Turist în București – cele mai frumoase locuri de vizitat

Turist în București – cele mai frumoase locuri de vizitat

Dacă ajungi în București, cel mai adesea o faci cu treabă – fie că te îndrepți spre Aeroportul Otopeni pentru un zbor, fie că ai de rezolvat diverse lucruri administrative, parcă niciodată nu ai timp să descoperi și orașul. Sau poate te gândești că nu ai ce să vizitezi, căci e mai mereu aglomerat, gălăgios și… gri. Chiar dacă asta e prima impresie, să știi că ascunde și multe locuri frumoase, cu o istorie aparte, cu arhitectură deosebită sau unice în țară. Nu degeaba începe să atragă tot mai mulți turiști străini 🙂

Așadar, dacă ai câteva zile libere la dispoziție și vrei să dai o șansă capitalei, iată ce poți vizita în București:

1. Calea Victoriei

Recunosc, Calea Victoriei e locul meu preferat atunci când am chef de o plimbare prin București.

Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului, fiind deschisă de Constantin Brâncoveanu în 1692 (deci acum mai bine de 300 de ani), sub denumirea de Podul Mogoșoaiei. Da, era denumită pod, deși are o lungime de 2,7km și nu este suspendată – asta pentru că pe toată lungimea ei era pavată cu trunchiuri de copac, iar străzilor de acest tip li se spunea poduri. Iar Mogoșoaia, poate ați ghicit de ce se numea – făcea legătura dintre Palatul Domnesc de la Curtea Veche (acum în centrul vechi) și moșia de la Mogoșoaia. Fiind atât de importantă, pe ea apar rapid case boierești, hanuri, hoteluri, magazine de lux.

Denumirea de Calea Victoriei o primește în 1878, atunci când armata română intră învingătoare în București, după ce câștigă Războiul de Independență.

Dar să revenim la ce poți vedea pe Calea Victoriei, căci sunt o mulțime de obiective turistice importante – eu îți sugerez să începi plimbarea de la Piața Victoriei și să cobori apoi spre Centrul Vechi.

Printre atracțiile cele mai frumoase se numără:

muzeu-george-enescu-calea-victoriei-bucuresti-vizita-turism-locul-de-la-geam.jpeg
 • Ateneul Român
ateneul-roman-interior-bucuresti-turist-vizita-locul-de-la-geam1
 • Hotel Athenee Palace
 • Biblioteca Centrală Universitară
biblioteca-universitara-calea-victoriei-bucuresti-vizita-turism-locul-de-la-geam.jpeg
 • Muzeul Național de Artă al României
 • Biserica Crețulescu
 • Grand Hotel Continental
 • Palatul Telefoanelor
 • Teatrul Odeon
 • Casa Capșa
 • Palatul CEC
 • Muzeul Național de Istorie a României

 

2. Centrul Vechi

După plimbarea pe Calea Victoriei, dacă tot te-au purtat pașii la o aruncătură de băț de centrul vechi, ar fi păcat să nu intri pe străduțele pietruite și să arunci o privire.

Îți sugerez să o faci prin Pasajul Macca-Villacrose, acesta făcând legătura în Calea Victoriei și faimoasa Stradă Lipscani – pasajul este acoperit cu sticlă, dispus în formă de U, și a fost construit în anii 1890 cu scopul de a uni Banca Națională de cea mai importantă arteră comercială a vremii, dar și de a crea spații comerciale la parter, după modelul altor pasaje acoperite din Europa.

pasaj-macca-villacrosse-bucuresti-vizita-turism-locul-de-la-geam.jpeg

Odată ajuns pe Lipscani, poți admira Palatul Băncii Naționale, dar și clădirile vechi de secole de aici. Dintre cele renovate, preferata mea este cu siguranță casa ce găzduiești Cărturești Carusel – este una dintre cele mai frumoase librării din Europa, cu atmosfera elegantă a vremurilor de altădată. În plus, la ultimul etaj există și o cafenea, astfel că poți rămâne să îți tragi sufletul și să îți faci câteva fotografii faine.

carturesti-carusel-bucuresti-de-vizitat-centrul-vechi-locul-dela-geam

Centrul Vechi din București este cunoscut mai ales prin prisma restaurantelor, pub-urilor și vieții de noapte. Chiar dacă nu ești interesant de ele, totuși unul dintre restaurantele de aici merită atenția ta: celebrul Caru’ cu Bere. Vizitează-l, nu neapărat datorită mâncării servite aici, ci datorită istoricului bogat și arhitecturii unice. Clădirea datează din 1898, având scopul de berărie, iar parterul este decorat cu picturi, cu vitralii, mozaicuri și lambriuri sculptate.

Nu rata priveliștea pe care o ai de aici spre Palatul CEC – merită o poză.

palatul-cec-centrul-vechi-bucuresti-turist-vizita-locul-de-la-geam

Pe aceeași stradă vei găsi și Biserica Stavropoleos – știu, e puțin mai greu de pronunțat, asta pentru că a moștenit numele locului în care a fost mitropolit starețului grec ce a construit-o. Biserica Stavropoleos datează din anul 1724, fiind construită în curtea unui han, așa cum erau obiceiurile vremurilor. Chiar dacă este o biserică mică, iar curtea este la fel, este un loc extrem de bine îngrijit unde poți admira fresce vechi de sute de ani.

 

3. Fântânile de la Piața Unirii

Dacă tot ai ajuns în centru, ar fi păcat să ratezi celebrele fântâni din Piața Unirii – acestea au fost construite la sfârșitul anilor ’80, în urma planurilor de sistematizare ale lui Ceaușescu, când a fost amenajat și Bulevardul Unirii.

Fântânile au fost reabilitate în 2018 și de atunci au devenit un punct de atracție atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiștii străini, mai ales datorită spectacolelor ce aveau loc în fiecare weekend de vară, când zona devine pietonală, fântânile se îmbracă în zeci de culori, iar jeturile de apă sunt sincronizate cu muzica.

fantani-bucur-piata-unirii-bucuresti-turist-vizita-locul-de-la-geam

 

4. Palatul Parlamentului

Dacă ajungi în Piața Unirii, imposibil să nu-l vezi – doar e a doua cea mai mare clădire din lume ca suprafață, după cea a Pentagonului – are nici mai mult, nici mai puțin de 365.000 mp.

Cunoscut înainte de Revoluție și sub numele de Casa Poporului, clădirea a fost construită din dorința lui Ceaușescu de a reproduce ce a văzut la Phenian, capitala Coreei de Nord, acesta dorindu-și o clădire de unde să funcționeze toate organele statului, dar și una sigură din punct de vedere seismic sau nuclear.

Astăzi este sediul Camerei Deputaților, dar o parte poate fi și vizitată.

Un tur standard de vizitare a Palatului Parlamentului costă 40lei/adult.

Tot în cadrul Palatului Parlamentului se află și Muzeul Național de Artă Contemporană, care, pe lângă expoziția permanentă, găzduiește și o bibliotecă și o terasă cu cafenea. Un bilet de acces la MNAC costă 20lei/adult.

5. Parcul Carol

După cum îi spune și numele, parcul a fost amenajat în onoarea monarhiei și a fost inaugurat în 1906, la 40 de ani de la venirea în țară a lui Carol I. Pe lângă o plimbare pe aleile parcului, aici poți admira și Mausoleul dedicat eroilor neamului, Fântâna Grigore Cantacuzino, te poți plimba cu bărcuța pe lac, iar la ieșire poți admira Fântâna Zodiac.

parcul-carol-bucuresti-turist-vizita-locul-de-la-geam
parcul-carol-bucuresti-turist-vizita-locul-de-la-geam2

Tot în Parcul Carol poți vizita și Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida și poți admira singurul castel din capitală: Castelul Vlad Țepeș. Acesta reproduce, la o scară mai mică, Cetatea Poenari, însă scopul lui a fost de turn de apă. Astăzi este sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și nu este deschis spre vizitare.

6. Cartierul Cotroceni 

Unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Bucureștiului, Cotroceniul are un farmec aparte – străduțe late, pline de vegetație, case interbelice, fiecare cu o poveste unică, fiind locuite în trecut de medici, artiști, profesori sau oameni politici.

Dacă alegi să faci o plimbare pe străduțele din Cotroceni și să admiri arhitectura zonei, nu rata „Scările fericirii” – momentan sunt în culorile curcubeului și ar fi păcat să nu îți faci o fotografie aici. Chiar lângă scări este și una dintre cele mai fumoase ceainării din București – Ceainăria Infinitea. Atmosfera de aici este foarte elegantă și intimă, iar mobilierul clasic cu accente baroce este superb – perfect pentru câteva momente de relaxare.

cartier-cotroceni-bucuresti-vizita-turist-scarile-fericirii

Tot în acest cartier poți vizita și Palatul Cotroceni, reședința Președintelui României – în cadrul acestuia funcționează Muzeul Național Cotroceni. Un tur complet durează 100 de minute și un bilet de vizitare costă 50lei/adult.

Atenție, pentru a vizita muzeul ai nevoie de o programare cu cel puțin 48 de ore înainte (fie pe email, fie telefonic), iar la intrare trebuie să prezenți un act de identitate.

Vizavi de Palatul Cotroceni este Grădina Botanică din București – deși nu este printre cele mai frumoase din România (le prefer pe cele de la Iași sau Cluj, care sunt și mult mai bine îngrijite), serele sunt după părerea mea atracția grădinii.

Ieșirea din cartierul Cotroceni îți recomand să o faci prin Bulevardul Eroii Sanitari, acolo unde vei da și de Palatul Facultății de Medicină – clădire construită în 1902, de un arhitect elvețian, în stil neoclasic francez. N-ai cum să nu admiri fațada palatului, păzită de statuia lui Carol Davila, doctorul de origine franceză ce a organizat învățământul medical din România.

7. Cartierul Primăverii

Continuăm cu un al cartier faimos al Bucureștiului, deși istoria lui este mai degrabă recentă. Cartierul Primăverii a apărut în perioada interbelică, fiind gândit drept cartier muncitoresc pentru angajații Uzinei de Gaze, dar s-a dezvoltat foarte mult în comunism, fiind locul în care au trăit atât Gheorghe Gheorghiu Dej, cât și Nicolae Ceaușescu – ei au mutat aici demnitarii comuniști, iar românii de rând nu aveau voie nici măcar să se plimbe pe străzile cartierului.

Ei, din fericire, nu mai e cazul acum, așa că profită pentru a vizita celebrul Palatul Primăverii, cunoscut și drept Casa Ceaușescuvei vedea cum a trăit Ceaușescu în comunism și veți putea face o paralelă cu viața românilor din acele vremuri (robineții de aur din baie, piscina, colecțiile de artă cu siguranță vă vor ajuta să vă faceți o idee).

Un bilet de intrare costă 45 lei/persoană și este nevoie de rezervare (online, telefonică sau prin email).

8. Muzeul Satului

Rămânem în partea de nord a Bucureștiului și ne bucurăm și de aer (mai) curat. Chiar dacă Parcul Herăstrău este mai cunoscut și atrage mulți oameni, mai ales în weekend-uri, eu îți recomand să te îndrepți către Muzeul Satului dacă vrei să petreci o jumătate de zi în natură. Este chiar pe malul lacului Herăstrău și adună pe cele 14 hectare o mulțime de gospodării românești din toate zonele țării, perfecte de explorat într-o zi însorită – îți recomand să nu ratezi Biserica maramureșeană, moara de vânt sau cherhanaua din Jurilovca.

Despre Muzeul Satului din București am scris și în articolul cu cele mai frumoase muzee în aer liber din România – găsești acolo mai multe informații.

Muzee în aer liber: Muzeul Satului București

9. Observatorul Astronomic

Dacă te-a prins seara în București și ai parte și de un cer senin, e musai să mergi să admiri stelele la Observatorul Astronomic – vei afla aici și despre sistemul nostru solar, despre constelații sau despre galaxii, astfel că vei avea cu siguranță ce povesti despre vizita ta în București.

Și clădirea observatorului este una interesantă, fiind construită în formă de corabie, cu o cupolă de observator – iată ce zice Amiralul Vasile Urseanu despre ea:

„Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator, ca în același timp când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc și pe mare”

Un bilet pentru observațiile astronomice de seară costă 10 lei/persoană, iar pentru expoziția permanentă costă 6 lei/persoană.

Dacă ai nevoie de cazare în București, aruncă un ochi pe apartmentele din centru disponibile pe Booking – sunt o mulțime de variante amenajate cu super mult bun gust și care, prin locația lor centrală, te pot ajuta să ajungi rapid în oricare din obiectivele turistice menționate mai sus. Iar dacă ai nevoie de sfaturi privind transportul în comun în București, lasă-mi un comentariu aici, ori un mesaj pe Facebook sau Instagram și te ajut cu drag 😊

Care să fie obiectivul turistic cu numărul 10 din București ce nu trebuie ratat? Aștept sugestiile voastre 🙂

P.S.: Dacă ai găsit de folos sfaturile mele din acest articol, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam

Summary
Turist în București - cele mai frumoase locuri de vizitat
Article Name
Turist în București - cele mai frumoase locuri de vizitat
Description
Dacă ai câteva zile libere la dispoziție și vrei să fii turist în capitală, iată ce obiective turistice poți să vizitezi în București: 1. Calea Victoriei 2. Centrul Vechi 3. Fântânile de la Unirii 4. Palatul Parlamentului 5....
Author
Publisher Name
Locul de la Geam
Publisher Logo


3 thoughts on “Turist în București – cele mai frumoase locuri de vizitat”

 • Wow ce poze frumoase faci, par profesioniste! Banuiesc ca sunt facute cu camera foto profesionala, nu cu telefonul. Super, ai talent! Toate pozele sunt reusite nici nu stiu care imi place mai mult, ce unghiuri interesante si ce culori!

  • Mulțumesc mult pentru aprecieri, Adriana! Majoritatea sunt făcute cu aparatul foto, într-adevăr, însă nu le-aș numi profesionale, este mai degrabă o pasiune pe care nu am dezvoltat-o așa mult, însă îmi face mare plăcere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *