Care-i legătura dintre călătorii și alegerile de Duminică?
Modul în care vom călători pe bătrânul continent în viitorii ani va fi influențat cu siguranță și de rezultatele alegerilor din perioada următoare. Până vom afla rezultatele însă, hai să vedem cum a schimbat Uniunea Europeană în bine peisajul călătoriilor între țările membre și nu numai.
Călătorești doar cu buletinul
Măcar de la știri, dacă nu pe propria piele, tot ai aflat despre cozile de la ghișeele de emitere pașapoarte, știi cât timp durează, câte drumuri trebuie să faci și mai ales câți bani trebuie să cheltuiești pentru a obține pașaportul. Ei bine, Uniunea Europeană ne-a scutit de aceste eforturi dacă vrem să călătorim doar în interiorul continentului. Da, spun în interiorul continentului, și nu între țările membre, căci majoritatea statelor nemembre au încheiat și ele acorduri în acest sens. Spre exemplu, noi vom merge în vacanța de vară în Muntenegru doar cu buletinul 🙂
De fapt, cel mai mare procent din europeni spun că acesta este principalul beneficiu al apartenenței la UE – libera deplasare în spațiul european.
Tarife speciale în roaming
În afara faptului că acum poți suna fără costuri suplimentare acasă, un beneficiu pe care l-am apreciat din plin în vacanța din Grecia a fost posibilitatea utilizării Internetului din opțiunea deja activă – în special pentru Waze și Google Maps, dar și pentru Facebook & Instagram, de ce să nu recunosc.
Card European de Asigurări de Sănătate
Dacă ai calitatea de asigurat în România, atunci poți beneficia de asistență medicală și în timpul unei vacanțe într-o țară membră UE – trebuie doar să soliciți emiterea unui Card European de Asigurări de Sănătate. Eu am avut un astfel de card atunci când am studiat pentru un semestru în Spania și, deși nu am avut nevoie de el, am fost liniștită de faptul că știam că în caz de urgență voi beneficia de servicii medicale gratuite.
Emiterea lui durează 7 zile, este gratuită, iar valabilitatea cardului este de 2 ani. Atunci când cardul expiră, se poate obține altul, urmând aceeași procedură. Mai multe detalii găsiți pe site-ul CNAS.
Călătorii cu mașina fără procură
Dacă nu ești proprietarul în acte al unei mașini și vrei să mergi în vacanță într-o țară membră UE, nu-i nicio problemă! Înainte de 2007, aveai nevoie de o procură de la proprietar, obținută la notariat, prin care se declara faptul că ai dreptul să utilizezi mașina pentru a părăsi România. Astăzi ai nevoie doar de talonul mașinii pentru a trece dintr-un stat membru în altul, deci nu vei mai avea parte de niciun cost suplimentar. Așa se face că, deși mașina este pe numele tatălui meu, nu am avut nicio problemă când am călători cu ea în Bulgaria, Grecia sau Serbia.
Zboruri directe din toate regiunile țării
Deschiderea porților UE atât pentru a munci, cât și pentru a călători înseamnă că există un flux mai mare de persoane între țările membre, deci operatorii de curse aeriene sunt direct interesați să intre pe aeroporturile din regiunile în care există un potențial mare de trafic pasageri. Așa se face că astăzi avem curse către multe țări din Europa și de pe aeroporturi mai mici, precum cel din Sibiu, Constanța, Suceava, Craiova sau Târgu Mureș.
Tarife mai mici la zboruri
Creșterea rapidă a cererii din partea românilor a determinat intrarea pe piață a operatorilor low cost, astfel că azi poți ajunge într-o vacanță în Europa plătind chiar și 10euro pe un bilet. Nu, nu citez din vreo reclamă de-a unei linii aeriene, ci chiar noi am fost acum 2 ani la Roma cu 16euro dus-întors. Tot puțini bani am plătit și pentru a merge în Cipru (140lei dus-întors dacă îmi aduc bine aminte), în Varșovia, Viena, Barcelona sau chiar Londra.
Despăgubiri în caz de întărzieri sau anulări
Legislația europeană prevede ca, indiferent de mijlocul de transport cu care alegi să călătorești, companiile să îți asigure alternative sau să te despăgubească în cazul în care există întârzieri sau chiar anulări ale curselor. Deși sper să nu aveți parte de astfel de situații, este bine să vă cunoașteți drepturile 🙂
Pe lângă aceste avantaje de care ne bucurăm în calitate de călători, mai adăugăm și faptul că putem să locuim sau să lucrăm în orice țară din UE, că putem să ne deschidem afaceri în orice țară sau că putem să studiem în orice țară din UE.
Ce vreau eu este să te încurajez să mergi la vot Duminica aceasta și, mai ales, să votezi informat! Studiază lista de candidați a fiecărui partid înscris în cursă și alege oamenii cu care rezonezi – oameni inteligenți, care să pună interesul cetățeanului înainte de interesul personal. Asigură-te că viitorul nostru este unul european și nu-i mai lăsa pe alții să aleagă pentru tine! Și încă ceva: la aceste alegeri europarlamentare poți vota oriunde te-ai afla, nu doar în județul de domiciliu!
Buna seara,
M-au cam pus pe ganduri cele scrise de dumneavoastra in acest articol.
In februarie anul acesta, am pierdut avionul din cauza unei cozi imense la vama, in Milano. A trebuit as imi iau alt bilet la urmatorul avion sa ajung pe Otopeni. Sa nu mai spun ca a trebuit sa iau avionul spre Roma si apoi Otopeni. Biletul a costat 110 Euro, o singura calatorie. Unde ati gasit dumneavoastra bilet cu 16 Euro?
Sper sa imi raspundeti as stiu si eu de acum in colo!
Multumesc anticipat.
Elena
Bună, Elena!
Biletele la 16 euro dus-întors le-am luat direct de pe site-ul Ryanair – de obicei găsești prețuri bune la bilete cu câteva luni înainte de data călătoriei (spre exemplu eu mi-am cumpărat în decembrie pentru aprilie) și mai ales pentru vacanțele în extrasezon (deci exclus iulie & august, dar și perioada Paștelui și a Crăciunului). Ca să îți mai dau câteva exemple, pe biletele spre Cipru (Larnaca) am dat 143 lei dus-întors, iar pe biletele spre Varșovia am dat 148 lei dus-întors, ambele luate prin aplicația Wizzair.