3 zile în Varșovia – ce să vizitezi în fiecare zi

3 zile în Varșovia – ce să vizitezi în fiecare zi

Varșovia a fost orașul care mi-a depășit toate așteptările. Am găsit acolo un centru istoric superb, transport în comun modern și bine pus la punct, o promenadă de-a lungul Vistulei cu multe locuri de relaxare, iar mâncarea poloneză a fost surprinzător de bună.

Înainte să intru în detalii, trebuie să îți spun că prețurile din Polonia sunt similare cu cele din România și că zlotul (moneda Poloniei) are un curs de aproape 1:1 cu leul nostru, astfel că îți va fi ușor să faci conversia. În plus, plata cu cardul este foarte răspândită în Varșovia, inclusiv la obiectivele turistice. În această vacanța a fost pentru prima dată când am folosit cardul Revolut pentru plăți în altă monedă și am fost super mulțumită, cursul de schimb fiind cu mult mai bun decât la tradiționalele case de schimb valutar.

 

Cum ajungi la Varșovia?

Chiar dacă există de mult timp zboruri directe București-Varșovia, ele erau operate de LOT (compania aeriană națională a Poloniei) și aveau prețuri destul de măricele. Din iunie 2017 acestă rută este operată și de Wizzair, iar prețurile pentru un bilet dus-întors pot fi super accesibile. Ca să vă faceți o idee, un bilet dus-întors pentru perioada 17-20 August 2018 ne-a costat 210Lei/persoană.

 

Cum ajungi de la aeroport în oraș?

Trenul sau autobuzul sunt variantele cele mai ieftine și cele mai rapide, ele aparținând de transportul public, însă și un taxi poate fi o variantă bună, distanța între aeroport și oraș fiind de 10km.

  • Tren. Pentru călătoria aeroport-oraș recomand trenul. Stația din aeroport este capăt de linie și se aseamănă mult cu o stație de metrou (un fel de Dristor 1 dacă vreți), astfel că orice tren care oprește aici te va lăsa în gara centrală (Warszawa Centralna), situată chiar în mijlocul orașului, lângă Palatul Culturii. Trenurile pleacă din 15 în 15 minute, iar călătoria durează aproximativ 25 minute. Bilet îți poți cumpăra de la automatele de vânzare aflate la intrarea pe peron – ai nevoie de un bilet valabil 40 minute, care va costa 4,4 zloți.
  • Autobuzul 175. Pentru călătoria oraș-aeroport, mi se pare mai potrivită varianta cu autobuzul. Motivul principal este că acesta are stație chiar în mijlocul orașului vechi, astfel te poți bucura de vacanță până în ultima clipă, nemaifiind nevoie să pierzi timp ajungând la gară. Călătoria durează cam 35 minute, deci va costa tot 4,4 zloți.
  • Taxi. Nu am încercat această variantă, însă dacă ai nevoie poți lua una din companiile recomandate de aeroport: Ele Taxi, Sawa Taxi și Super Taxi. Înainte să alegi un taxi, verifică tariful per km – îl vei găsi afișat pe un sticker, pe geamul din dreapta-spate al mașinii.

Transportul în comun

Este important să știi că în Varșovia este implementat un sistem cu bilet unic: acesta este valid o anumită perioadă de timp, pentru călătorii nelimitate cu orice mijloc de transport în comun (fie că vorbim de autobuz, tramvai, metrou sau tren suburban). Tariful este în funcție de timp, astfel că un bilet de 20 minute costă 3,4 zloți, unul de 75 minute costă 4,4 zloți și un bilet de 90 minute costă 7 zloți. Dacă știi că vei folosi mai mult transportul în comun, sunt disponibile și variantele de bilet valabil 24h (15 zloți) sau 72h (36 zloți).

Polonia-Varsovia-Transport

Biletul trebuie validat imediat după urcare, moment în care se va imprima pe bilet ora maximă până când poți călători cu el (timp în care, așa cum îți spuneam mai sus, poți să schimbi oricâte mijloace de transport vrei). Este suficientă o singură validre, în primul mijloc de transport folosit. Atenție, amenda pentru lipsa sau nevalidarea biletului este de 266 zloți.

De unde cumperi bilet? În stațiile de autobuz/tramvai vei găsi automate de vânzare a biletelor și poți plăti atât numerar, cât și cu cardul. Le recunoști ușor după culoarea roșie. Ba mai mult, există astfel de automate și în autobuzele de pe cele mai circulate rute.

Poloia_Varsovia_Transport

Mai multe detalii despre rutele disponibile și tarife găsești pe site-ul ZTM (compania de transport a Varșoviei).

De reținut: Tramvaiul 4 te va ajuta să ajungi din centrul orașului (zona Palatului Culturii) în centrul istoric în mai puțin de 15 minute.

Polonia_Varsovia

Transportul în comun din Varșovia mi-a depășit orice așteptare: punctual, curat, stații anunțate din timp, orarul fiecărei rute afișat în stație. Mult mai bine organizat decât în București, asta e sigur.

 

În ce zonă e cel mai bine să mă cazez?

Pentru că nu știam la ce să mă aștept de la Varșovia, mi-am pus întrebarea asta gândindu-mă în primul rând la siguranța noastră, apoi la buget și la accesul facil la obiectivele turistice cele mai importante. Acum pot spune că din punctul meu de vedere există două opțiuni, ambele la fel de safe: în centrul istoric (varianta mai pricy, cu avantaje evidente) sau în apropiere de centrul nou – zona Palatul Culturii (varianta mai ieftină și bine conectată la transportul în comun). Noi am ales varianta 2 și dacă aș vizita Varșovia din nou, aș face la fel. Dacă vrei poți verifica și disponibilitatea apartamentului Airbnb în care am stat noi, de care am fost mulțumite și pe care îl recomand cu încredere – vezi câteva poze mai jos.

Polonia_Varsovia_Airbnb-apt Polonia_Varsovia_Airbnb-apt

 

Ce să vizitezi în fiecare zi

 

Ziua 1 – Centrul Istoric (Stare Miasto)

Înainte să începi explorarea centrului istoric al Varșoviei , trebuie să știi că acesta a fost  distrus în proporție de 85% în cel de-al doilea Război Mondial. Ceea ce vedeți astăzi este rezultatul unei campanii de restaurare aproape totală ce a durat 6 ani (1945-1951) și a fost demarată de cetățenii orașului și susținută de toată țara.

Indiferent unde alegi să te cazezi, Piața Palatului (Plac Zamkovy) este un bun punct de începere a explorării centrului vechi, asta și pentru că există stații ale transportului public chiar în apropiere. Spațiul amplu al pieței este dominat de Coloana Regelui Sigismund III Vasa, cel care a mutat în secolul al XVI-lea capitala de la Cracovia la Varșovia.

Polonia_Varsovia_PiataPalatului

Pe latura estică a pieței vei găsi Palatul Regal (Zamek Krolewski) – îl vei recunoaște ușor după culoarea roșiatică a zidurilor sale. Pentru o vizită în interior trebuie să pregătești 30 zloți, iar în schimb vei putea admira sala tronului și apartamentele regale.

Polonia_Varsovia_View

Într-una din căsuțele colorate de pe latura vestică a pieței vei găsi un centru de informare turistică – intră aici și ia o hartă a orașului. Acum ești cu adevărat  pregătit să începi explorarea 🙂 Eu ți-as recomanda să te îndrepți prima dată către Piața Centrului Vechi (Rynek Starego Miasta), acolo unde te vei întâlni cu … o sirenă – simbolul oficial al orașului.

Polonia_Varsovia_PiataCentrulVechi

Pe toate laturile pieței se află clădiri colorate de secol XIII și XIV,  decorate cu fel de fel de motive. Dacă ești interesat de istoria orașului, aici vei găsi și Muzeul Varșoviei.

Polonia_Varsovia_PiataCentrala

După ce ai explorat toate străduțele înguste și ai admirat clădirile restaurate, nu rata și o urcare în Turnul din Piața Palatului (Taras Wikodowy). Costă 6 zloți biletul și îți dă șansa să admiri orașul de la înălțime.

Polonia_Varsovia_View

Polonia_Varsovia_View

 

Pentru prânz îți recomand un restaurant cu specific polonez unde noi am mâncat foarte bine, iar prețurile au fost rezonabile, mai mici decât în alte restaurante din zona centrului vechi. Se numește Zapiecek, are mai multe locații în tot orașul și este foarte popular atât printre turiști, cât și printre localnici.

Polonia_Varsovia_Mancare

Și dacă tot a venit vorba de mâncare, neaparat să încercați câteva preparate tradiționale poloneze: zurek (supă de secară, în care se adaugă cârnați – în ciuda aspectului, este chiar delicioasă), pierogi (colțunași fierți sau prăjiți, umpluți cu carne, brânză sau legume) și cârnați polonezi.

Polonia_Varsovia_Mancare Polonia_Varsovia_Mancare

 

După masa de prânz e chiar indicat să faci o plimbare, așa că din Piața Palatului intră pe Strada Nowy Swiat (în traducere Lumea Nouă) – o stradă pietonală cu multe magazine, cafenele și restaurante. Grădinile Saxone (Ogrod Saski) sunt la o aruncătură de băț de această stradă și ar fi păcat să le ratezi. Ele datează de la începutul secolului al XVIII-lea și au avut ca sursă de inspirație grădinile franceze de la Versailles. Iar dacă ți se pare că grădinilor le lipsește un palat, află că ai dreptate. Palatul Saxon ce ocupa imensa piață din fața parcului a fost distrus în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Au rămas în picioare doar 3 arcade ce găzduiesc acum Monumentul Soldatului Necunoscut.

Polonia_Varsovia_GradinileSaxone

Chiar lângă acest monument vei găsi și o surpriză: o bancă muzicală, ce îți poate reda opera lui Chopin.

După ce te-ai relaxat puțin ascultând muzică bună, e timpul să îți continui plimbarea admirând palatele de pe strada Nowy Swiat. În capătul sudic al străzii vei găsi și Biserica Sf. Alexandru, a cărei formă este inspirată de Pantheonul din Roma.

Polonia_Varsovia_BisericaSfAlexandru
Polonia_Varsovia_BisericaSfAlexandru

 

Ziua 2 – Orașul nou

 

Muzeul Răscoalei din Varșovia (Muzeum Powstania Warszawskiego)

Dacă vrei să afli mai multe despre istoria Poloniei, poți începe prin a vizita acest muzeu care surprinde foarte bine sentimentul de disperare al rezidenților atunci când au decis să răspundă cu forța ocupației naziste din 1944, ilustrând totodată și consecințele acestei decizii, printre care și distrugerea a mare parte din orașul Varșovia.

Un bilet costă 25 zloți, însă poți profita de faptul că duminica intrarea este gratis.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Muzeum Powstania Warszawskiego (@1944pl) pe

 

Muzeul Istoriei Evreilor Polonezi (POLIN)

Muzeul  prezintă într-o manieră modernă  1000 ani de istorie a evreilor din Polonia, de la primii comercianți evrei din regiune, până la al doilea Război Mondial, când a avut loc distrugerea celei mai mari comunități evreiești din Europa. Un bilet costă 25 zloți/persoană, însă merită să adaugi și un ghid audio (10 zloți).

Polonia_Varsovia_MuzeuPolishJews

Polonia_Varsovia_MuzeuPolishJews

 

Muzeul Chopin (Muzeum Fryderyka Chopina)

Dacă ești iubitor de muzică clasică, nu rata muzeul dedicat celui mai faimos compozitor polonez. Colecția de autografe, scrisori, manuscrise și obiecte personale ale lui Chopin este completată de o experiență multimedia. Un bilet costă 22 zloți, însă în fiecare miercuri intrarea este gratuită.

Polonia_Varsovia_MuzeuChopin Polonia_Varsovia_MuzeuChopin

 

Palatul Culturii și Științei (Palac Kultury i Nauki)

Sigur l-ai observat până acum, căci este cea mai înaltă clădire din Varșovia, vizibilă din orice parte a orașului. Și sigur ai observat și asemănarea cu Casa Presei (fostă Casa Scânteii) – ai ghicit, și clădirea lor a fost tot un dar din partea lui Stalin.

Polonia_Varsovia_PalatulCulturii

Nu rata o urcare pe platforma de observație aflată la etajul 30 al palatului (cu liftul, don´t worry 🙂 ) – vei avea o panoramă superbă asupra orașului și vei putea recunoaște de la o înălțime de 114m toate locurile pe care le-ai vizitat până acum. Biletul de acces costă 18 zloți/persoană.

Tips: pe înserat este cel mai potrivit moment să urci pe platforma de obervație, căci te vei bucura de culorile apusului printre siluetele celor mai înalte clădiri din Varșovia.

Polonia_Varsovia_ViewPalatulCulturii  Polonia_Varsovia_ViewPalatulCulturii  Polonia_Varsovia_ViewPalatulCulturii

 

Ziua 3 – Natură cât cuprinde

De ce zic asta? Pentru că aproape 25% din suprafața Varșoviei este acoperită de spații verzi.

 

Parcul Lazienki

Nu rata cel mai mare parc din Varșovia, în inima căruia stă Palatul Lazienki, reședința de vară a ultimului rege al Poloniei. Aici regele organiza în fiecare joi dineuri, la care invita elevi și poeți pentru a discuta despre noutățile și problemele de zi cu zi. Polonia_varsovia_ParculLazienki

Polonia_varsovia_ParculLazienki

Dacă vizitezi Varșovia din mai până în septembrie, nu rata concertele Chopin, ce au loc în Parcul Lazienki în fiecare duminică, de la 12:00 și 16:00. Localnicii și turiștii se așează în jurul monumentului Chopin și se bucură de muzica bună – iar atmosfera creată este cu adevărat magică.

 

Gradina botanică de pe acoperișul Bibliotecii Universității din Varșovia

Cred că numele spune tot în acest caz 🙂 de reținut că intrarea este liberă, iar vara au loc aici diverse evenimente, de la concerte la cinema în aer liber. Când am fost noi era chiar o nuntă 🙂

De pe acoperiș poți admira Vistula, râul care traversează orașul.

Polonia_varsovia_GradinaUniversitatii

Polonia_varsovia_GradinaUniversitatii

 

Promenada de-a lungul Vistulei

Ei, partea care mi-a plăcut tare mult a fost modul în care sunt amenajate malurile Vistulei. Malul stâng, cel dinspre centrul vechi, este dotat cu pistă pentru biciclete, spații de repaus cu multe canapele, locuri de joacă pentru copii și câteva terase simpatice foc, în timp ce pe malul drept este amenajată o plajă. Oare când o să vedem așa ceva și în București?

Polonia_Varsovia_PromenadaVistula Polonia_Varsovia_PromenadaVistula

Polonia_Varsovia_PromenadaVistula

În plus, te poți îmbarca pe un vas pentru o croazieră de câteva ore în care să te relaxezi în timp ce vezi orașul. Iar dacă ești fan yoga, poți face chiar și asta la bordul unui vas. Cool, nu? 🙂

Polonia_Varsovia_PromenadaVistula

 

Dacă aveți mai multe zile la dispoziție, propunerea mea ar fi să vizitați și Palatul Wilanow, înconjurat de un parc imens, aflat în afara Varșoviei, sau să faceți o excursie de o zi în Cracovia, principala atracție turistică a Poloniei.

Prima mea întâlnire cu Polonia a fost una peste așteptări și m-a făcut să îmi doresc să revin cât mai curând pentru a explora și alte orașe – Wroclaw, Cracovia și Lodz sunt pe lista mea pentru viitoarele vacanțe.