din Viscri a fost preluată în 1185 de sașii care au colonizat zona și care, de-a lungul timpului, au construit turnuri și ziduri masive în jurul bisericii – astfel, în cazul unor asedii ale turcilor sau tătarilor, în interiorul zidurilor putea intra și supraviețui întreaga populație a satului.

Chiar numele localității este dat de biserică: Weisskirch – în traducere biserica albă.

viscri-biserica-fortificata-loculdelageam

 

viscri-biserica-fortificata

Nu rata priveliștea din turnul bisericii – poți admira tot satul și pajiștile din jur.

viscri-biserica-fortificata

În interiorul zidurilor de apărare a fost deschis de curând și un muzeu – aici vei putea admira costumele tradiționale ale sașilor, piese de mobilier, articole țesute sau de olărit folosite în viața de zi cu zi a sașilor.

viscri-muzeu-biserica-fortificata

Biletul de intrare pentru a vizita Biserica Fortificată din Viscri costă 10 lei pentru adulți, iar orarul de vizitare este 10:00 – 13:00 și  14:00 – 18:00, în fiecare zi.

 

2. Plimbare pe ulițele satului

Admiră fațadele caselor, intră în atelierele deschise, cumpără-ți o pâine de casă sau șosete de lână făcute manual de localnici. Dar mai ales, bucură-te de liniște.

viscri-sat-loculdelageam

viscri-casa-saseaca-inscriptie

3. Plimbare cu bicicleta prin împrejurimi

Dacă îți place natura și să te plimbi pe bicicletă, atunci ai ocazia să admiri și satele din împrejurimi, destul de greu accesibile mașinilor, urmând traseul de cicloturism Viscri – Meșendorf – Criț. Traseul este unul de dificultate medie.

viscri-casa-loculdelageam

4. Spectacolul văcuțelor

Gazda noastră ne-a îndemnat ca la înserat să nu ratăm evenimentul zilei din Viscri – venirea vacilor acasă de la păscut. A avut dreptate, chiar e un spectacol să vezi vreo 200 de văcuțe în același loc.

viscri-vacute

Pont: cel mai bun loc pentru a observa văcuțele este lângă transformatorul de la intrarea din sat.

 

Viscri – drum, cazare, mâncare

 

  • Cum ajungi la Viscri?

Distanța de la Brașov la Viscri este de 78 km (aproximativ 1 oră și un sfert). Se merge până la Rupea pe drumul E60, iar în dreptul Cetății Rupea virează la stânga pe drumul județean 105A, pe care îl urmezi pentru 6 km, până la intrarea în satul Dacia, unde trebuie să virezi la dreapta către Viscri, pe drumul județean 104L.

În momentul de față, singura variantă de a ajunge la Viscri este cu mașina personală – aceasta trebuie lăsată în parcarea amenajată de primărie, deoarece accesul cu mașina prin sat este interzis.

viscri-casa-loculdelageam

 

  • Unde să te cazezi în Viscri?

Noi am plecat la drum din București fără vreun plan (am vrut să descoperim locuri frumoase din România pe care să nu le mai fi văzut niciunul din noi) sau vreo cazare rezervată – pentru că nu am vrut să fim constrânși în niciun fel. A fost o alegere bună, pentru că după ce am ajuns în Viscri și am văzut cât de liniște este, am știut că aici vrem să înnoptăm.

viscri-casa

 

Am găsit rapid cazare pe Airbnb și chiar una superbă, într-o casă săsească tradițională, construită în 1934, însă renovată și decorată cu mult bun gust și simplitate, și cu o curte generoasă – obișnuiți cu viața la bloc, chiar ne-am bucurat să putem petrece timp în aer liber, în curtea casei, și să ne jucăm cu cei doi câini tare simpatici ai gazdei. Un plus a fost și mâncarea pregătită de doamna Elena – slow food cum ar zice englezii – iar din ce am înțeles mare parte din ingrediente sunt fie din grădina proprie, fie de la localnici. De altfel, cel mai bine este să rezervi cazare cu tot cu opțiuni de mâncare, căci în sat nu există restaurante și nici magazine prea bine aprovizionate.

 

Pensiunea se numește Viscri 195 și o recomand cu drag dacă vrei să te deconectezi și să bucuri de liniște într-un cadru tradițional săsesc – noi ne-am întoarce oricând aici. Îți las și câteva imagini din camera noastră, detaliile m-au cucerit.

viscri-195

viscri195

viscri195

 

Util: Dacă alegi să îți rezervi cazarea de pe Airbnb, fă-ți cont folosind link-ul de la mine și vei avea o reducere de 34 Euro la prima rezervare. Iată mai jos și alte opțiuni de cazare în Viscri, dacă pensiunea la care am stat noi nu are disponibilitate:

Apropo de gazda noastră, domnul Dorin face turism de mai bine de 10 ani și asta se reflectă în atmosfera din casa lui. El ne-a dat și o mulțime de informații – nu numai despre ce e de făcut și de văzut în Viscri, ci și despre realitatea cotidiană a locuitorilor de aici și despre modul în care turismul a influențat satul și dezvoltarea lui. Genul de informații pe care eu una le consider prețioase atunci când călătoresc! 🙂

 

Îți las aici câteva idei:

  • satul are mult mai mulți turiști străini decât români – acest lucru se datorează investițiilor și promovării făcute de Fundația Mihai Eminescu, patronată de Prințul Charles. Pe de altă parte, putem spune și că este din cauză că România nu are o strategie clară, eficientă, de promovare a turismului – nici pentru a ajunge la turiștii români și cu atât mai puțin pentru a atrage turiștii străini. Vedeți cazul celebrei frunze.
  • majoritatea locuitorilor trăiesc din agricultura de subzistență și foarte puțini din turism (nu sunt prea multe unități de cazare în sat și nu sunt toate deținute de localnici)
  • sunt în plan investiții în infrastructura rutieră, însă cele două variante propuse sunt încă intens dezbătute: prima variantă ar fi turnarea de asfalt (lucru care ar știrbi autenticitatea satului și care ar duce la un turism de masă, accesul autoturismelor și autocarelor fiind mult mai facil). A doua variantă ar fi pavarea cu piatră cubică – deși se încadrează mai mult în peisajul rural, traficul greu va afecta structura de rezistență a caselor, majoritatea vechi de zeci de ani, pe care localnicii nu ar avea fonduri suficiente să le restaureze.

 

Ce mai poți vizita în zonă

Noi am venit către Viscri după ce am vizitat Cetatea Rupea, pe care îți recomand din tot sufletul să nu o ratezi dacă tot ajungi până aici.

După o zi de liniște în Viscri, am pornit de dimineață către Sighișoara, cu oprire la biserica evanghelică fortificată Criț. Destinația zilei era Sibiul, pentru că ne doream de mult să vizităm Muzeul Astra, însă nu am ales drumul cel mai scurt, ci pe cel cu peisaje mai frumoase – așa se face că am ajuns și la biserica fortificată Biertan, o construcție de-a dreptul impresionantă, pe care nu vrei să o ratezi dacă ești în zonă.

Dacă ai nevoie de mai multă inspirație, iată câteva idei pentru o vacanță în România.

 

 

Ai vizitat Viscri, cum ți s-a părut? Te-ai mai întoarce pentru o vacanță aici?

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *