Cele mai frumoase muzee în aer liber din România

Cele mai frumoase muzee în aer liber din România

Ieșirea din starea de urgență înseamnă și redeschiderea muzeelor, după cum am aflat de la autorități – desigur, în condiții de siguranță. Iar vremea frumoasă de primăvară (dar și faptul că am stat închiși în case mai bine de 2 luni) ne va îndemna să petrecem cât mai mult timp în aer liber – de ce să nu combinăm cele două activități? Astăzi vă propun să vedem care sunt cele mai frumose muzee în aer liber din România, perfecte pentru explorări de primăvară și nu numai:)

1. Muzeul Astra Sibiu 

Încep cu preferatul meu: Muzeul Astra din Sibiu. L-am vizitat abia vara trecută și a trecut rapid pe locul 1 în topul preferințelor din motive bine întemeiate – atunci când îl vizitezi se simte grija și atenția la detalii cu care au fost restaurate casele tradiționale, priveliștile sunt tare frumoase și asta și datorită naturii bine întreținute. În plus, se organizează foarte des evenimente și ateliere atât pentru adulți, cât și pentru copii (ateliere de pictură, olărit, tâmplărie, țesut etc).

Și ca să mă credeți când spun că este printre cele mai frumoase muzee din România, iată câteva dintre pozele mele preferate de la Muzeul Astra din Sibiu:

 

Muzee Aer Liber România: Muzeul Astra Sibiu
În muzeu există peste 400 de clădiri din diferite regiuni și perioade, așezate pe o suprafață de 96 hectare. Aveți nevoie de cel puțin 4 ore să străbateți toate aleile și să admirați căsuțele – cel mai bine este să acordați acestui muzeu o zi întreagă.

 

Muzee Aer Liber România: Muzeul Astra Sibiu
La Muzeul Astra Sibiu găsiți și căsuța prezentă pe bancnota de 10 lei – este o gospodărie tradițională din zona Gorjului.
Muzee Aer Liber România: Muzeul Astra Sibiu
Muzeul Astra este cel mai vizitat muzeu din România – a avut 634000 vizitatori în anul 2019.
Muzee Aer Liber România: Muzeul Astra Sibiu
Noi l-am vizitat în luna Iulie 2019, iar atunci muzeul era animat și de câteva exponate chinezești. 

 

Muzee în aer liber: Muzeul Astra Sibiu
Muzeul Astra adăpostește cea mai mare colecție de mori din lume.

 

Tarif de vizitare: 25 lei/adult; 7 lei/elevi & studenți;

Adresa: Str. Pădurea Dumbrava, Nr. 16-20, Sibiu

Contact: +40 756 085 794/ office@muzeulastra.ro

 

Update: Muzeul Astra Sibiu și-a deschis porțile pentru vizitatori pe 15 Mai, iar programul de vizitare este 8-20. Până ajungeți pe acolo, puteți face un tur virtual 🙂

2. Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” București

Unul din muzeele în care ajung cel mai des este Muzeul Satului din București – și asta mai ales pentru că este în inima capitalei, pe malul lacului Herăstrău, dar nu este nici pe departe la fel de aglomerat ca parcurile bucureștene, mai ales în weekendurile de vară. Ce vă recomand să nu ratați: Cherhanaua Jurilovca de pe malul lacului, moara de vânt, biserica maramureșeană.

Muzee în aer liber: Muzeul Satului București
Interiorul unei gospodării din zona Dobrogei.
Muzee în aer liber: Muzeul Satului București
Biserica Maramureșeană din cadrul Muzeului Satului București.
Muzee în aer liber: Muzeul Satului București
Detalii ale obloanelor.

Muzee în aer liber: Muzeul Satului București

 

Pe lângă expoziția permanentă, și aici au loc diverse evenimente (Târgul Mărțișorului, de Dragobete, de Crăciun) și ateliere de creație.

Spre deosebire de muzeul din Sibiu, cel din București are o suprafață de doar 14 hectare. Anual, muzeul Satului din București atrage 500000 de vizitatori.

 

Tarif de vizitare: 15 lei/adult; 4 lei/elevi & studenți;

Adresa: Șos. Kiseleff, Nr. 28-30, București

Contact: 021 317 9103/contact@muzeul-satului.ro

Momentan Muzeul Satului București este închis din cauza pandemiei de coronavirus – ne așteptăm să se deschidă pe 18 Mai. Vă țin la curent.

 

 

3. Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești

La Muzeul Golești încă n-am ajuns, dar plănuiesc să o fac în acest an – recunosc, am aflat de curând despre el, de la o emisiune de pe Travel Mix și mi-a plăcut foarte mult ce am văzut.

Secția în aer liber a Muzeului Golești conține peste 30 de gospodării din principalele zone viticole și pomicole ale României, iar vizitarea lor te va face să înțelegi cum trăiau țăranii români pe vremuri – de la modul în care e construită și împărțită casa, la dispunerea anexelor până la obiectele casnice și de decor, toate spun povești despre viața simplă din satele românești.

Muzee în aer liber: Muzeul Golești
Sursa foto: Muzeul Golești

Toate gospodăriile gravitează în jurul Conacului Golești – el a fost construit acum 380 ani și este un loc încărcat de istorie, în care s-au născut multe măsuri menite a contribui la emanciparea României. Spre exemplu, Dinicu Golescu a înființat aici o școală de băieți, în care tinerii puteau învăța gratuit, indiferent de categoria socială din care făceau parte.

Muzee în aer liber: Muzeul Golești
Conacul Golești. Sursa foto: Muzeul Golești

Povestea Muzeului Golești începe însă în 1866, atunci când Regele Carol I, abia ajuns în România, înnoptează în conacul Golești, înainte de a se îndrepta spre București, unde avea să fie înscăunat. 73 de ani mai târziu, în 1939, regele Carol al II-lea transformă prin decret regal Conacul Golești în Muzeul Dinicu Golescu – în semn de apreciere față de spiritul patriotic al familiei și de contribuția lor la dezvoltarea neamului românesc.

Muzeul Golești se află la 114 km de București (aprox. 1 oră 30 min) și 10 km de Pitești – ceea ce înseamnă că se ajunge foarte ușor la el, pe Autostrada A1.

În spațiul muzeului în aer liber există și un parc hipic, astfel că puteți încerca și o ședință de echitație.

Tarif de vizitare: 10 lei/adult; 5 lei/elevi & studenți;

Adresa: Str. Radu Golescu, Nr. 34, Ștefănești, Jud. Argeș

Contact: 0737 508 672/contact@muzeulgolesti.ro

Update: Muzeul Golești s-a redeschis pe 15 Mai, iar programul de vizitare este 9-17.

 

 

4. Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” Cluj

Parcul etnografic din Cluj este primul muzeu în aer liber din România – a fost înființat la 1 iunie 1929, iar planul întemeietorului Romulus Vuia era ca gospodăriile rurale aduse în acest spațiu să fie locuite de țărani. Până în 1940 au fost aduse mai multe construcții, și a fost construit și un restaurant pentru vizitatorii muzeului, însă majoritatea construcțiilor au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Muzee aer liber: Parcul Etnografic Romulus Vuia Cluj
Sursa foto: Pagina de Facebook Ghid Video Turistic

Acum muzeul etnografic se desfășoară pe o suprafață de 16 hectare, redând imaginea unui sat tradițional răsfirat. Pe lângă gospodăriile țărănești tradiționale din zona Transilvaniei, în Parcul Etnografic Club mai poți admira și ateliere țărănești folosite în secolele trecute pentru prelucrarea lemnului, fierului, lutului, pietrei sau chiar aurului.

 

Tarif de vizitare: 6 lei/adult; 3 lei/studenți & pensionari; 1,5 lei/elevi;

Adresa: Str. Tăietura Turcului f.n., Cluj Napoca

Contact: 0783 005 146/contact@muzeul-etnografic.ro

Update: Parcul Etnografic Cluj încă nu a anunțat data redeschiderii. Vă țin la curent.

 

5. Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj

La Curtișoara, la numai 10 kilometri de Târgu Jiu și de Poarta Sărutului, există un muzeu dedicat arhitecturii populare din Gorj – mai exact construcțiilor de tip culă. Aceste construcții au câteva caracteristici definitorii, cum ar fi fundația de bolovani, strcutura de lemn și acoperișul de șindrilă, fiind astfel diferite față de casele din restul țării. În plus, primul nivel al casei este adesea folosit ca pivniță, iar etajul este destinat locuirii.

Muzee aer liber: Muzeul Arhitecturii Populare Gorj
Sursă foto: muzeugorj.ro
Muzee aer liber: Muzeul Arhitecturii Populare Gorj
Sursă foto: muzeugorj.ro

 

Tarif de vizitare: 5 lei/adult; 2,5 lei/elevi & studenți;

Adresa: Curtișoara, Jud. Gorj

Contact: 0253 212 044/muzeulgorjului@gmail.com

Update: Muzeul Curtișoara s-a redeschis pentru public pe 16 Mai, iar programul de vizitare este 9-17 (excepție în fiecare zi de luni, când este închis).

6. Muzeul Satului Bănățean Timișoara

În Timișoara am fost de mai multe ori, însă niciodată nu am ajuns la Muzeul Satului Bănățean – asta pentru că nu am auzit despre el până de curând. Nucleu muzeului este format din piesele centrale ale vieții satului românesc: primăria, școala, birtul și biserica de lemn. În jurul acestora au fost aduse câteva gospodării bănățene, iar prin vizitarea lor poți descoperi obiceiurile și tradițiile zonei din secolele trecute.

 

Muzee Aer liber: Muzeul Satului Bănățean
Sursa foto: Pagina de Facebook Muzeul Satului Bănățean

 

Tarif de vizitare: 5 lei/adult; gratuit pentru elevi, studenți și pensionari;

Adresa: Str. Avram Imbroane, Nr.31, Timișoara

Contact: 0253 212 044/contact@muzeulsatuluibanatean.ro

 

Update: Muzeul Satului Bănățean s-a redeschis pe 15 Mai, iar programul de vizitare este 10-18.

 

7. Muzeul de Locomotive cu Abur Reșița

Dacă tot ajungi în zona Banatului, ar fi și păcat să nu faci și o vizită scurtă la cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa: Muzeul de locomotive cu abur din Reșița. La Reșița au fost construite, între anii 1872 și 1964, un număr de 1461 locomotive cu aburi – 16 dintre ele sunt expuse și în acest muzeu în aer liber.

 

Muzee aer liber: Muzeul Locomotivelor cu Abur Reșița
Sursa foto: mlaresita.org
Muzee aer liber: Muzeul Locomotivelor cu Abur Reșița
Sursa foto: mlaresita.org

Plăcuțele de pe locomotive care anunță „iuțeala maximă” a acestora fac deliciul vizitatorilor – nu le ratați 🙂

Tarif de vizitare: gratuit

Adresa: Calea Timişorii (Zona Triaj), Reșița

 

 

8. Muzeul Satului Bucovinean Suceava

Dacă nu ai experimentat niciodată viața într-un sat bucovinean, o poți face vizitând muzeul din Suceava – cele 30 de gospodării reflectă organizarea și activitatea unui sat, find așezate pe ulițe, în jurul bisericii. Pe lângă case, putem vedea și încerca tradițiile Bucovinei, prin atelierele de meșteșuguri organizate aici, disponibile copiilor și turiștilor: de olărit, de lingurar, de țesut, de încondeiat ouă.

 

 

 

Muzee aer liber: Muzeul Satului Bucovinean Suceava
Sursa foto: Pagina de Facebook Muzeul Satului Bucovinean

 

Muzee aer liber: Muzeul Satului Bucovinean Suceava
Sursa foto: Pagina de Facebook Muzeul Satului Bucovinean

Tarif de vizitare: 8 lei/adult; 2lei/elevi & studenți; 4 lei/pensionari;

Adresa: Aleea Cetății, Suceava

Contact: 0230 216 439 / etnografie@muzeulbucovinei.ro

 

Update: Muzeul Satului Bucovinean încă nu a anunțat data redeschiderii.

 

9. Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare

Maramureșul este una dintre zonele în care se păstrează cel mai bine tradițiile și obiceiurile străvechi, așa că ar fi și păcat să nu le descoperi îndeaproape, vizitând Muzeul Satului din Baia Mare. Pe lângă admirarea gospodăriilor tradiționale din cele 4 zone etnografice ale Maramureșului, aici poți fi martor și la diverse obiceiuri din preajma sărbătorilor, prin participarea la evenimentele organizate de muzeu: Ziua Iei Românești,  Ziua Maramureșului ori de Hramul Bisericii din muzeu.

Muzee aer liber: Muzeul Satului Baia Mare
Sursa foto: Pagina de Facebook Muzeul Satului Baia Mare
Muzee aer liber: Muzeul Satului Baia Mare
Sursa foto: Pagina de Facebook Muzeul Satului Baia Mare

 

Tarif de vizitare: 5 lei/adult; gratuit pentru elevi, studenți și pensionari;

Adresa: Str. Dealul Florilor, Nr.1, Baia Mare

Contact: 0262 276 895/contact@etnografie-maramures.ro

 

Update: Muzeul Satului din Baia Mare se redeschide pe 18 Mai, iar programul de vizitare va fi 10-18.

 

Dacă nu te-ai gândit încă unde ai vrea să îți petreci următoarea vacanță prin România, poți găsi în acest articol 8 idei care să te inspire. Iar dacă îți place să te cazezi în pensiuni unice, am făcut aici o listă de 11 cazări fermecătoare din România, disponibile pe Airbnb.

 

Voi ce muzee în aer liber ați vizitat în România? Dacă mai știți vreunul care merită adăugat pe această listă, dați-mi de știre în comentarii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *