Veneția – Ghid de vizitare. 11 obiective turistice de neratat
Se spune despre Veneția că în 100 de ani va fi acoperită de ape din cauza încălzirii globale – motiv suficient de bun pentru a vizita Veneția cât de curând, dar și pentru a conștientiza că e momentul să limităm pe cât posibil acest fenomen dacă vrem ca generațiile viitoare să se bucure de aceleași peisaje.
Veneția în cifre
117 insule despărțite de 177 de canale și legate de peste 400 de poduri.
450 de palate și clădiri istorice.
425 de gondolieri.
Oficial 15 milioane de turiști anual, adică în jur de 40.000/zi. Neoficial – 30 milioane de turiști anual.
2.000 de bărci și vase trec pe sub Podul Rialto la fiecare 12 ore.
Când să vizitezi Veneția?
Veneția este un oraș aglomerat cam tot timpul anului, însă în lunile de vară (mai – septembrie) și în timpul festivalului (februarie) este de-a dreptul sufocat. Noi am fost în Noiembrie anul trecut, chiar între două inundații (acqua alta) și tot l-am perceput ca fiind aglomerat – nici nu vreau să știu cum e vara. Ideal ar fi să vizitezi Veneția toamna, în lunile Octombrie-Noiembrie, sau primăvara, în lunile Martie-Aprilie.
Cum ajungi la Veneția?
Cel mai rapid este, desigur, cu avionul. Veneția este deservită de două aeroporturi: primul este Aeroportul Marco Polo (VCE), unde aterizează companiile de linie, iar cel de-al doilea este Aeroportul Treviso (TSF), unde aterizează companiile low cost.
Cum WizzAir este singura companie care operează zboruri din România spre Veneția, cu siguranță vei ajunge pe Treviso. Transferul direct de la aeroport către oraș este destul de scump, iar varianta mai ieftină durează destul de mult:
- Varianta 1: autobuz direct ATVO – 12 Euro/persoană/sens, are opriri și în Mestre, iar stația finală este Piazzale Roma din Veneția.
- Varianta 2: autobuzul 6 până în stația de tren Treviso Centrale (1,3 euro/persoană) și apoi tren Treviso – Veneția (4 euro/persoană/sens).
- Varianta 3: taxi, care probabil te va costa în jur de 80 euro – mari șanse să fie mai scump decât zborul low cost până la Veneția 🙂
Unde să stai în Veneția?
Răspunsul te va surprinde: nu în Veneția! 🙂 Existând o cerere foarte mare și locuri limitate de cazare (orașul nemaiavând unde să se dezvolte), prețul unei nopți de cazare în Veneția este crescut și de multe ori nejustificat pentru condițiile de cazare. Așadar, orientează-te către orășelele și comunele învecinate – prețul cazării va fi mai mic, iar rețeaua de transport în comun este bine dezvoltată. Îți spun asta din proprie experiență, căci noi am stat într-o comună aflată la 16 km de Veneția (acolo locuiesc rudele noastre ce ne-au invitat la Veneția), iar programul autobuzelor era afișat în fiecare stație și respectat la virgulă. Biletele de autobuz se cumpără de la chioșcurile marcate afară cu litera T (semn luminos de obicei), denumite Tabaccheria.
Una din cele mai populare variante bune de cazare este în orășelul Mestre.
Transportul în Veneția
Piazzale Roma este principală poartă de intrare în Veneția și vei ajunge cu siguranță aici dacă vii cu autobuzul din Mestre sau direct de la aeroportul Treviso. Primul pas pentru a începe incursiunea în Veneția este să traversezi podul de sticlă Ponte della Constituzione peste Canal Grande. Dacă ajungi în Veneția cu trenul, primul contact îl vei avea cu stația de tren Santa Lucia, la 2 pași de podul de sticlă. Chiar în fața gării Santa Lucia se află și pontoanele pentru vaporetto – dacă nu vrei să mergi prea mult pe jos, de aici poți lua un vaporetto și vei ajunge mult mai rapid (și mai scump) în Piața San Marco. Un bilet pentru vaporetto costă 7,5 euro/persoană, un abonament de 24h costă 20euro/persoană, iar unul de 48h costă 30 euro/persoană – biletele trebuie întotdeauna validate înainte de urcare.
O altă variantă de transport prin Veneția este o plimbare cu gondola, însă despre asta am dat detalii mai jos.
Acum că am rezolvat cu transportul și cazarea, să vedem ce putem vizita în Veneția 🙂
Ce să nu ratezi în Veneția
1. Biserica San Simeone Piccolo
Indiferent cu ce ajungi în Veneția, primul monument care îți va atrage privirea va fi Biserica San Simeone Piccolo, mai ales datorită acoperișului verde. Ca să ajungi la ea trebuie să traversezi Ponte degli Scalzi, iar vizitarea ei costă 2 euro – pentru această sumă poți vizita cripta de sub biserică doar la lumina lumânării.
2. Strada Rio Tera Lista di Spagna
După ce ai vizitat sau doar admirat biserica, ia-o la pas pe strada Rio Tera Lista di Spagna – pe această stradă vei găsi o mulțime de magazine de suveniruri, restaurante, patiserii, gelaterii etc. Noi suntem fani panini cu prosciutto crudo, așa că ne-am oprit la o patiserie cu o vitrină plinăăă ochi de tot felul de bunătăți. Continuând să mergi pe această stradă vei ajunge la Ponte delle Guglie – este deasupra unui canal mai mic și aici am găsit cel mai romantic cadru din Veneția.
Ca să fie clar că suntem gurmanzi, ne-am continuat ziua cu un gelato autentic – am încercat gelato cu dovleac (pentru prima dată și a fost surprinzător de bun gustul), cu fistic (preferatul meu) și amarene.
3. Podul Rialto
Ponte di Rialto este cel mai faimos pod din Veneția, nu doar pentru priveliștea pe care o oferă asupra Canal Grande, ci și pentru arhitectura lui (fiind un pod de piatră construit în secolul al XVI-lea) și pentru magazinele pe care le găzduiește. Pe Podul Rialto ne-am împrietenit noi cu un pescăruș, care a stat cumințel la poze 🙂 apoi am pornit către Piața San Marco (în jur de 5 minute de mers), urmărind indicatoarele.
4. Piața San Marco
San Marco este inima Veneției – o piață imensă, definită de clădiri faimoase, încărcate cu istorie, pe care nu te saturi să o admiri.
Util: Oricât de tentant ar fi să lenevești puțin pe o terasă în Piața San Marco, verifică mai întâi prețurile din meniu – este deja celebru cazul în care 2 turiști au plătit 43 de euro pentru 2 cafele și 2 sticle cu apă în Piața San Marco.
5. Basilica din San Marco
În Piața San Marco nu rata Basilica di San Marco – istoria ei începe din secolul al IX-lea, atunci când pe acest loc a fost stabilită prima basilică. Cea mai faimoasă biserică a orașului, ce a fost odată și capela Dogilor, este un simbol al puterii și avuției pe care Veneția le-a deținut de-a lungul timpului.
Basilica este construită în stil bizantin, design-ul său fiind influențat de stilul oriental pentru că Veneția era unul din marile porturi comerciale ale vremii, iar majoritatea rutelor erau către est.
Termenul de basilică este de obicei folosit pentru o biserică ce adăpostește moaștele unui sfânt – în cazul de față, rămășițele Sfântului Marcu. Ce este interesant este că rămășițele au fost furate din Egipt în secolul al 9-lea și aduse aici – San Marco fiind patronul Veneției, cel mai probabil hoții au simțit că locul lor este aici.
Programul de vizitare al basilicii este 9:30-17:00, iar intrarea este gratuită – vizita durează însă doar 10 minute.
6. Campanile di San Marco
În orice oraș ajung îmi place să caut un turn sau o clădire înaltă din care pot admira panorama orașului. Nu aveam cum să ratez această activitate în Veneția, cu atât mai mult că orașul este unic în lume, format din peste o sută de insule brăzdate de și mai multe canale. În vârful turnului ajungi cu liftul, după ce plătești biletul de acces de 8euro/persoană.
7. Palatul Dogilor
Palazzo Ducale este o clădire simbol a orașului și capodoperă a goticului venețian, fiind pentru secole centrul de putere al Republicii Venețiene. Astăzi Palatul Dogilor este muzeu și poate fi admirat în schimbul unui bilet de intrare ce costă 25euro/persoană. Informații despre orarul de vizitare puteți găsi pe site-ul muzeului.
8. Puntea Suspinelor
Podul faimos în toată lumea trece peste Rio di Palazzo și face legătura între Palatul Dogilor și Prigioni, închisorile construite la final de secol 16. Legenda numelui vine de la suspinele prizonierilor, aflați în ultimele clipe de libertate.
Accesul pe Puntea Suspinelor este posibil doar prin rezervarea unui Itinerar Secret la Palatul Dogilor, care include și trecerea podului spre închisoare.
9. Ponte dell’Academia
Ponte dell’Academia este cel mai sudic dintre cele patru poduri de peste Canal Grande și oferă una dintre cele mai frumoase priveliști asupra Veneției, dominată de Basilica di Santa Maria della Salute.
10. Librăria Acqua Alta
O librărie unică în lume, în care pentru protejarea cărților de inundații („acqua alta”), rafturile au fost înlocuite cu gondole, canoe sau căzi. În plus, cărțile afectate de inundații nu au fost aruncate, ci au fost transformate în scări, transformând astfel librăria într-unul din cele mai instagramabile locuri din Veneția.
View this post on Instagram
11. Scala Contarini Del Bovolo
Deși puțin cunoscută în ghidurile turistice, scara a ajuns faimoasă mai ales datorită influencerilor de pe Instagram – scara este o extensie a palatului de secol 15 și a fost construită pentru a arăta bogația familiei Contarini. Priveliștea din vârful scării, de la 28 metri înălțime, este uimitoare.
View this post on Instagram
Plimbarea cu gondola
O gondolă trecând pe sub un pod, în timp ce voi stați îmbrățișați și admirați frumusețile Veneției – ce poate fi mai romantic de atât?! Dacă nu concepi să vizitezi Veneția fără să faci și o plimbare cu gondola, așteaptă-te să plătești 80 Euro pentru o plimbare de 40 de minute. Iar dacă vrei ca gondolierul să cânte, va trebui să mai scoți câțiva euro din buzunar 🤭
Bonus
Dacă ai mai multe zile la dispoziție nu rata o plimbare cu vaporașul către insulele Murano și Burano, dar și o excursie de o zi către Padova – orășelul italian aflat la o oră de Veneția are cea mai mare piață centrală din Europa (Prato della Valle are 90.000 mp), cea mai veche grădină botanică universitară din lume (din anul 1545) și este gazdă pentru a cincea cea mai veche universitate din lume (fondată în 1222).
Apropo, dacă ai găsit de folos sfaturile mele din acest articol, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam
Vizitează Veneția în mod responsabil
Așa cum spuneam la începutul articolului, dacă vrem să le dăm șansa și generațiilor viitoare să se bucure de ceea ce avem noi acum, trebuie să acționăm mult mai responsabil, chiar și atunci când călătorim. Autoritățile din Veneția au conceput câteva reguli de bun simț pentru vacanța în orașul lor, astfel încât să afecteze cât mai puțin mediul și viața localnicilor – iar amenzile în cazul în care regulile sunt încălcate sunt de-a dreptul usturătoare.
Iată care sunt comportamentele interzise în Veneția:
- Amendă între 100 și 200 Euro pentru consumarea de mâncare și băuturi în locuri publice neamenajate (malurile canalelor, monumente, poduri, trepte etc)
- Amendă 350 Euro pentru aruncatul gunoaielor pe jos (pe când și în România această măsură?!)
- Amendă 350 Euro pentru înotul în canalele din Veneția
- Amendă 250 Euro dacă te plimbi pe stradă în costum de baie
- Amendă 100 Euro dacă te plimbi cu bicicleta prin centrul Veneției (doar localnicii au voie)
- Amendă între 25 și 500 euro dacă hrănești porumbeii sau pescărușii
- Amendă 200 Euro pentru campare în zonele publice
Articolul complet poate fi găsit pe site-ul orașului Veneția.
Tu când plănuiești să vizitezi Veneția? 🙂