Veliko Târnovo – City Break la doar 3 ore de București

Veliko Târnovo – City Break la doar 3 ore de București

Cu Veliko Târnovo am o relație aparte, fiind orașul pe care l-am vizitat atunci când am ieșit pentru prima dată din țară, în anul I de facultate. Am revenit cu drag în toamna trecută, alături de niște prieteni dragi, și ne-am bucurat de un city break aproape de București, la doar 3 ore cu mașina.

 

Ce poți să vizitezi în Veliko Târnovo?

Veliko nu este un oraș cu obiective turistice clasice, ci mai degrabă unul în care să te bucuri de peisaje, de plimbări pe străduțele înguste și de căsuțele tradiționale, de istorie, dar și de mâncarea bulgărească delicioasă. Iată ce poți vedea atunci când vizitezi Veliko Târnovo:

 

Cetatea Tsaravets

Cetatea Tsaravets este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Veliko Târnovo și pe bună dreptate – după o scurtă urcare pe lângă zidurile cetății vei ajunge în vârf, de unde poți observa foarte bine atât orașul, cât și dealurile dimprejur.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam

 

Cetatea a fost între anii 1185 și 1393 reședința celui de-al Doilea Țarat Bulgar, aici afându-se palatul regal și patriarhal – se pare că cetatea a fost cea mai importantă din toată Bulgaria în acest timp, însă în 1393 a căzut pradă forțelor otomane, care au ars totul în final.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-254

 

În vârful dealului vei găsi și Catedrala Înălțării Domnului, reconstruită în anii 1980 pe fundația celei distruse în secolul al 14-lea. Nu rata și interiorul, frescele sunt pictate într-un stil modernist, diferit față de cum știm noi că arată o biserică ortodoxă.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam

 

Ai grijă să îți cumperi apă de la baza cetății, căci cu siguranță vei simți nevoia să te hidratezi după ce urci și nu vei mai avea de unde să îți iei ceva de băut. Tot de la baza cetății îți poți cumpăra și biletul de intrare – costă 6 Leva pentru un adult (aprox. 15 RON).

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-57-2

Monumentul Dinastiei Assen

Vizibil din orice parte a orașului vechi, Monumentul dedicat Dinastiei Assenilor a fost ridicat la 800 de ani după ce Veliko Târnovo a fost numit capitala celui de-al doilea Țarat Bulgar și comemorează contribuția celor 4 țari la dezvoltarea rapidă a orașului.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-10

 

Plimbarea din centru până la monument nu durează mai mult de 10-15 minute, iar priveliștea de pe podul Stambolovo este de neuitat.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-131

 

Alături de monumentul Dinastiei Assenilor se află și Muzeul de Artă de Stat, pe care îl poți vizita. Dacă însă preferi să petreci cât mai mult timp în aer liber, admirând priveliștea asupra orașului, oprește-te pe terasa Muzeului de Artă de Stat și savurează o cafea.

 

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-165

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-158

 

 

Parcul Sveta Gora

Monumentul Assenilor este la doar câteva scări distanță de cel mai mare parc al orașului, Sveta Gora. De aici vei descoperi o altă priveliște asupra orașului, dar și mulți localnici care aleg să se ascundă de căldura orașului plimbându-se pe aceste alei.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-231-2

 

 

Plimbare pe străduțele din centrul vechi

Veliko Târnovo a fost construit pe 3 dealuri (Tsaravets, Trapezitsa și Sveta Gora), iar centrul vechi este înconjurat de râul Yantra, așa că da, are multe priveliști diferite – iar cea pe care o poți admira de pe strada principală este una mai verde, căci de aici vei avea o vedere panoramică asupra văii răului Yantra. De-a lungul străzii principale (Ulitsa Stefan Stambolov) sunt amenajate mai multe platforme de observație, unele chiar din sticlă.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-6

 

Nu admira doar natura, ci și arta stradală.

 

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-24

Atunci când vei vedea statuia lui Stefan Stambolov, îți recomand să alegi străduța care urcă prin spatele lui – ulitsa Georgi Rakovski – pe această străduță pietonală vei găsi o mulțime de magazine de artizanat și suveniruri, așa că merită să arunci o privire pe aici dacă vrei să te întorci cu o amintire acasă. În capătul ei este și o mică piațetă, Samovoska, unde sunt amenajate mai multe terase, perfecte pentru a încheia o seară de vară în acest oraș.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-118

 

De la cazarea noastră de pe Airbnb am avut priveliște chiar pe această străduță – v-am povestit puțin mai jos despre căsuța tradițional bulgărească pe care am închiriat-o noi.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-101

 

Unde să mănânci în Veliko Tânovo?

Turismul gastronomic e forma noastră preferată de turism :)) așa că nu puteam să ratăm restaurantul cel mai bine cotat din Veliko Târnovo: Restaurantul Shtastliveca. Una din pozele care ne-au atras atenția pe Foursquare a fost o vânătă coaptă umplută cu cremă de brânză, roșii și nuci, așa că a trebuit neapărat să mergem să o încercăm – ne-a depășit așteptările, la fel ca toată mâncarea de acolo, așa că ne-am întors și a doua zi 🙂

 

Veliko-Tarnovo-vacanta-restaurant-Bulgaria-loculdelageam2

Majoritatea felurilor de mâncare sunt tradițional bulgărești, dar meniul avea și foarte multe opțiuni vegane, dar și preparate mai moderne să zicem (eu am încercat un pui umplut cu avocado, spre exemplu).

Veliko-Tarnovo-vacanta-restaurant-Bulgaria-loculdelageam4

 

Din ce am înțeles restaurantul Shtastliveca are mai multe locații în Veliko Târnovo, dar și în alte orașe din Bulgaria – noi am mers la cel de pe strada principală a centrului vechi, ulitsa Stefan Stambolov, pentru că aici au și o terasă cu vedere către Monumentul Assenilor.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam

 

Chelnerii știu engleză, sunt chiar drăguți și te ajută cu recomandări dacă ai nevoie, însă fiind un restaurant atât de popular poate dura puțin mai mult până îți va fi servită mâncarea. Bonus: se poate plăti și cu cardul. Iar dacă aveți nevoie de internet, vă las aici și parola de la wifi-ul restaurantului Shtastliveca (sper să mai fie de actualitate): 062600656.

Concluzia este că vă recomandăm cu încredere Restaurantul Shtastliveca!

 

Cazarea în Veliko Târnovo

Așa cum vă spuneam în articolul despre cazări fermecătoare din România, noi suntem mari fani Airbnb. Și pentru cazarea în Veliko Târnovo am găsit o căsuță simpatică, tradițional bulgărească, din centrul vechi al orașului, foarte cozy și utilată cu tot ce trebuie.

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-242

 

E perfectă mai ales pentru o gașcă de prieteni, căci poate acomoda 6-8 persoane, și bonus are loc de parcare chiar în fața porții.

Sfat: alegeți-vă o cazare cu loc de parcare inclus, căci nu prea se găsesc locuri de parcare pe stradă și se ridică mașinile parcate aiurea (chiar am văzut cu ochii noștri asta).

 

Dacă alegi să folosești Airbnb pentru cazarea în Veliko Târnovo, înscrie-te folosind link-ul de la mine și vei primi o reducere de 160 Lei pe care o poți folosi la prima rezervare. Iată și alte idei de cazare prin Airbnb:

 

Cum ajungi la Veliko Târnovo?

București – Giurgiu (RO) – Ruse (BG) – Veliko Târnovo (197km – 3h)

Drumul până la Veliko Târnovo este destul de bun și se circulă fluent, însă timpul de așteptare în vama Giurgiu – Ruse poate fi destul de mare, mai ales în sezon. Din București sunt aproape 200 de kilometri și pot fi făcuți lejer în 3 ore.

 

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-286

 

Vinietă Bulgaria – informații actualizate 2020

  1. Vinieta de weekend – bulgarii au introdus un nou tip de vinietă, special pentru turiștii de weekend! Este valabilă de vineri, ora 12:00, până duminică, ora 23:59, și costă 10leva. Dacă vizita voastră depășește acest interval, trebuie să vă luați o vinietă clasică, fie de 7 zile (15leva), fie de 30 zile (30leva).
  2. Vinieta poate fi cumpărată fie de la automatele din vămi (procedura durează 2-3 minute și se achită rapid cu cardul), fie online de pe site-ul BGToll. Ambele variante sunt disponibile și în limba română.
  3. Fără sticker pe parbriz! Da, ai citit bine, nu mai trebuie să lipești niciun sticker pe parbrizul mașinii – dacă ai fost în Bulgaria în anii trecuți, știi cu siguranță nesuferitul sticker de vinietă pe care cu greu îl dădeai jos de pe parbriz fără să rămână urme.

 

Veliko-Tarnovo-vacanta-Bulgaria-loculdelageam-90

 

Acordați-i o șansă micuțului orășel pitoresc Veliko Târnovo și nu veți fi dezamăgiți, vă promit! Mai ales după perioada asta de auto-izolare, cu siguranță tânjiți ca și mine la un city break , chiar dacă e el atât de aproape de casă 🙂

Iar pentru cei care au vizitat deja Veliko Târnovo – ce v-a plăcut cel mai mult?

 

Iată și ce altceva ai mai putea vizita în Bulgaria:
🌊 Balchik (pe malul Mării Negre, la 4 ore de București)
🌉 Ruse (o plimbare scurtă, la doar o oră de București)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *