10 locuri de vizitat în România primăvara

10 locuri de vizitat în România primăvara

Chiar dacă a întârziat puțin la apel, primăvara pare că își face în sfârșit apariția în țara noastră, cu tot cu temperaturi numai bune de ieșit prin oraș și admirat pomii înfloriți. Iar dacă vremea bună îți dă avânt și pentru o mini-vacanță de primăvară prin România, iată care sunt cele mai bune locuri de vizitat în acest anotimp:

 

1. Grădina Japoneză din București

Bănuiesc că ți-ai dat seama după nume despre ce este vorba – o grădină plină ochi de cireși japonezi, celebri pentru frumusețea florilor lor. În Japonia există chiar un festival dedicat lor, numit Sakura (care se traduce în floare de cireș) – în cultura lor, această floare fiind simbolul efemerității vieții – ce atrage anual milioane de turiști din toată lumea.

Grădina Japoneză din Parcul Herăstrău s-a redeschis în 2018, fiind reamenajată la inițiativa Ambasadei Japoniei în România, și este locul perfect în care să te bucuri de primăvară, la umbra unui cireș înflorit.

vacanta-primavara-romania-targu-jiu

Cum ajungi în Grădina Japoneză din București: aceasta face parte din Parcul Herăstrău, fiind situată în apropriere de intrarea de la Arcul de Triumf. Cu transportul în comun, va trebui să cobori la stația de metrou Aviatorilor și să mai mergi 5-10 minute pe jos, fie prin parc, fie pe Bulevardul Mareșal Constantin Prezan.

 

Tarif de vizitare: gratuit

 

2. Muzeul Astra din Sibiu

Așa cum scriam și în articolul despre cele mai frumoase muzee în aer liber din România, Muzeul Astra din Sibiu este preferatul meu – experiența de vizitare este una de top, asta pentru că simți că muzeul este bine îngrijit, că toate căsuțele vechi au fost restaurate cu mare atenție la păstrarea detaliilor, simți că este un muzeu gândit pentru vizitatori – iar toate evenimentele organizate aici înainte de venirea pandemiei sunt dovada vie (ateliere de olărit, de tâmplărie, de țesut și multe altele).

De ce zic că e un loc perfect de vizitat primăvara? Pentru că natura completează perfect tabloul căsuțelor vechi românești – iată dovada:

vacante-primavara-romania-locuri-vizitat-Muzeul-Astra-Sibiu

muzeul-astra-sibiu-vacante-primavara-romania

 

Cum ajungi la Muzeul Astra din Sibiu? Acesta este situat la ieșire din Sibiu, pe Str. Pădurea Dumbrava, Nr 16-20, iar în jurul lui sunt amenajate mai multe locuri de parcare, astfel că cea mai la îndemână variantă ar fi cu mașina personală. Cu transportul în comun, puteți lua autobuzul 13 din centru și să mai mergeți încă 10 minute până la intrarea principală.

Tarif de vizitare: 25 lei/adult; 7 lei/elevi & studenți;

Program: luni-duminică, orele 9:00-18:00

 

 

3. Grădina Botanică din Cluj

Grădina Botanică din Cluj este una dintre cele mai frumoase din țară (zic eu că se bate pe locul 1 cu cea din Iași), asta pentru că este foarte bine îngrijită și are o mulțime de secții, de la flori ornamentale, la sere, o grădină japoneză și chiar un sector dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere – cred că este unică în țară la acest capitol. Iar dacă ești curios, află că în această secțiune se găsesc plante care pot fi recunoscute și altfel decât vizual, folosindu-te de simțul olfactiv sau de cel tactil – levănțică, petunii, rozmarin, leuștean.

gradina-botanica-cluj-vacanta-primavara-romania-2 gradina-botanica-cluj-vacanta-primavara-romania-2

 

Sursă foto: Pagina de Facebook Grădina Botanică „Alexandru Borza” Cluj-Napoca

Cum ajungi la Grădina Botanică din Cluj? Pe jos din Piața Unirii faci cam 15 minute până la grădina botanică.

Tarif de vizitare: 7 lei/adult; 4 lei/copii & elevi & pensionari

Program: luni-duminică, orele 9:00-18:00

 

4. Grădina Botanică din Iași

Așa cum scriam și în articolul despre ce poți să vizitezi în Iași, Grădina Botanică de aici este prima grădină botanică universitară din țara noastră, având 165 de ani de când a fost înființată. Aleile grădinii sunt pline ochi de fel de fel de flori, așa că alocă-ți măcar o oră pentru a te plimba – narcisele, lalelele și zambilele sunt vedetele primăverii.

gradina-botanica-iasi-vacanta-primavara-romania-2

 

gradina-botanica-iasi-vacanta-primavara-romania-2

Tarif de vizitare: 6 lei/adult; 3 lei/copii & elevi & pensionari

Program: luni-duminică, orele 9:00-17:00

 

5. Craiova

Probabil nu te așteptai să vezi Craiova pe listă, însă așa cum povesteam și în articolul de acum 2 ani, primăvara orașul are un farmec aparte, datorită numeroaselor magnolii ce „colorează” străzile. Cele mai frumoase magnolii eu le-am găsit în fața Teatrului din Craiova, dar și vizavi de primărie, flancându-l pe Cuza.

Craiova-magnolii-primavara-vacanta-romania

Craiova-vacanta-primavara-romania

 

Dacă ajungi în Craiova, nu rata o plimbare în centrul vechi și mai apoi prin Parcul Nicolae Romanescu, unul dintre cele mai mari parcuri din Europa.

Craiova-vacanta-primavara-romania

Craiova-vacanta-primavara-romania

 

 

 

6. Târgu Jiu

Rămânem în Oltenia, dar urcăm puțin spre Subcarpați pentru o incursiune în orașul lui Brâncuși – nu aveam cum să nu includ pe listă o plimbare de primăvară pe malul Jiului, iar mai apoi de la Masa Tăcerii, la Poarta Sărutului și până la Coloana Infinitului.

vacanta-primavara-romania-targu-jiu

 

 

7. Parcul Comana

La doar 35 de kilometri de București se află Parcul Natural Comana, o zonă protejată care găzduiește Balta Comana, a treia zonă umedă a României, după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei – 141 de specii de păsări trăiesc aici.

Pe lângă plimbări în aer liber, aici puteți face aici o mulțime de activități, de la închiriat biciclete, la plimbări cu vaporașul, barca sau caiacul, sau chiar un traseu prin parcul de aventură.

vacanta-primavara-romania-parcul-comana-langa-bucuresti (1)

Sursa foto: Facebook Romsilva-Parcul Natural Comana

Tariful pentru vizitarea Parcului Natural: 5 lei/persoană

Tariful pentru Parcul de aventură: 50 lei/3 ore

 

 

8. Simfonia lalelelor, Pitești

Popularul eveniment „Simfonia lalelor” se organizează în Pitești încă din 1978, laleaua devenind simbol al orașului. Chiar dacă în 2021 evenimentul se va desfășura fără public, oamenii pot admira aranjamentele florale din tot orașul, culminând cu cele din Piața Primăriei.

 

vacanta-primavara-romania-pitesti-simfonia-lalelor vacanta-primavara-romania-pitesti-simfonia-lalelor

Sursă foto: https://simfonialalelelor.ro/

 

9. Valea Doftanei

La doar o oră și puțin de București, Valea Doftanei te îmbie cu peisaje înverzite și cu aer de munte, dar și cu numeroase locuri de picnic, precum popasul amenajat pe malul lacului Paltinu, în apropierea barajului.

 

Barajul-Paltinu-Valea-Doftanei-vacanta-romania-primavara

 

 

 

10. Satele Măgura și Peștera

Pitite la baza Masivului Piatra Craiului, satele Măgura și Peștera se bucură de o priveliște genială asupra Munților Bucegi, iar aceasta este cu atât mai spectaculoasă primăvara, când crestele munților încă mai sunt acoperite de puțină zăpadă, dar totul în jur este verde.

 

vacanta-primavara-romania-magura-pestera-bucegi

 

 

Tu ce locuri ți-ai propus să vizitezi primăvara asta?Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *