12 locuri faine unde poți ajunge cu trenul din București
Căutând zilele trecute idei de locuri faine în apropiere de București, bune de vizitat într-o zi sau într-un weekend, mi-am dat seama că n-am mai mers cu trenul de aproape un an și că tare mi-ar plăcea să mai aud glasul roților de tren (intră și el în categoria white noise?)
Să vă povestesc – în studenție mergeam aproape în fiecare weekend de vară cu trenul: ne urcam dimineața în tren, cu destinația munte (Sinaia, Bușteni sau Brașov cel mai des), ne căutam două locuri la geam și ne bucuram de câte o carte bună, în timp ce peisajul se schimba total. Acolo vizitam câte ceva, ne plimbam, ne bucuram de priveliște și de răcoare, mâncam ceva bun și ne întorceam seara în București. Relaxați total. Ei, de sentimentul ăsta mi-e dor.
Așa se face că m-am pus pe căutat locuri unde poți să ajungi cu trenul din București – am găsit o mulțime de idei:
1. Valea Prahovei
Încep cu faimoasa Vale a Prahovei – asta pentru că deși am vizitat-o de zeci de ori, încă îmi face plăcere să ajung aici și să mă bucur de peisajul asupra Bucegilor, de drumeții sau de castelele de aici.
Preferatele noastre sunt:
- Sinaia – aici poți vizita Castelul Peleș și Castelul Pelișor, poți face o drumeție pe Poteca Regală până la Stâncile Franz Joseph și mai apoi până la Stâna Regală, apoi poți urca până la Cota 1400 sau Cota 2000 și să te bucuri de o panoramă superbă. Tot în Sinaia poți vizita și Casa Memorială a lui George Enescu – este de o simplitate și de un bun gust incredibile.
- Bușteni – aici poți vizita Castelul Cantacuzino (priveliștea asupra Bucegilor este genială), Mănăstirea Caraiman (și aici priveliștea e WOW), poți merge cu telecabina până la Babele și apoi într-o drumeție de aproximativ o oră până la Crucea de pe Caraiman sau doar într-o drumeție ușoară până la Cascada Urlătoarea.
O călătorie cu trenul din București spre Valea Prahovei durează puțin peste 1 oră și jumătate, iar un bilet de tren București – Sinaia/Bușteni costă la 36 lei/persoană CFR. Îți recomand însă trenurile private RegioCălători, unde un bilet costă 18 lei/persoană. Alte opțiuni sunt Softrans, unde bilet costă 35lei/persoană sau AstraTransCarpatic, unde un bilet costă 40 lei/persoană.
2. Brașov
Ce poți să vizitezi în Brașov într-o singură zi sau într-un weekend? Pe lângă Centrul Vechi, unde îți recomand să nu ratezi Biserica Neagră, Muzeul Județean de Istorie (din Casa Sfatului) și Strada Sforii, poți face un tur al Bastioanelor și Turnurilor de apărare din jurul orașului, de unde poți afla atât istoria medievală a orașelor, dar te poți bucura și de o panoramă frumoasă a orașului. Iar dacă vrei să admiri Brașovul de la înălțime, urcă până pe Tâmpa (fie într-o drumeție de aproximativ o oră, fie cu telecabina).
O călătorie cu trenul de la București la Brașov durează 3 ore, iar un bilet costă 48 lei/persoană la CFR, 24lei/persoană la RegioCălători și 43lei/pers la Softrans.
3. Râșnov
Dacă deja ai vizitat destinațiile de mai sus (cel mai probabil ai făcut-o), poate vrei să vizitezi și împrejurimile – o opțiune foarte bună de loc fain în care poți ajunge cu trenul este Râșnov, celebru pentru cetatea cu același nume, dar și pentru Dyno Park (de vizitat mai ales dacă mergeți alături de copii). Chiar dacă nu este o rută directă, ci trebuie să schimbi în Brașov, eu zic că merită.
Din Gara Brașov sunt numeroase trenuri RegioCălători către Râșnov, iar o călătorie durează aproximativ 20 de minute și costă numai 4 lei/adult.
4. Făgăraș
Făgărașul cred că e unul dintre cele mai subapreciate orașe montane din România și e tare păcat când are o așa priveliște asupra celor mai înalți munți din România.
Ce poți vizita în Făgăraș? În primul rând, Cetatea Făgărașului – construită strategic în secolul al XV-lea pe drumul comercial dintre Sibiu și Brașov, are un aspect precum cele din filmele cu cavaleri și domnițe – este înconjurată de un canal de apă și are ziduri groase de apărare. Un bilet pentru vizitarea cetății costă 15lei/persoană.
Trenul pe ruta București – Făgăraș face 4 ore 20 minute, iar un bilet costă 60 lei/persoană.
View this post on Instagram
5. Sighișoara
Da, știu, veți spune că e destul de departe de București și că faci mai mult pe drum decât stai acolo – însă Sighișoara este o destinație perfectă de weekend. Ba chiar tot în studenție am fost dus-întors într-o singură zi la Sighișoara – am plecat dimineața, la ora 6 din București, am petrecut câteva ore în Sighișoara și ne-am întors la ora 11 seara în București.
Ce poți vizita în Sighișoara într-un weekend? Cam… tot ce se poate vizita. Începe cu Turnul cu Ceas, simbol al orașului, din care poți afla istoria cetății, dar vei avea și o super panoramă, iar apoi continuă cu o plimbare pe străduțele pietruite, printre clădirile colorate. Inevitabil vei ajunge în fața Scării Școlarilor, scara acoperită deja faimoasă (a fost și loc de filmare pentru mai multe videoclipuri românești), care duce spre Biserica din Deal.
O călătorie cu trenul București – Sighișoara durează 5 ore 40 minute și costă 66lei/persoană.
6. Sibiu
Despre SIbiu știe toată lumea că este unul dintre cele mai frumoase orașe nu numai din România, ci chiar din Europa – nu degeaba a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007. Ce să vizitezi în Sibiu? Începe cu o vizită a Catedralei Evanghelice, unde poți urca în turn și admira orașul de deasupra. Continuă cu Podul Minciunilor, cu Piața Mică și Piața Mare și nu uita să arunci o privire și la acoperișurile caselor – vei descoperi „Ochii Sibiului” (adică acele ochiuri de geam alungite ce par că se uită direct la tine). Nu rata nici Muzeul Astra – este preferatul meu în topul muzeelor în aer liber din România – poți ajunge aici cu transportul în comun. Îți recomand să îi aloci cel puțin 3-4 ore, căci este imens, iar toate căsuțele sunt foarte bine îngrijite și au povestea lor.
Trenul pe ruta București – Sibiu face aproape 6 ore (fără câteva minute), iar un bilet costă 72 lei/persoană.
7. Târgoviște
Să ne întoarcem la destinații mai apropiate de București – în nici 2 ore poți ajunge în fosta capitală a Țării Românești, Târgoviște. Aici principala atracție este Curtea Domnească, unde vei găsi și simbolul orașului: Turnul Chindiei. Neapărat urcă în el și admiră orașul de la înălțime. Un bilet de vizitare a Curții Domnești din Târgoviște costă lei/persoană. Pe lângă asta, în Târgoviște mai puteți vizita și o mulțime de muzee inedite: Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul Poliției Române sau Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești.
În Târgoviște avem și o recomandare de loc super bun de luat masa: Tower’s Pub.
Trenul pe ruta București – Târgoviște face 1 oră 40 minute, iar un bilet costă 18 lei/persoană.
8. Slănic Prahova
Puțin peste 2 ore durează și o călătorie cu trenul până la cea mai mare salină din Europa – Salina Slănic. Da, mulți probabil nu știu asta, însă salina de aici are cel mai mare volum de sare excavată (aprox. 3 milioane de metri cubi) – ceea ce înseamnă că suprafața salinei este de peste 88.000 de metri pătrați, împărțiți în 14 camere. În plus, aici te poți bucura și de cel mai curat aer de pe planetă, fără poluare sau radiații!
O călătorie cu trenul pe ruta București – Slănic durează 2 ore și 10 minute și presupune schimbarea trenului în Ploiești Sud (vă recomand călătoria cu Transferoviar Călători (TFC), deoarece au legături apropiate), iar un bilet costă 17,5 lei/persoană.
9. Buzău
Cel mai probabil veți spune că nu aveți ce să vizitați în Buzău – ei bine, dați-mi voie să vă contrazic. Orașul, chiar dacă este unul mic, este numai potrivit pentru o escapadă de o zi din București – poți vizita Conacul Marghiloman, recent renovat, Parcul Crâng sau poți porni tot cu trenul pe traseul de-a lungul râului Buzău spre Nehoiașu – din Gara Nehoiașu este și această fotografie (Sursa: Facebook Transferoviar Călători).
Trenul pe ruta București – Buzău face puțin sub 2 ore, iar prețul este de 40 lei/persoană cu CFR sau 22 lei/persoană cu TFC.
10. Curtea de Argeș
Pe Argeş în gios,
Pe un mal frumos,
Negru-vodă trece
Cu tovarăşi zece:Nouă meşteri mari,
Calfe şi zidari
Şi Manoli – zece,
Care-i şi întrece.
Merg cu toţi pe cale
Să aleagă-n vale
Loc de monastire
Şi de pomenire.
Nu cred că-i om să nu știe de legenda Meșterului Manole și de cum a sacrificat-o pe soția lui, Ana, pentru a construi Mănăstirea Curtea de Argeș. Dacă nu ai ajuns încă aici, trebuie să știi că este un loc accesibil și cu trenul, la doar 3 ore de București.
Trenul pe ruta București – Curtea de Argeș face în jur de 3 ore, iar un bilet costă 30 lei/persoană la CFR.
11. Craiova
Despre Craiova ca destinație de weekend am mai scris și anul trecut, într-un din primele articole de pe blogul acesta. Chiar dacă eu prefer să vizitez orașul primăvară, când este împânzit de magnolii și de flori, Craiova are ce oferi chiar și toamna sau iarna. Centrul istoric a fost renovat de curând și e musai să faci o plimbare prin el, iar Parcul Nicolae Romanescu sigur este superb îmbrăcat în culorile arămii ale toamnei. Chiar așa, știai că acesta este al treilea cel mai mare parc din Europa?
Trenul pe ruta București – Craiova face 3 ore și 20 minute, iar un bilet costă 60 lei/persoană la CFR. Mai ai însă și opțiunea operatorului privat Softrans, însă atât timpul de parcugere, cât și costul este similar (55 lei) – poate te avantajează mai mult orele de plecare, însă.
12. Târgu Jiu
Cred că toată lumea a auzit de Târgu Jiu și știți deja de ce ar trebui să-l vizitați dacă nu ați făcut-o deja – vorbim desigur despre operele marelui Constantin Brâncuși. Pe lângă faimoasele obiective turistice ale orașului, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului, vă recomand să nu ratați nici parcul amenajat pe insula din mijlocul râului Jiu – priveliștea este super drăguță.
Trenul pe ruta București – Târgu Jiu face aproximativ 5ore și jumătate, iar un bilet costă 72 lei/persoană la CFR.
Știi și alte destinații faine unde poți ajunge cu trenul din București? Lasă-le mai jos în comentarii
P.S.: Dacă ai găsit de folos sfaturile mele din acest articol, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam
muier la caluti mei versi mos incaltat