Muzeul Hărților din București

Muzeul Hărților din București

Dacă iubești să călătorești, sunt mari șanse să fii și un iubitor de hărți. Îmi aduc aminte că în școala generală și în liceu obișnuiam să stau ore întregi cu atlasul geografic în față, studiind entuziasmată hărțile. Ba chiar ajunsesem să știu toate țările și capitale lumii și, mândră fiind de asta, îmi obligam părinții să mă testeze. Ei, același entuziasm l-am simțit și când am intrat în Muzeul Hărților, unde câteva sute de hărți vechi și noi însuflețesc o vilă în stil gotic venețian din București.

muzeul-hărților-bucurești   muzeul-hărților

Hărți ale regiunilor istorice românești, ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș – toate fac parte din colecția muzeului și sunt lucrări realizate între secolele XV-XX.

muzeul-hărților-bucurești
Planul Bucureștiului la 1842. Limita de sud a orașului era pe axa Cotroceni-Filaret-Văcărești, astăzi cartiere centrale.
muzeul-hărților-bucurești
Planul Bucureștiului la 1899, realizat de Institutul Geografic al Armatei. Multe din denumirile străzilor de atunci s-au păstrat până în prezent. (Din păcate lumina pe această hartă nu este cea mai fericită, astfel că nici claritatea nu este cea mai bună).
muzeul-hărților-bucurești
Cel mai mare spațiu verde amenajat din Bucureștiul anului 1899 este Grădina Botanică.
muzeul-hărților-bucurești
Priveliște asupra orașului Cluj la 1617.
muzeul-hărților-bucurești
Planul orașului Oradea în secolul al XVI-lea.

Pentru copii și nu numai, muzeul a pregătit diverse activități prin care să stârnească interesul pentru lumea hărților. Preferatele mele au fost de departe puzzle-urile din lemn ale României și Europei.

muzeul-hărților-bucurești      muzeul-hărților-bucurești

Indiferent de sala în care te afli, nu uita ca după ce studiezi hărțile să arunci o privire și către plafon – vei fi plăcut surprins. Plafoanele sălilor sunt decorate cu hărți astronomice și cu reprezentări inspirate din mitologie, totul pentru ca muzeul să fie o gazdă cât mai primitoare. Nu m-am putut abține și le-am fotografiat pe toate 🙂 dar ți le las mai jos pe cele care mi-au plăcut cel mai mult.

muzeul-hărților

muzeul-hărților-bucurești

muzeul-hărților-bucurești

Dacă rămâi în weekend în București și nu ai alte planuri, chiar îți recomand să vizitezi Muzeul Hărților. Din păcate foarte puțină lume știe de el, în cele două ore petrecute de noi acolo nu a mai venit niciun alt vizitator.

Program

Miercuri – Duminică: 10 – 18

Tarif

Elevi/studenți: 2,5 Lei
Adulți: 10 Lei
Seniori: 5 Lei

Adresa

Str. Londra, Nr. 39 (10 minute de mers de la Piața Victoriei)

Mai multe informații utile găsiți pe site-ul muzeului. Denumirea oficială este Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *