Transportul în comun în Viena – cum ne deplasăm în vacanță

Transportul în comun în Viena – cum ne deplasăm în vacanță

Dacă te-ai hotărât să vizitezi Viena, nu pot decât să te felicit 😄 Viena este unul dintre orașele mele preferate și îl admir nu numai din punct de vedere turistic, căci ai o mulțime de atracții de vizitat, ci și din punct de vedere al nivelului de trai, fiind un oraș extrem de bine organizat în jurul nevoilor locuitorilor săi – iar asta se reflectă perfect și în modul în care este organizat transportul în comun din Viena. Dar hai să vedem ce trebuie să știi despre cum să te deplasezi în Viena în vacanță:

1. Cum ajungi de la aeroportul din Viena în oraș?

Cea mai simplă și rapidă metodă de a ajunge de la aeroport în centrul Vienei este cu trenul. Stația de tren se află chiar în terminalul sosiri al aeroportului din Viena și tot de aici se pot cumpăra și bilete.

Pentru a ajunge în centrul Vienei, trebuie să îți cumperi bilet către stația Wien Mitte, aici fiind și stația de metrou Landstrasse, cu acces la 2 magistrale (U3 și U4). Viena are însă mai multe stații de tren, așa că ce îți recomand este să vezi dacă nu cumva în apropierea cazării tale există o altă stație de tren (OBB).

Spre exemplu, prima dată când am fost în Viena am stat la hotelul Ibis Wien Messe, iar la 5 minute de mers pe jos era stația de tren Wien Praterstern, iar când am fost a doua oară și am stat la The Niu Franz Hotel, la 5 minute de mers pe jos era stația de tren Wien Traisengasse.

O călătorie cu trenul de la aeroportul din Viena până în oraș durează 15-30 minute (depinde de stația ta finală), iar prețul unui bilet este de 4,3€. Ce îți recomand, dacă ai internet în roaming, este să îți instalezi aplicația OBB (CFR-ul lor, doar că mult mai performant 😂) și să îți cumperi bilet online, pentru a evita atât aglomerația, cât și situația în care am ajuns noi la întoarcerea din oraș la aeroport, când automatul din stație nu accepta decât plata numerar, iar noi nu mai aveam suficient mărunt pentru 2 bilete 😅.

Cât despre frecvența trenurilor de pe traseul Aeroport Viena – Centru, deși trenurile nu sunt programate la intervale regulate, din ce am observat, în timpul zilei sunt cam 7-8 trenuri pe oră, iar noaptea cam 3-4 trenuri pe oră.

tren-viena-aeroport-transportul-comun-ghid-vizitare

2. Cum funcționează transportul în comun în Viena?

Acum că ai ajuns și te-ai cazat la hotel în Viena, e timpul să explorezi orașul! Dacă nu știi de unde să începi, îți recomand să citești ghidul de vizitare a Vienei pe care l-am publicat pe blog și care este foarte apreciat de cititorii mei – iar dacă vrei să vizitezi tot ce are Viena mai frumos de oferit într-un city break de 3-4 zile, vei avea nevoie cu siguranță de transportul în comun.

Cât costă transportul în comun în Viena?

Indiferent că mergi cu tramvaiul, autobuzul sau cu metroul, o călătorie costă tot 2,4€ 😱 Așadar, dacă ești în vacanță în Viena, merită mai degrabă să te orientezi către un abonament de 24/48/72 ore, care să îți ofere acces nelimitat la călătoriile cu orice mijloc de transport la un cost muuult mai bun.

Ca să îți faci o idee, un abonament de 24 ore costă 8€, un abonament de 48 ore costă 14,1€, iar un abonament de 72 ore costă 17,1€ – așadar, dacă vei avea mai mult de 3-4 călătorii pe zi, deja abonamentul își scoate banii. Noi am optat de fiecare dată pentru abonamentul de 72 ore și putem spune că l-am folosit la maximum.

De unde cumperi bilet/abonament pentru transportul în comun în Viena?

Prima modalitate este de a-ți cumpăra bilet/abonament de la automatele plasate în fiecare stație de metrou sau în primul vagon al tramvaielor. Dacă optezi pentru abonament, va trebui să păstrezi biletul fizic (cartonul respectiv) pe toată perioada valabilității sale și să îl prezinți în cazul unui control.

A doua modalitate de a-ți cumpăra bilet/abonament pentru transportul în comun în Viena este să îl cumperi online, din aplicația WienMobil – aceasta a fost varianta preferată de noi, pentru că nu a mai trebuit să ne facem mereu griji pentru bilet, știind că îl avem pe telefon și că îl putem prezenta oricând.

Ce se întâmplă dacă nu am bilet?

Vei vedea că accesul la metroul din Viena se poate face și fără bilet, căci nu există nicio barieră și niciun paznic, însă… dacă vei fi controlat și ești prins fără bilet, amenda este de 103€. Nu mai bine dai banii ăștia ca să mănânci un șnițel vienez, să vizitezi Palatul Schonbrunn și să îți iei și niște suveniruri faine?

Prater-Viena-Austria
Stația de metrou Praterstern

3. Cum te deplasezi între obiectivele turistice din Viena?

Cu metroul: Așa cum spuneam și în ghidul de vizitare a Vienei, îți sugerez să începi vizitarea din Stephansplatz, inima Vienei, acolo unde poți ajunge foarte ușor cu metroul la stația cu același nume de pe magistrala U1. Ca să-ți faci o idee despre cât de bine organizat este metroul în Viena, centrul vechi este deservit de nu mai puțin de 12 stații de metrou plasate pe 4 magistrale, astfel că poți ajunge rapid în centru de oriunde!

Stații de metrou importante pentru turiști:

 • Stephansplatz – pentru acces la Stephansdom și la centrul vechi al Vienei
 • Karlsplatz – pentru acces la Karlskirche, Naschmarket, dar și pentru a ajunge cam oriunde în Viena, căci aici se întâlnesc 3 magistrale
 • Schwedenplatz – pentru plimbări cu barca pe Dunăre între Viena și Bratislava
 • Rathaus – pentru acces la primărie și la târgurile organizate în fața acesteia (inclusiv Târgul de Crăciun)
 • Volkstheater – pentru acces la muzeele în oglindă: Naturhistorisches Museum și Kunthistorisches Museum
 • Schonbrunn – pentru acces la Palatul Schonbrunn
 • Praterstern – pentru acces la parcul de distracții Prater și la stația de tren Wien Praterstern
 • Donauinsel – pentru acces la insula din mijlocul Dunării
 • Kaisermuhlen – pentru acces la partea nouă a orașului

Aici poți salva harta metroului din Viena în format pdf.

Cu tramvaiul: cel mai ușor mod de a te deplasa prin centrul Vienei este cu tramvaiul, după părerea mea, asta pentru că circulă foarte des și îți permite să admiri din mers toate clădirile faine din centru pe care nu ai avea șansa să le vezi dacă ai merge doar cu metroul.

Iată tramvaiele cele mai utile pentru turiști:

 • Tramvaiul 1: acesta înconjoară centrul vechi al Vienei, ajungând de la Karslplatz la Operă, la Palatul Hofburg, la Primărie (Rathaus), la Votivkirche, la Schwedenplatz și până la atracția mea preferată din Viena, Hundertwasserhaus.
 • Tramvaiul 2: acesta înconjoară partea de sud a centrului vechi al Vienei, de la Schwedenplatz, la Karlsplatz și până la Rathaus. Noi ne-am folosit de el pentru a ajunge la hotelul unde am fost cazați (The Niu Franz Hotel) până în centrul orașului (o plimbare de aprox 20 de minute), dar și pentru a ajunge la două dintre restaurantele noastre preferate din Viena: Schnitzelwirt și Centimeter I. Dacă vrei și alte idei de restaurante, îți recomand să vezi și articolul meu despre unde să mănânci ieftin și bun în Viena.
 • Tramvaiul 71: acesta înconjoară partea de est a centrului vechi al Vienei și ajunge inclusiv la Palatul Belvedere și până la Zentralfriedhof – cimitirul central. De ce ai vrea să ajungi la cimitir, te întrebi? Pentru că aici își petrec viața de apoi o mulțime de artiști celebri, printre care Beethoven, Johannes Brahms sau Johann Strauss.
tramvai-viena-transport-comun-ghid-vizitare


2 thoughts on “Transportul în comun în Viena – cum ne deplasăm în vacanță”

 • Am cumparat tiketele online,cum le folosesc ? Le scot la imprimanta si le prezint la controlori ?

  • Bună! Nu este nevoie să printezi biletele – trebuie să ai în telefon documentul pe care ți l-au trimis pe email, ce are un cod pe el. Pe acela îl vor verifica controlorii în cazul unui control. Vacanță frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *