Vacanță în Thassos – ce să vizitezi? Bonus: drumul din România

Vacanță în Thassos – ce să vizitezi? Bonus: drumul din România

Thassos este insula grecească cu cea mai mare proporție de turiști români – și chiar nu e de mirare, ținând cont de toate avantajele pe care le are, că tot mai mulți români aleg să își petreacă vacanța de vară aici. Thassos are o mulțime de plaje, apa mării este foarte curată și în nuanțe superbe de albastru, prețurile sunt foarte bune, de mâncare nici nu mai pomenim (cui nu îi place un gyros sau o musaca?! 😋)… unde mai pui că este și aproape de România – durează doar 8-9 ore să ajungi cu mașina, iar drumul este foarte bun 🚗

Dacă mai adăugăm și că insula Thassos nu a fost prea afectată de pandemia de coronavirus, deja putem spune că insula este ideală pentru vacanța de vară 2021.

ghid-vacanta-thassos-grecia-drum-preturi-locul-de-la-geam-2

Sper că v-am convins să îi dați o șansă insulei Thassos, iar dacă începeți deja să vă organizați concediul aici, hai mai întâi să vedem ce e de vizitat în Thassos, după care vă povestesc și despre cea mai bună variantă de drum și despre costuri 😉

🏛  Ce poți să vizitezi în insula Thassos

Insula Thassos nu este neapărat una care abundă în obiective turistice, ci este mai degrabă destinată celor care vor o vacanță de relaxare, la plajă – e musai, așadar, să vizitezi două-trei plaje în vacanța ta de vară în Grecia.

1. Marble Beach

Cea mai spectaculoasă plajă a insulei Thassos, datorită culorii turcoaz a apei, este cu siguranță Marble beach. Problema cu această plajă este că este destul de mică, deci și aglomerată – iar prețurile sunt cam cele mai mari de pe insulă: 10€ pentru un șezlong. O altă parte mai puțin bună este drumul până la Marble Beach, care era destul de prost atunci când am vizitat noi insula – și am înțeles că nu s-a schimbat mare lucru.

Recomandarea mea ar fi să mergeți la Marble Beach dimineața devreme, în jur de 8-9, pentru a fi siguri că prindeți locuri atât pe plajă, cât și în parcare.

ghid-vacanta-thassos-marble-beach-locul-de-la-geam-3

2. Paradise Beach

Dacă ești în căutarea unei plaje liniștite, află că Paradise Beach este perfectă pentru familiile cu copii – intrarea în apă este una lină, plaja este curată și deloc aglomerată, iar în jur există un chioșc și o tavernă de unde te poți aproviziona pentru o zi întreagă petrecută la plajă.

3. Golden Beach

Golden Beach este cea mai mare plajă din Thassos, având o lungime de 3 kilometri – perfectă deci și pentru stat la plajă respectând distanțarea socială. În plus, este încojurată de dealuri, fiind situată într-un mic golf, iar intrarea în apă este una lină. Un șezlong aici este 5€/zi și vine cu o băutură inclusă – trebuie să încerci frappe-ul neapărat 🍹

ghid-vacanta-thassos-grecia-plaja-locul-de-la-geam-8

4. Alyki Beach

Faimoasă pentru culoarea apei, plaja Alyki este destul de retrasă și ferită de curenți, chiar dacă panta de intrare în apă este mai abruptă decât în cazul plajelor menționate mai sus.

Alte plaje pe care merită să le vizitezi: Porto Vathy Beach, La Scala Beach (plajă privată), Pefkari Beach, Limenaria Beach – Thassos are 34 de plaje, așa că ai de unde alege! P.S.: după numele de mai sus le puteți găsi și pe Google Maps.

5. Giola

Giola este o lagună naturală formată în sudul insulei care arată cel puțin spectaculos în poze. Realitatea…pe noi ne-a dezamăgit un pic, de ce să nu recunosc. În primul rând, o porțiune de drum până la Giola este accesibilă doar la pas, pe o cărare prăfuită printre măslini – la coborâre nu e o problemă prea mare, însă la urcarea spre mașini a fost horror, fiind și foarte cald afară, fără pic de umbră și cu tot praful lipindu-se de noi. Un alt minus a fost aglomerația din jurul piscinei naturale, iar apa fiind agitată de atâta lume, nu avea nici pe departe culoarea pe care ne-o imaginam noi. Ah, și să nu uit că nici acolo nu ai unde să te ferești de soare, deci nici vorbă de stat prea mult în zona.

Recomandare: dacă vreți să vizitați Giola, înarmați-vă cu multă apă, cu pălării, cu SPF și cu încălțăminte specială de plajă. Câțiva din gașca noastră chiar au sărit în apă și s-au ales cu o mulțime de înțepături în tălpi de la aricii de mare 😫

ghid-vacanta-thassos-grecia-giola-locul-de-la-geam-3

ghid-vacanta-thassos-grecia-giola-locul-de-la-geam-3

6. Situl arheologic Aliki

Dacă v-ați plictisit de stat la plajă și vreți să vizitați câteva obiective turistice din Thassos, puteți începe cu stiul arheologic din Aliki – de aici puteți observa carierele de marmură pentru care insula Thassos era renumită în antichitate, aceasta fiind folosită ca monedă de schimb cu alte popoare.

7. Satul Theologos

Theologos este un mic sat în inima insulei, cunoscut pentru faptul că și-a păstrat autenticitatea – majoritatea caselor fiind construite din piatră, în stil macedonian.

8. Muzeul Uleiului de măsline

În Panagia, un mic sătuc de munte cu case tipic grecești, se află și un mic muzeu dedicat uneia dintre cele mai vechi industrii din Grecia – producția de ulei de măsline. Dacă vrei așadar să afli care este procesul obținerii uleiului de măsline, aici poți afla mai multe detalii, iar la final poți și cumpăra diverse produse, de la ulei de măsline simplu, la cel infuzat cu lavandă, sau chiar cosmetice cu ulei de măsline. Ce este interesant este că înainte ca acest proces de producție să fie modernizat, obișnuia să existe o astfel de „moară” în fiecare sat.

9. Mănăstirea Arhanghelul Mihail

Pe coasta de sud a insulei, cocoțată pe un deal, veți găsi și cea mai mare mănăstire din Thassos – Arhanghelul Mihail (care este și sfântul ce patronează insula). Chiar dacă nu sunteți religioși, merită să faceți o scurtă oprire aici.

ghid-vacanta-thassos-grecia-drum-preturi-locul-de-la-geam-2

⛵️ Ce poți să faci în Thassos?

Dacă nu ești neapărat fan al statului la plajă (eu una n-am stare mai mult de câteva ore), să știi că în Thassos poți face o mulțime de activități interesante:

  • plimbare cu barca în jurul insulei din portul Thassos (cunoscut și sub numele de Limenas)
  • sporturi acvatice: scufundări, paddle boarding, kayaking
  • drumeții pe Muntele Ypsarion
  • un tur cu mașini 4×4
  • plimbare cu ATV-uri

ghid-vacanta-thassos-grecia-drum-preturi-locul-de-la-geam-2

🚗  Drumul până în Thassos și costuri

Indiferent de unde ați porni din România, prima destinație trebuie să fie granița cu Bulgaria. Pentru că noi am plecat din București, am pornit spre punctul de trecere Giurgiu-Ruse, în care am ajuns după aproximativ o oră și unde am plătit taxa de pod (15 lei/mașină = 3€)

🇧🇬  Drumul prin Bulgaria spre Thassos

Primul pas în vama Ruse este să vă luați vignetă pentru Bulgaria, de la automatele amplasate imediat după trecerea graniței. Se poate plăti atât numerar, în leva, cât și cu cardul (variantă pe care v-o recomand).

Cât despre opțiunile de vinietă, acestea sunt:

  • vignetă de weekend – în cazul în care traversați Bulgaria în weekend, puteți apela la acest tip de vignetă. Costă 10 leva și e valabilă de vineri, ora 12:00, până duminică, ora 23:59.
  • Vignetă de o săptămână – costă 15 leva și e valabilă 7 zile de la data cumpărării ei.
  • Vignetă de o lună – dacă plănuiești să stai mai mult de 7 zile în vacanță, îți poți lua o vignetă valabilă 30 de zile de la data cumpărării, ce costă 30 leva.

Vigneta de o zi pentru Bulgaria nu mai există. Opțiunile și prețurile de mai sus sunt valabile pentru autoturisme. Dacă mergi în vacanță cu motorul, nu vei plăti vignetă în Bulgaria.

Vestea bună este că din 2019, la cumpărarea vignetei de Bulgaria nu mai primești niciun sticker de lipit în parbriz (care se dădea foaaarte greu jos 🙄) – trebuie doar să păstrezi chitanța primită când achiți (este posibil să ți se ceară în vamă, la ieșirea din țară).

Dacă mai aveți nevoie de informații despre vignetă, mă puteți întreba în comentarii 😊

Din Ruse, am traversat Bulgaria urmând drumul spre Veliko Târnovo, apoi spre Stara Zagora, Haskovo și vama cu Grecia, Makaza. Acestă porțiune are 370km și noi l-am parcurs în aproximativ 5 ore, noaptea, cam între orele 2 și 7 – și nu, nu am avut niciun incident (asta pentru că am auzit multe povești).

Ce vă recomand este să respectați întocmai limitele de viteză – bulgarii au destul de multe camere de tip radar amplasate pe șosele și cred că nu există nimeni care să vrea să-și înceapă vacanța de vară cu o amendă  😅

🇬🇷  Drumul prin Grecia spre Thassos

În vama Makaza noi am stat în jur de 15-20 de minute, dimineața pe la 7-8, însă țineți cont că am fost în plin sezon.

Odată trecută vama Makaza, va trebui să urmați drumul către Keramoti, de unde veți lua feribot spre insula Thassos. Inițial drumul este unul foarte bun, de munte, cu multe tuneluri, iar apoi veți intra pe autostradă, pentru aproximativ 70km. În Grecia nu există vinietă, ci veți plăti numai taxele de autostradă – la momentul la care am fost noi, taxa pentru parcurgerea celor 70 km de autostradă grecească a fost de 2,7€.

ghid-vacanta-thassos-grecia-drum-preturi-locul-de-la-geam-2

⛴  Drumul cu feribotul până în Thassos

În Keramoti, trebuie să mergeți către port: feriboturile către Thassos sunt foarte dese în intervalul orar 7-22 – cam la fiecare 15 minute pleacă unul spre orașul Thassos.

Prețul este de 4€/persoană, la care se adaugă costul de 18€/autoturism (informație actualizată 2021). Copiii de sub 5 ani nu plătesc bilet, iar cei între 5 și 10 ani plătesc 2€/bilet.

Trecerea cu feribotul durează cam jumătate de oră, timp în care vă puteți bucura de briză și puteți fotografia pescărușii. Da, fiecare feribot este însoțit de pescăruși, asta pentru că turiștii mai au obiceiul de a-i hrăni cu diverse. Înțeleg că preferații lor sunt totuși pufuleții 😄

Feribotul vă lasă în capitala insulei, orașul Thassos (Limenas). De aici vă continuați drumul spre cazarea voastră.

Pe scurt, traseul România – Thassos cu mașina pe care îl recomandăm este: Giurgiu – Ruse (vamă) – Veliko Târnovo – Stara Zagora – Haskovo – Kardzali – Makaza (vamă) – Keramoti (feribot) – Thassos

⛽️  Benzinării și prețuri – de unde să alimentezi pe drumul România – Thassos?

La dus, noi am alimentat în Giurgiu și apoi în Bulgaria, însă în apropiere de vama cu Grecia. În Bulgaria veți întâlni multe benzinării Lukoil (în toate orașele de pe traseu: Veliko Târnozo, Stara Zagora, Haskovo, Kardzali, Makaza) și puteți alimenta cu încredere de acolo, prețurile fiind similare cu ale noastre (undeva la 2 leva = 5lei/litru de benzină).

În Grecia însă prețul este puțin mai mare, cam 1,6€/litru de benzină și 1,3€/litru de motorină – în Thassos, fiind insulă, prețurile vor fi chiar puțin mai mari decât în partea continentală a Greciei. În Thassos, benzinăria cea mai ok ni s-a părut EKO.

🏨  Recomandare cazare în Thassos

Dacă nu v-ați rezervat încă nicio cazare, vă recomand cu încredere hotelul la care am stat noi – Hotel Kazaviti din Skala Prinos.

Locația este super, la nici 2 minute de plajă, are și piscină pentru atunci când te plictisești de nisip, gazdele au fost super amabile, iar camerele, chiar dacă basic, au fost curate și fix ce trebuia după o zi petrecută la soare.

🥗  Unde se mănâncă bine în Thassos?

Sincer…cam peste tot! 😋 Noi n-am întâlnit mâncare proastă în Thassos și am încercat câteva restaurante!

Încearcă neapărat un gyros, un souflaki, musaca, halloumi, salata grecească, fructe de mare… ce să mai, deja mi-e poftă! 😃

Condiții de intrare în Grecia 2022

Turiștii români pot intra în Grecia dacă îndeplinesc una din următoarele condiții:

  • cu test PCR negativ efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară

SAU

  • cu test rapid antigen negativ efectuat cu maximum 24 de ore înainte de intrarea în Grecia

Important: Cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea în Grecia, e nevoie de completarea unui formular online PLF (Passenger Locator Form): https://travel.gov.gr/#/

Ai întrebări despre Thassos? Lasă-le în comentarii și îți răspund cu drag!

P.S.: Dacă ai găsit de folos sfaturile mele, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageamLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *