3 zile în Viena – ce să vizitezi în fiecare zi

3 zile în Viena – ce să vizitezi în fiecare zi

Trebuie să te avertizez, la Viena musai să te duci cu bateriile încărcate și cu cardul de memorie formatat! Pentru că nu o să te poți opri din admirat și fotografiat toate minunățiile arhitecturale din centrul vechi, parcurile extrem de bine îngrijite și curate, Dunărea, trăsurile elegante sau modernele tramvaie roșii, ba chiar și mâncarea austriacă.

Ți-am pregătit mai jos un mic ghid de vizitare a Vienei în 3 zile, așa încât ție să nu-ți rămână altă grijă decât să te bucuri de atmosfera regală a orașului. Și de un apfelstrudel, evident. 🙂

Ziua 1 – La pas prin Innere Stadt

Dacă vii cu metroul, alege să cobori la Stephansplatz. Vei da nas în nas cu impunătorul Stephansdom, catedrala gotică a cărei reconstrucție de după bombardamentele din al Doilea Război Mondial a fost un simbol al speranței pentru întreaga țară. După ce admiri interiorul catedralei (intrarea este gratuită), urcă în Turnul de Sud, unde te așteaptă o priveliște superbă asupra orașului care merită tot efortul urcării celor 343 de trepte 🙂 Biletul de acces costa 5,5€.

Stephansdom-Viena-Austria
Turnul de Sud al Stephansdom
Stephansdom-Viena-Austria
Interiorul Stephansdom din Viena
Stephansdom-Viena-Austria
Viena văzută din Turnul de Sud al Stephansdom

După înviorarea de dimineață de la Stephansdom, ia-o spre Karlsplatz, însă pe drum nu uita să admiri și Staatsoper – Opera de Stat. Clădirea în stil neorenascentist a fost distrusă aproape în totalitate în 1945, însă a fost redeschisă 10 ani mai târziu, fiind dotată cu tehnologie nouă. Dacă vrei să asiști la un spectacol și să admiri interiorul, ai opțiunea de a cumpăra bilete cu locuri în picioare, care încep de la 2€. Înarmează-te cu răbdare însă, căci aceste bilete pot fi cumpărate doar în ziua spectacolului, iar cozile sunt destul de lungi.

Karlsplatz este și un punct important pentru transportul în comun din Viena, căci pe aici trec 3 magistrale de metrou (U1, U2, U4), dar și câteva tramvaie importante: Ringtram, Tramvaiele 1, 2 și 71 (despre care o să vă vorbesc mai jos)

Citește și: Cum să folosești transportul în comun în Viena pentru a vizita eficient orașul.

Tot aici e neapărat să vezi Karlskirche, o biserică în stil baroc, construită la început de secol 18 în cinstea lui Karl Borromeo – sfântul patron al luptei împotriva ciumei – ca o mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru că a salvat Viena de epidemia din 1713. Și aici poți urca în vârful cupolei, cu liftul de această dată, unde ai ocazia să admiri frescele din interior și panorama asupra Vienei – un bilet de vizitare a Karlskirche costă 8€/persoană.

Karlskirche-Viena-Austria
Impunătoarea Karlskirche

Cele două coloane laterale inspirate din Columna lui Traian simbolizează tenacitatea (stânga) și curajul (dreapta).

După ce ți-ai tras sufletul pe marginea fântânii arteziene, admirând biserica, e timpul să te îndrepți spre Naschmarkt – piața cea mai mare a orașului din care nu ai cum să ieși fără să guști ceva. Ce m-a fermecat pe mine a fost mirosul de condimente specific orientale, ce mi-a adus aminte de bazarul din Marrakech. Ne-am luat și noi de aici zaatar (un condiment oriental), ananas curry și un mix de condimente pentru gulaș 😆

Naschmarkt-Viena-Austria
Oferta de legume și fructe din Naschmarkt
Naschmarkt-Viena-Austria
Oferta de legume și fructe din Naschmarkt

Cel mai bine ar fi să iei aici masa de prânz, căci există o mare diversitate de restaurante și sigur vei găsi ceva pe placul tău, iar prețurile sunt mai mici față de cele din centru. Noi am încercat aici un restaurant numit PAPAS, unde ne-am bucurat de un burger atipic, cu steak de vită și avocado, iar la ultima vizită în Viena am încercat și restaurantul Stella, unde ne-am bucurat de un brunch pentru a avea energie să vizităm toate obiectivele turistice din Viena.

După ce ți-ai recăpătat puterile, îndreaptă-te spre Museumsquartier – vechile grajduri imperiale ce au fost transformate într-un complex extins de muzee. Dacă nu te atrag colecțiile de artă, relaxează-te în curtea principală, care este și un loc de întâlnire preferat de tinerii vienezi.

Museumsquartier-Viena-Austria
Curtea interioară a Museumsquartier

Peste drum de Museumsquartier se află două adevărate bijuterii – Muzeul de Istorie Naturală (Naturhistorisches Museum) și Muzeul de Arte Frumoase (Kunsthistorisches Museum). Cele două clădiri, construite în oglindă, sunt gazdele unor colecții impresionante.

Muzeu-Arte-Frumoase-Viena-Austria
Muzeul de Arte Frumoase din Viena

Noi l-am vizitat pe primul, cel de istorie naturală, și am rămas impresionați de modul interactiv în care sunt prezentate unele exponate, motiv pentru care îl recomand și pentru o vizită împreună cu copiii.

Muzeu-Istorie-Naturala-Viena-Austria
Exponate din Muzeul de Istorie Naturală din Viena
Muzeu-Istorie-Naturala-Viena-Austria
Dinozaurul din muzeu se mișcă, scoate sunete înfiorătoare și chiar clipește

Taxa de intrare pentru un adult este de 14€, dar a meritat fiecare bănuț. Ne-a luat cam 3 ore să străbatem toate cele 39 de săli.

Indiferent pe care din cele două alegi să-l vizitezi, nu uita ca din când în când să te uiți și în sus, căci unele săli sunt pline de surprize 🙂

Muzeu-Istorie-Naturala-Viena-Austria
Tavanul cupolei centrale a Muzeului de Istorie Naturală
Muzeu-Istorie-Naturala-Viena-Austria
Tavanul holului central al Muzeului de Istorie Naturală

De aici până la Rathaus mai e doar o aruncătură de băț. Parcul din fața primăriei este animat tot timpul anului, aici organizându-se diverse festivaluri și târguri, începând cu celebrul Târg de Crăciun din Viena, până la festivaluri de muzică și film în timpul verii. În septembrie, atunci când am fost noi, circul Roncalli anima atmosfera din piață, iar în ianuarie 2022, în piața din fața primăriei era amenajat un patinoar imens.

Rathaus-Viena-Austria
Rathaus – clădirea primăriei din Viena

Clădirea primăriei este una uriașă, cu 7 curți interioare și 1575 camere, și se spune că a fost construită pentru a exprima admirația locuitorilor față de Viena.

Rathaus-Viena-Austria
Turnul principal al Rathaus Viena

Vizavi de primărie este Burgtheater, unul dintre primele teatre construite în lumea vorbitoare de limbă germană. Dacă fațada în stil renascentist îți stârnește curiozitatea, poți admira și interiorul într-un tur ghidat.

Burgtheater-Viena-Austria
Intrarea principală în Burgtheater

Încheie ziua cu o vizită în interiorul Votivkirche, o biserică în stil neogotic construită pentru a exprima recunoștința lui Franz Joseph după ce a supraviețuit tentativei de asasinat din 1853. Profită de faptul că intrarea este gratuită, căci interiorul impresionant te va lăsa cu siguranță fără cuvinte.

Votivkirche-Viena_Austria
Interiorul Votivkirche

Ziua 2 – Palate, parcuri și-un strop de Dunăre

Palatul Schonbrunn

Schonbrunn nu mai are nevoie de nicio introducere, fiind cel mai cunoscut dintre obiectivele turistice din Viena, așa că îți spun doar câteva detalii „tehnice” ale vizitei. Important este că palatul este deschis de la ora 8:00 dimineața în fiecare zi a anului, chiar și de Crăciun sau de Anul Nou, deci nu trebuie să îți faci griji dacă ți-ai planificat vacanța în Viena în acestă perioadă.

Schonbrunn-Viena-Austria
Schonbrunn văzut din curtea interioară

Cel mai eficient mod de a ajunge la Schonbrunn este linia U4 a metroului vienez, fiind direct conectată cu centrul orașului, prin stația Karlsplatz. Coboară la stația Schonbrunn pentru a ajunge la intrarea principală a palatului. La plecare poate fi ineficient să te întorci în același punct, așa că o alternativă este să ieși prin grădinile palatului către stația de metrou Hietzing, tot de pe linia U4.

Prețul biletelor de acces variază în funcție de numărul camerelor vizitate, cel mai ieftin fiind de 18 euro/persoană, cu o durată de aprox. 40 minute. Pe acesta l-am ales și noi și nu am fost dezamăgiți, în prețul biletului intrând și un audioghid ce oferă explicații și în limba română (din păcate fotografiatul este interzis în interioriul palatului).

Dacă vrei să petreci o zi întreagă aici, îți poți achiziționa un bilet combinat, ce îți oferă acces la turul extins al palatului (40 de camere, aprox. 50 minute), la grădina zoologică – de altfel cea mai veche din lume, înființată în 1752, dar și la Desert Experience House și la Palm House – serele din curtea palatului în care veți găsi plante specifice acestor habitate. Acest tip de bilet costă 35 euro/persoană (20 euro/copii).

Dacă totuși nu îți dorești să vizitezi interiorul, trebuie să știi că accesul în grădinile palatului este liber.

Schonbrunn-Viena-Austria

Urcă până la Gloriette, de aici priveliștea asupra Vienei este superbă. Iar după atâta efort, te poți relaxa în cafeneaua de acolo.

Palatul-Schonbrunn-Viena
Schonbrunn văzut de la Gloriette

Palatul Belvedere

Cele două palate în stil baroc, Belvedere Superior și Belvedere Inferior, au fost construite de prințul Eugen de Savoia cu banii primiți drept recompensă pentru victoriile sale și i-au servit mulți ani drept reședință de vară.

Pentru că la Viena toate drumurile duc la Karlsplatz, cel mai bine e să începi incursiunea de aici. La nici 15 minute de mers pe jos vei ajunge la intrarea în Belvedere Inferior. Dacă îți dorești să îl vizitezi, trebuie să știi că acum găzduiește Muzeul de Artă Barocă.

Partea mea favorită a fost însă plimbarea prin grădina în stil francez, ce unește cele două palate. Grădina este înțesată de statuete și, organizată fiind în trei terase, îți garantez că fiecare îți va oferi un nou motiv de a scoate aparatul foto 🙂

Belvedere-Viena-Austria
Palatul Belvedere Superior văzut de pe prima treaptă a grădinilor franceze

Odată ajuns la Belvedere Superior, oprește-te să admiri fațada impresionantă. Acoperișul amintește de corturile turcești, ca simbol al victoriei avute de prințul Eugen. Palatul este și un loc cu semnificație istorică importantă pentru Austria, căci aici s-a semnat Tratatul de Stat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele patru puteri care ocupau Austria (SUA, URSS, Franța și Anglia) au semnat în Sala de Marmură actul de suveranitate a țării.

Belvedere-Viena-Austria
Palatul Belvedere Superior văzut de pe a doua treaptă a grădinilor franceze

Taxa de intrare în Belvedere Superior este de 18€/persoană, iar un bilet de acces pentru ambele palate costă 22€/persoană.

Tips: cele mai frumoase fotografii cu Belvedere Superior le vei face din spatele palatului, unde este amenajat și un lac.

Belvedere-Viena-Austria
Palatul Belvedere Superior – curtea exterioară

Palatul Hofburg

În centrul Vienei, complexul grandios de clădiri cu 18 aripi și aprox. 2600 camere, găzduiește astăzi birourile Președintelui Austriei, Școala Spaniolă de Echitație, Biblioteca Națională, Apartamentele Imperiale, Capela Imperială, dar și alte câteva muzee și săli oficiale.

Hofburg-Viena-Austria
Hofburg – Palatul Nou

Cel mai ușor ajungi aici traversând Volksgarten, de unde vei avea și o panoramă frumoasă asupra Palatului Nou (Neue Burg). Aici vei fi întâmpinat de statuile ecvestre ale prințului Eugen de Savoia și arhiducelui Charles.

Hofburg-Viena-Austria

Printre cele mai importante atracții turistice se numără Apartamentele Imperiale (Kaiserapartments), păstrate așa cum erau pe vremea lui Franz Iosif și a lui Sissi, Biblioteca Națională și Școala Spaniolă de Echitație. La cea din urmă, puteți admira caii lipițani ce sunt antrenați cel puțin opt ani pentru a fi pregătiți să susțină un spectacol.

Noi am vizitat doar Biblioteca Națională, un spațiu imens, în stil baroc, considerată una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Biletul de acces a costat 8€/persoană.

Biblioteca-Nationala-Viena-Austria
Biblioteca Națională a Austriei
Biblioteca-Nationala-Viena-Austria
Biblioteca Națională a Austriei

Donauinsel

Uriașa insulă artificială a fost gândită ca spațiu de relaxare pentru vienezi, fiind un loc preferat pentru picnicuri și plimbări. Stația de metrou este chiar „în mijlocul Dunării”, oferindu-ți acces rapid către insulă. De aici poți admira și partea nouă a Vienei, cu zgârie nori și clădiri moderne.

Malul-Dunarii-Viena-Austria
Vedere spre Donauinsel și orașul nou
Donaukirche-Viena-Austria
Biserica Franz von Assisi

La finalul zilei întoarce-te la pas pe podul spre oraș, relaxează-te pe faleză și admiră una dintre cele mai frumoase biserici din oraș – Biserica Franz von Assisi.

Ziua 3 – Viena viu colorată

Hundertwasserhaus

Etaje neuniforme, grădini pe acoperiș, ferestre unicat și o fațadă multicoloră – toate reprezintă viziunea artistului austriac Friedensreich Hundertwasser, care a dorit să demonstreze că ceea ce este practic (locuințe sociale) poate fi și frumos.

Hunderwasserhaus-Viena-Austria
Hundertwasserhaus

Fiecare secțiune colorată diferit delimitează un apartament și este marcată de o linie formată din plăcuțe de ceramică. Grădinile de pe acoperiș aduc natura mai aproape de cei 200 de locuitori ai blocului. Evident, fiind locuințe private, nu pot fi vizitate – sunt însă câteva cafenele și magazine de suveniruri în complex în care îți poți petrece timpul.

Hunderwasserhaus-Viena-Austria
Hundertwasserhaus

Ajungi aici cu tramvaiul 1 pe care îl poți lua chiar din apropierea Karlsplatz, din stația de vizavi de Opera de Stat (numită Karntner Ring Oper). Stația la care trebuie să cobori este Lowengasse, aflată puțin după Hundertwasserhaus, dar nu-ți face griji, la cât de viu colorată e fațada clădirii, nu ai cum să o ratezi.

Tot cu tramvaiul 1 poți face și un tur panoramic de oraș, căci are un traseu de pe care poți admira mare parte din atracțiile turistice de top ale Vienei: Opera de Stat, Muzeele de Istorie Naturală și cel de Arte Frumoase, parcurile adiacente Palatului Hofburg (Burggarten & Volksgarten), clădirea Primăriei și a teatrului. Noi am făcut această plimbare într-o zi ploioasă și ne-am bucurat să putem admira centrul orașului chiar și pe o vreme mai puțin prietenoasă. Porțiunea aceasta de traseu se suprapune și cu tramvaiul 71, care este strâns legat și de următoarea atracție: Zentralfriedhof – Cimitirul Central.

Zentralfriedhof

Se spune că o călătorie cu tramvaiul 71 este un drum spre moarte. Asta pentru că, de peste 100 de ani, capătul liniei este Zentralfriedhof – Cimitirul central al Vienei – unde sunt și mormintele unor compozitori celebri precum Beethoven, Brahms, Schubert, Strauss. Ca să ajungi ușor în acestă secțiune, căci cimitirul este imens (fiind al doilea cel mai mare din Europa), coboară la stația Tor 2. Toți compozitorii sunt pe partea stângă cum mergi spre biserică. Chiar dacă nu este o atracție obișnuită, merită să faci o plimbare aici în cinstea maeștrilor muzicii clasice.

Tramvai-Viena-Austria
Tramvaiul 71 din Viena

Dacă ai de gând să folosești tramvaiele în timpul vacanței tale în Viena, îți recomand să citești și articolul meu cu sfaturi utile pentru a folosi transportul în comun în Viena.

Prater

Teren imperial de vânătoare accesibil doar aristocraților până când, în 1766, Împăratul Iosif al II-lea l-a donat orașului, devenind astfel spațiu public. Cam așa începe istoria parcului de distracții din Prater. Acum găsești aici vrute și nevrute, de la roller-coastere, tobogane, carusel, mașinuțe bușitoare, planetariu, karturi și chiar un muzeu al figurilor de ceară Madame Tussauds. La cel din urmă, dacă îți cumperi biletul de pe site-ul lor dai 16€/persoană, în loc de 23 cât este la casa de bilete de la intrare.

Prater-Viena-Austria
Stația de metrou Prater

De neratat este roata Wiener Riesenrad, un simbol al parcului și chiar al Vienei, din care poți admira orașul de pe Dunăre de la 65 metri înălțime. Un bilet de acces costă 13,5€/persoană.

Prater-Viena-Austria
Roata Wiener Riesenrad din care poți admira Viena

Dacă ai în plan o cină romantică în doi la înălțime (și dispui de un buget generos), poți închiria una din cele două cabine de lux de care dispune. Iarna, în piața de lângă Roata Mare se organizează și un Târg de Crăciun, deci un motiv în plus să vizitezi parcul.

Dacă ai mai mult de 3 zile la dispoziție, profită și plimbă-te la pas pe străduțele din centrul vechi, fă cumpărături pe Mariahilferstrasse – mai multe idei vei găsi și în ghidul de vizitare Top 10 Viena, de care m-am ajutat și eu atunci când am vizitat orașul. Sau, de ce nu, mergi într-o excursie de o zi în Bratislava – mie mi-a plăcut foarte mult Bratislava, este un oraș mai puțin cunoscut și vizitat, pe care ai timp să îl descoperi la pas într-o singură zi.

Informații utile – cazare & transport & mâncare

Ca să ai o vacanță lipsită de surprize neplăcute, ți-am pregătit și un articol util despre câteva locuri în care să mănânci bine în Viena la prețuri decente, dar și despre cum să folosești transportul în comun în Viena.

Iar dacă ai nevoie și de o sugestie de cazare în Viena, noi am stat în 2018 la Ibis Wien Messe, de care am fost mai mult decât mulțumiți, pentru că este amplasat la nici 5 minute de o stație de metrou, iar în 2022 am fost cazați la Hotelul The Niu Franz, ce are o stație de tramvai chiar în față, ajungând astfel în 15-20 minute în centru. Din fericire, poți ajunge la toate obiectivele turistice din Viena folosind transportul în comun, astfel că îți recomand ca atunci când cauți cazare să fii atent la acest aspect.

Dacă ai găsit de folos sfaturile mele, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam

Thanks for reading și vacanță plăcută! 🤗5 thoughts on “3 zile în Viena – ce să vizitezi în fiecare zi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *