Milano – ce poți să vizitezi? Program vizitare pentru 2 zile

Milano – ce poți să vizitezi? Program vizitare pentru 2 zile

Ah, bella Italia…  Trebuie să recunosc, la noi există o regulă (nescrisă) în planificarea city-break-urilor – niciun an fără Italia. Așa se face că am vizitat până acum Roma, Veneția, Padova, Milano, Bologna și, anul acesta la început de octombrie, Sardinia. Ehe, și încă mai avem multe orașe italiene pe lista de dorințe: Napoli, Bari, Florența, Rimini sunt doar câteva exemple la care visăm.

V-ați prins deja, Italia este una dintre țările noastre preferate și pentru că vacanța în Milano a fost una super reușită, mi-am propus să vă povestesc puțin despre experiența noastră și despre ce obiective turistice puteți vizita în Milano în doar 2 zile – mai ales că în 2022 avem multe weekenduri prelungite, ocaziile perfecte pentru un city break.

Iată propunerea mea de traseu pentru 2 zile de vacanță în Milano – cuprinde majoritatea obiectivelor turistice:

 

Ziua 1 – Obiectivele turistice clasice în Milano

Alege să începi vizitarea orașului Milano chiar din inima acestuia – Piazza del Duomo, coborând la stația de metrou Duomo. Vei da nas în nas cu impunătorul Dom din Milano, a cincea cea mai mare biserică creștină din lume. Construită pe parcursul a aproape 600 de ani, catedrala gotică este considerată simbolul orașului, nu numai din pricina poziției și mărimii ei, dar și pentru că locuitorii orașului au contribuit financiar la construcția domului atunci când autoritățile nu au mai putut aloca fonduri din cauza schimbărilor politice.

Domul din Milano - obiective turistice Milano

După ce admiri exteriorul, mergi în stânga domului și cumpără un bilet de vizitare – îți recomand să alegi varianta cu vizita în interior a Domului și urcarea pe acoperișul acestuia pentru a admira Milano de la înălțime. Un bilet de acest tip costă 15 Euro de persoană, iar dacă vrei să ajungi pe acoperiș folosindu-te de lift în loc de scări, va trebui să scoți din buzunar 20 Euro/persoană.

Sfat: mergi dimineața la Dom pentru a evita cozile și alocă-ți cel puțin 2 ore pentru întreaga experiență de vizitare. 

Iată câteva imagini din interior – vitraliile sunt de-a dreptul spectaculoase!

Domul din Milano în interior - obiective turistice Milano
ghid-vizitare-milano-domul-din-milano-interior-vitralii
ghid-vizitare-milano-domul-din-milano-interior-vitralii
ghid-vizitare-milano-domul-din-milano-interior

Urcarea pe acoperiș folosind scările nu este chiar atât de rea pe cât sună, chiar dacă te așteaptă 250 de trepte de urcat – priveliștea de sus merită tot efortul, îți promit! Iată dovada:

ghid-vizitare-milano-domul-din-milano
ghid-vizitare-milano-domul-din-milano
ghid-vizitare-milano-domul-din-milano

Iată câteva curiozități despre Domul din Milano:

  • sunt peste 3600 de statui în cadrul Domului, din care 2500 în exterior
  • acoperișul Domului stă pe 52 de stâlpi de susținere, câte unul pentru fiecare săptămână din an
  • pe podeaua Domului se află un cadran solar despre care se spune că este extrem de precis și că se folosea în trecut pentru a regla ceasurile din oraș
  • cea mai mare orgă din Italia se află în altarul Domului din Milano
ghid-vizitare-milano-domul-din-milano

Acum că ai terminat de vizitat Domul, cel mai important obiectiv turistic din Milano, eu zic că e cazul să te premiezi cu o gustare autentic italiană! La doar 2 minute de Dom (pe o alee în dreapta acestuia) vei găsi Panzerotti Luini – o patiserie italiană fondată în 1888 – o vei recunoaște foarte ușor după lumea care așteaptă mereu la coadă. Acest panzerotti seamănă foarte mult cu un langoș și este umplut cu diferite toppinguri, dulci sau sărate – după atâtea scări, eu zic că poți încerca din ambele 😆

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

Acum că ți-ai recuperat forțele, poți da restart turului prin Milano – și ce merge mai bine după o gustare, dacă nu o plimbare prin Galleria Vitorio Emanuelle II. Chiar dacă nu ești fan al shoppingului, vitrinele sclipitoare ale magazinelor de lux de aici nu au cum să nu îți ia ochii. Nu uita ca din când în când să îți mai ridici privirea către acoperișul de sticlă al galeriei, iar când ajungi în centrul ei să admiri și podeaua tip mozaic.

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

După incursiunea în luxoasa galerie, e momentul să învățăm ceva și despre istoria orașului, nu? Ne reîntoarcem în Piazza del Duomo și pornim către următorul obiectiv de pe lista noastră – Castel Sforzesco. Poți ajunge aici fie pe jos, într-o plimbare lejeră de 10 minute, fie mergând 2 stații cu metroul (linia roșie). Eu recomand varianta unei plimbări pe jos, căci vei avea ocazia să intri mai bine în spiritul orașului, dar și să mai admiri mici comori arhitecturale.

Una dintre ele este chiar Piazza Mercanti  – aceasta a fost centrul comercial și guvernamental al orașului în evul mediu și încă păstrează acea atmosferă medievală datorită clădirilor din jur ce au rămas intacte. Și, dacă tot ai ajuns în piață, cu siguranță vei găsi și o cafenea de unde să îți iei rapid o cafea bună to-go.

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

Continuă-ți drumul drept, admirând din când în când clădirile impresionante, și în câteva minute te vei trezi față în față cu impunătorul Castel Sforzesco – fortăreața construită în secolul al 15-lea este gazda mai multor muzee și galerii de artă, printre care Muzeul Instrumentelor Muzicale, Muzeul Egiptean, Muzeul Mobilierului Antic și Sculpturilor de Lemn.

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice
ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

În spatele castelului se află cel mai mare parc din Milano – Parco Sempione. Ce este interesant la acest parc este faptul că atunci când a fost fondat a fost populat de către membrii familiei Sforza cu animale exotice, iar mai apoi odată cu decăderea acestei familii parcul a fost abandonat și transformat în teren agricol.

În Parcul Sempione există și un turn de 109 metri înălțime (Torre Branca) unde poți ajunge cu ajutorul liftului, pentru o vedere panoramică asupra orașului. Un bilet de acces costă 6€/persoană.

Tot din acest parc poți vedea și Arco della Pace – un arc de triumf construit la cererea lui Napoleon, iar pe una din laturile parcului vei găsi Acvariul din Milano – nu are cum să nu-ți atragă atenția arhitectura exterioară a clădirii, precum și micul heleșteu amenajat în față, plin cu crapi koi. Dacă vreți să și vizitați Acquario Civico di Milano, un bilet de intrare costă 5€/persoană.

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice
ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

Pentru că după atâtea obiective turistice vizitate cel mai probabil ai nevoie de un boost de energie, e momentul să intri pe faimoasa Corso Garibaldi – o stradă pietonală plină de restaurante italienești. Poftă bună!

Corso Garibaldi continuă până la Porta Garibaldi, acolo de unde începe o altă stradă pietonală – Corso Como – înțesată de cafenele, cu un vibe foarte italienesc și o priveliște drăguță spre partea nouă a orașului, acolo unde-și au locul câteva clădiri cu o arhitectură foarte interesantă. Aici am mâncat și cel mai bun gelato din Milano 😋

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

Una dintre aceste clădiri este și turnul UniCredit din Piazza Gae Aulenti, un zgârie nor de 230 metri înălțime, ce este și cea mai înaltă clădire din Italia – este de 4 ori mai înalt decât Turnul din Pisa 😱și de două ori mai înalt decât Domul din Milano, fiind vizibil de la o distanță de 10 kilometri.

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

Imediat lângă se află și faimoasele clădiri Bosco verticale, două turnuri rezidențiale cu fațadele „îmbrăcate” în vegetație – de altfel, și numele lor se traduce în „pădurea verticală”. Noi am vizitat Milano în luna ianuarie, așa că nu le-am văzut în adevărata splendoare, căci înțeleg că vara și toamna peisajul este cu totul schimbat.

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

Eu zic că am bifat destule obiective turistice din Milano pentru o singură zi, nu-i așa? E momentul să ne odihnim și, de ce nu, să ne răsfățăm cu o porție de paste și cu un pahar de prosecco la unul din restaurantele de pe Corso Como sau Corso Garibaldi – Cheers! 🥂

Ziua 2 – Obiective turistice inedite în Milano

Dacă prima zi am dedicat-o celor mai cunoscute obiective turistice din Milano, astăzi îți propun să descoperi câteva dintre locurile inedite de vizitat în Milano. Începe-ți ziua tot din Piazza de Duomo, căci primul obiectiv de pe listă este la doar 5 minute de mers pe jos – și anume Biserica San Bernardino alle Ossa. Această biserică catolică din secolul al 13-lea include un osuar în care frescele sunt alcătuite din cranii și oase umane – sentimentul vizitării unui astfel de loc este cel puțin straniu, însă experiența este 100% unică 😅. Accesul este gratuit.

ghid-vizitare-milano-obiective-turistice

Dacă tot am intrat într-o zonă puțin macabră, zic să continuăm cu o vizită la Cimitirul Monumental (stația de metrou Monumentale). Acesta nu este un cimitir obișnuit, ci mai degrabă un muzeu în aer liber, căci sculpturile au o mare valoare artistică și arhitecturală, cu alei ce respectă un plan urbanistic, atent organizate.

Următorul obiectiv turistic este dedicat fanilor sportului rege – fotbalul ⚽️. Cred că v-ați dat deja seama că vorbim despre stadionul din Milano – San Siro, acolo unde joacă AC Milan și Inter Milan. De la Cimitir sunt doar 9 stații de metrou (cam un sfert de oră, căci în Milano stațiile de metrou sunt foarte apropiate) până la stația San Siro Stadio. În cadrul stadionului există un muzeu, iar vizitarea acestuia plus un tur al stadionului costă 20€/persoană. Biletele se pot achiziționa și online.

Nu-i așa că după atâtea vizite ar merge niște paste Carbonara? Sau poate o pizza? 🍕 Sau bruschette? 😋 Ei, nu-i problemă dacă nu te poți hotărî, căci milanezii au implementat cu succes un super concept: Aperitivo sau, cum ar spune americanii, Happy Hour! Asta înseamnă că barurile și restaurantele din Milano oferă cocktail-uri la un preț fix (de obicei de la 6€ până la 10-12€), ceea ce îți dă acces nelimitat și la un bufet cu o mulțime de bunătăți italiene: sandwich-uri, mini pizza, brânzeturi, mezeluri, fructe și multe altele. Cel mai bun loc în care să te bucuri de experiența Aperitivo este zona Navigli, plină ochi de restaurante autentice – nouă chiar ne-a plăcut mult zona asta, are un vibe foarte tineresc și e locul perfect în care să te relaxezi după două zile cu multe mii de pași la activ 😅

Acum, că vizita în Milano a ajuns la final, e timpul pentru o nouă destinație! Noi am ales să combinăm în acest city break Milano cu Bologna, iar pentru asta ne-am folosit de tren: durează cam 1 oră – 1 oră și jumătate să ajungi din Gara Milano Centrale în Gara Bologna Centrale. Bilete poți cumpăra de pe site-ul italotren.it, însă prețurile lor diferă de disponibilitate și de cu cât timp în avans le cumperi.

Despre Bologna am povestit într-un alt articol de pe blogul meu, pe care te invit să-l citești în continuare ➡️ Ce poți vizita în Bologna în 2 zile?

bologna-piazza-maggiore
Piazza Maggiore din Bologna

Italia funcționează ca un magnet pentru noi – iar dacă ai vizitat măcar o dată un oraș italian, cu siguranță știi despre ce vorbesc: stilul de viață, arhitectura, pizza de la mama ei, paste, gelato… cum să nu-ți dorești să te întorci mereu pe acest tărâm 😅 Sper că îți va plăcea și ție vacanța în Milano și că sfaturile de vizitare din acest articol îți vor fi super utile! Dacă da, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam

Până data viitoare, ciao! 

Summary
Milano - program de vizitare pentru 2 zile
Article Name
Milano - program de vizitare pentru 2 zile
Description
Ziua 1 - Obiectivele turistice clasice în Milano Alege să începi vizitarea orașului Milano chiar din inima acestuia - Piazza del Duomo, coborând la stația de metrou Duomo. Vei da nas în nas cu impunătorul Dom din Milano, a cincea cea mai mare biserică creștină din lume. Construită pe parcursul a aproape 600 de ani, catedrala gotică este considerată simbolul orașului, nu numai din pricina poziției și mărimii ei, dar și pentru că locuitorii orașului au contribuit financiar la construcția domului atunci când autoritățile nu au mai putut aloca fonduri din cauza schimbărilor politice...
Author
Publisher Name
Locul de la Geam
Publisher Logo


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *