10 locuri faine în care poți ajunge cu trenul din Cluj

10 locuri faine în care poți ajunge cu trenul din Cluj

 

Anul 2021 pare că a deschis apetitul românilor de a călători din nou cu trenul, dacă țin seama de succesul pe care l-a avut articolul cu locuri faine unde poți ajunge cu trenul din București. Vă spuneam acolo că îmi este tare dor să merg cu trenul, o excursie de o zi sau de un weekend, în care să vizitez ceva la destinație, să mă plimb puțin, să ies din peisajul cotidian și apoi să mă întorc acasă complet relaxată – cred că mulți dintre voi rezonați cu ideea mea, indiferent de unde locuiți în România, așa că mi-am propus să fac un altfel de articol pentru toate marile orașe din țara noastră.

 

Iată deci cele mai frumoase locuri în care poți ajunge cu trenul din Cluj Napoca – idei perfecte pentru un weekend:

 

1. Alba Iulia

Nu știu dacă vă așteptați sau nu să încep cu Alba Iulia, dar mie una îmi place tare mult acest oraș și mi se pare ideal pentru o excursie de o zi din Cluj! Cetatea este foarte îngrijită, ai și mai multe obiective turistice de vizitat (Catedrala Încoronării, Catedrala Romano-Catolică, Sala Unirii și Muzeul Unirii), iar priveliștea de la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan asupra orașului și dealurilor din împrejurimi este tare frumoasă.

Nu rata câteva fotografii cu statuile de pe străduțele din cetate!

alba-iulia-destinatii-calatorie-trenul-cluj-6 alba-iulia-destinatii-calatorie-trenul-cluj-6 alba-iulia-destinatii-calatorie-trenul-cluj-6

 

O călătorie cu trenul din Cluj până în Alba Iulia durează 2 ore jumătate dacă alegi trenul interregio și un bilet costă 38 lei/adult.

 

alba-iulia-destinatii-calatorie-trenul-cluj

 

2. Oradea

Ah, Oradea! Chiar dacă nu ai ajuns până acum aici, cu siguranță ai văzut cel puțin o fotografie cu una dintre clădirile renovate – sunt absolut superbe! Poți începe explorarea cu Piața Unirii, acolo unde poți urca în Turnul Primăriei, iar mai apoi continuă spre Palatul Vulturul Negru, treci peste Crișul Repede și continuă să admiri clădirile renovate (Palatul Moskovits e preferatul meu) și încheie vizita cu o plimbare în Parcul Libertății, pe malul drept al Crișului.

 

O călătorie cu trenul din Cluj în Oradea durează 3 ore și costă 32 lei/adult.

 

oradea-destinatii-calatorie-trenul-cluj-3 oradea-destinatii-calatorie-trenul-cluj-3

 

3. Târgu Mureș

Dacă ești în căutare de locuri de vizitat aproape de Cluj, Târgu Mureș este locul ideal pentru o excursie de o zi! Ai o mulțime de obiective turistice de vizitat (de la cetatea din Târgu Mureș, la Muzeul de Etnografie, Palatul Culturii, Turnul Prefecturii sau Grădina Zoologică), iar centrul orașului este foarte îngrijit și sigur îți va face plăcere să te plimbi aici.

Cu trenul din Cluj până în Târgu Mureș faci cam 3 ore (însă cel mai probabil va trebui să schimbi în Războieni, căci e un singur tren direct pe zi), iar un bilet costă aproximativ 35 lei/adult.

 

targu-mures-destinatii-calatorie-trenul-cluj targu-mures-destinatii-calatorie-trenul-cluj

 

4. Vatra Dornei

Dacă ți-ai dorit dintotdeauna să vizitezi Bucovina, acum e momentul! 4 ore face trenul din Cluj și până în Vatra Dornei, perfect pentru o excursie de weekend! O plimbare prin Vatra Dornei Băi și apoi prin Parcul Central (unde poți întâlni o mulțime de veverițe) sunt principalele obiective turistice ale orașului, iar dacă îl vizitezi în timpul iernii, adaugă și numeroasele pârtii de lângă oraș.

Un bilet de tren Cluj Napoca – Vatra Dornei costă 57 lei/adult.

vatra-dornei-destinatii-calatorie-trenul-cluj-3

 

 

5. Câmpulung Moldovenesc

Rămânem în zona Bucovinei, dar vă propun să îi acordați măcar un weekend întreg, dacă nu chiar mai mult. Din Cluj, puteți ajunge cu trenul până în Câmpulung Moldovenesc în 5 ore, însă de aici aveți o mulțime de opțiuni de a explora zona.

Nu ratați o plimbare pe Transrarău (cu siguranță veți găsi localnici care vă pot plimba), mai ales vara. Tot aici puteți vedea și faimoasele Pietrele Doamnei, iar dacă vă plac drumețiile, puteți urca pe vârful Rarău, de unde veți avea o priveliște genială asupra zonei.

O altă variantă este ca din Câmpulung să vă cazați în Sadova – un sat din apropiere care are peisaje parcă rupte din broșurile turistice. Noi aici am fost în vara lui 2020 și ne-a plăcut enorm! Vă putem chiar recomanda și pensiunea unde ne-am cazat noi, căci am fost super mulțumiți:

 

Un bilet de tren din Cluj până în Câmpulung Moldovenesc costă 57 lei/adult.

 

pietrele-doamnei-rarau-destinatii-calatorie-trenul-cluj-2 campulung-moldovenesc-destinatii-calatorie-trenul-cluj-9

 

6. Gura Humorului

Pentru un weekend prelungit, așa cum este și 19-21 Iunie (așa pică Rusaliile în 2021), ați putea să vă aventurați și într-o excursie puțin mai îndepărtată de Cluj – mai exact la 6 ore de mers cu trenul, până în Gura Humorului. Sunt convinsă că ați auzit cel puțin o dată de acest loc, așa că nu mai insist – vă recomand doar să nu ratați o vizită la Mănăstirea Voroneț (chiar dacă nu sunteți  religioși, istoria acestui loc este fascinantă).

 

Un bilet de tren Cluj – Gura Humorului costă 63 lei/adult.

 

manastirea-voronet-bucovina-destinatii-calatorie-trenul-cluj-1

 

7. Baia Mare

Chiar dacă sunt numeroase obiective turistice în Baia Mare (Turnul lui Ștefan, Muzeul Satului Baia Mare, Muzeul de Etnografie și Artă Populară) și merită să faci o plimbare prin centrul vechi, eu îl văd și ca pe un punct bun de plecare spre satele maramureșene din jur, dacă vrei un weekend în care să te relaxezi în natură.

Din Cluj până în Baia Mare faci cam 4 ore cu trenul, însă din păcate rutele CFR Călători nu sunt gândite deloc în folosul turiștilor. Pentru dus, nu există niciun tren de dimineață, iar pentru întors nu există niciun tren de seară (din punctul meu de vedere, ar fi fost ideal un tren de dus la 7-8 dimineața și unul de întors pe la 6-7 seara, astfel încât să te poți bucura de un weekend în Baia Mare – și cred că un astfel de orar ar fi foarte util și pentru studenți sau pentru cei care fac naveta). Ce puteți face însă este să plecați de vineri seara și să vă întoarceți sâmbătă sau duminică la prânz.

 

Un bilet Cluj-Baia Mare costă între 28 lei și 38 lei/adult (depinde dacă este tren regio sau interregio).

 

baia-mare-destinatii-calatorie-trenul-cluj-4

 

8. Vișeu de Jos

O varianta mult mai bună pentru o excursie de weekend (prelungit) în Maramureș cu plecare din Cluj Napoca este să mergi cu trenul până în Vișeu de Jos. E adevărat că durează aproape 5 ore călătoria cu trenul, însă este un bun punct de plecare spre cele mai importante obiective turistice ale Maramureșului: Vișeu de Sus (de unde te poți plimba cu Mocănița), Borșa (unde poți face o drumeție spre Cascada Cailor), Rozavlea, Ieud (unde poți vizita mănăstirile maramureșene).

 

Un bilet de tren Cluj – Vișeu de Jos costă 23 lei/adult (tren Regio).

 

mocanita-maramures-destinatii-calatorie-trenul-cluj-11 mocanita-maramures-destinatii-calatorie-trenul-cluj-11

 

9. Mediaș

Dacă ați mers măcar o dată cu trenul din Cluj spre sudul țării, cu siguranță ați trecut prin Mediaș. Însă știați că Cetatea Mediaș este una foarte frumoasă și că merită vizitată? De fapt, întregul centru al Mediașului este foarte frumos și îngrijit, mai mare dragul să te plimbi prin el! Unde mai pui că din Cluj faci mai puțin de 3 ore cu trenul până în Mediaș – e locul perfect de vizitat într-o zi de weekend!

Un bilet de tren Cluj-Mediaș costă 47 lei/adult.

 

10. Jibou

Jibou?! Ce mai e și asta? Ei bine, dacă asta a fost reacția ta când ai citit, află că în Jibou se află una dintre cele mai frumoase grădini botanice din România! Da, știu ce vei spune, că și Grădina Botanică din Cluj este amenajată super, însă nu-i așa că îți dorești o schimbare de peisaj?

gradina-botanica-jibou-destinatii-trenul-din-cluj

Fotografie preluată de pe pagina de Facebook Grădina Botanică Jibou. Taxa de vizitare a grădinii este de 10 lei/adult.

 

O călătorie cu trenul Cluj – Jibou durează puțin sub 3 ore, iar un bilet costă 21 lei/adult.

 

Tot în această zonă ar fi de menționat și Zalău, ca destinație perfectă de vizitat pe lângă Cluj, însă cu trenul din păcate faci mult prea mult: 4 ore. Drumul Cluj – Zalău cu mașina durează doar 1 oră jumătate, așa că din punctul meu de vedere nu prea merită să petreci atât de mult timp în plus în tren (indiferent de cât de mult ți-ar plăcea să te plimbi cu trenul). Probabil un autocar ar fi o variantă mult mai bună.

 

 

Ce locuri ați mai adăuga pe listă?Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *