9 idei pentru vacanța de vară în România

9 idei pentru vacanța de vară în România

De câțiva ani ne-am propus ca măcar o vacanță din an să o petrecem în România, și bine-am făcut, căci am descoperit o mulțime de locuri frumoase – le-am pus astăzi pe listă, în speranța că o te inspir și pe tine în alegerea următoarei destinații de vacanță pentru anul acesta. Ce locuri faine ai mai vizitat în România și merită adăugate pe listă?

1. Cazanele Dunării

Chiar dacă mare parte din acestă zonă poate fi admirat de pe uscat, o plimbare cu barca prin Cazanele Mici și  Cazanele Mari te va ajuta să te conectezi cu măreția naturii și să te apropii mai mult de chipul lui Decebal, imensa sculptură faimoasă deja și peste hotare.

vacanta-Romania-Orsova-loculdelageam

Dacă tot ești în zonă, nu rata Cascada Bigăr, declarată una din cele mai frumoase din lume, și o plimbare prin centrul stațiunii Băile Herculane.

Unde se mănâncă bine în zonă

  • Restaurantul Pensiunii Lorabella din Băile Herculane – terasa restaurantului este chiar pe malul râului Cerna, iar mâncarea și servirea sunt foarte bune – nu ai cum să nu pleci relaxat de aici, garantez!
  • Restaurantul Pensiunii Damiro din Orșova este unul din puținele locuri cu mâncare decentă din Orșova – partea cea mai bună este însă priveliștea de care te poți bucura de pe terasă.
  • Tekijanka Plus, din Kladovo, orașul din Serbia aflat vizavi de Drobeta – aici poți mânca cea mai bună pleșcavița.

vacanta-Romania-Orsova-Tekijanka-loculdelageam

Unde să te cazezi în zonă


2. Țara Hațegului

Depresiunea Hațeg a avut din cele mai vechi timpuri o poziție strategică importantă, fiind la intersecția a trei regiuni românești: Transilvania, Banat și Oltenia. Așa se face că în acest spațiu înconjurat de munți semeți vei găsi numeroase fortificații și biserici medievale, dar și ruinele antice ale capitalei Daciei: Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

vacanta-romania-sarmizegetusa-loculdelageam
Sursă foto: cetateasarmizegetusa.ro

Dintre biserici nu o rata pe cea din Densuș – deși construcția de piatră are sute de ani vechime, încă se mai țin slujbe în interiorul ei.

Zona este perfectă pentru iubitorii de biciclit și de drumeții, fiind marcate numeroase trasee în zonă.

Unde să te cazezi în zonă

Casa Maya Hațeg


3. Transrarău

De Transfăgărășan și de Transalpina sunt sigură că a auzit toată lumea și, deși peisajele sunt spectaculoase, faptul că sunt atât de cunoscute printre turiști le face să fie și foarte aglomerate pe timpul verii. Din acest motiv, dacă vrei să te bucuri de un drum și o vacanță la înălțime, îți recomand Transrarăul și zona dimprejur. Nu rata drumeții către Pietrele Doamnei, vârful Rarău sau vârful Giumalău.

Iar dacă tot ești în zonă, fă o plimbare și prin Vatra Dornei – și nu uita să iei cu tine și câteva nuci, căci în parcul central vei zări o mulțime de veverițe jucăușe care se vor apropia de tine dacă le servești cu ceva bun 🙂


4. Plajele sălbatice de la Marea Neagră

Dacă nu concepi ca din vacanța de vară să lipsească plaja, îți propun să dai o fugă către plajele mai puțin cunoscute și liniștite ale litoralului românesc. Pe plajele pe care ți le propun în continuare vei auzi doar sunetul valurilor și nu al muzicii, vei sta direct pe cearceaf și nu pe șezlong și cu siguranță nu te va deranja niciun vânzător ambulant de porumb fiert:

  • Plaja Corbu
  • Plaja Tuzla
  • Gura Portiței
  • Plaja Vadu.

vacanta-romania-marea-neagra-loculdelageam

Unde se mănâncă bine în zonă


5. Țara Ovăzului

Deși nu-i atât de populară printre turiști, zona situată între Rupea și Sighișoara, denumită Țara Ovăzului, este de o frumusețe unică – fiecare sat săsesc din regiune este construit în jurul unei biserici fortificate, iar natura și liniștea sunt la ele acasă aici. În fiecare vară zona este și gazda festivalul Săptămâna Haferland, dedicat promovării culturii săsești din Transilvania – anul acesta se derulează între 25 și 29 iulie, iar activitățile la care poți participa sunt diverse, de la slujbe în bisericile fortificate, la baluri săsești tradiționale și proiecții de filme. Mai multe detalii poți găsi pe site-ul organizatorilor.

Anul acesta am ajuns și noi pentru prima dată în zonă și ne-a plăcut tare mult – ba chiar am scris un articol despre ce poți face într-o vacanță în Viscri.

Nu rata satele Viscri, Saschiz, Rupea, Criț, Cloașterf sau Meșendorf, dar nici frumoasa cetate locuită a Sighișoarei.

vacanta-romania-sighisoara-loculdelageam


6. Parcul Natural Apuseni

Dacă vrei să scapi de caniculă și să-ți iei o doză mare de natură și răcoare, cred că e timpul să descoperi peșterile din Apuseni. Începe cu faimoasa Peștera Urșilor, în care s-au găsit resturi fosile ale urșilor  de cavernă, specie dispărută de acum 15000 ani. Pe lista ta de vizitare ar trebui să fie și Ghețarul Focul Viu, o peșteră micuță ocupată de un bloc de gheață – ce este special este modul în care se reflectă razele soarelui ce pătrund printr-o fereastră din tavanul peșteri. Iubitorii de drumeții vor fi cei mai fericiți în Apuseni, căci numeroase trasee trec prin stațiuni precum Stâna de Vale ori Izvorul Minunilor, de multe ori având ca scop ascensiunea pe vârful Bihor (Curcubăta Mare) – cel mai înalt vârf din Carpații Occidentali, 1849m.


7. Ținutul Secuiesc

Scapă de poluarea orașului și de caniculă cu o vacanță în  locurile în care se respiră cel mai pur aer! Sovata, Balvanyos, Băile Tușnad sunt doar câteva dintre stațiunile unde te poți bucura de natură și de liniște. Dacă vrei să ai parte de peisaje spectaculoase, îndreaptă-te către Cheile Bicazului, Lacul Roșu (lac de baraj natural) și Lacul Sfânta Ana (singurul lac vulcanic din România). Iar dacă ai nevoie totuși și de puțină agitație urbană, fă o vizită în Târgu Mureș, pe care îl poți admira de la înălțime din turnul primăriei.

Unde să te cazezi în zonă


8. Oradea & Băile Felix

Oradea este un oraș ce a renăscut din punct de vedere turistic în ultimii ani, și asta datorită fondurilor europene accesate pentru reabilitarea clădirilor istorice din centru. Piața Unirii, Complexul Vulturul Negru, Palatul Moskovits, sunt doar câteva din locurile pe care nu trebuie să le ratezi într-o plimbare prin Oradea. Urcă și în Turnul Primăriei pentru a admira de la înălțime centrul orașului.

Iar dacă înainte de vacanță vreți să vedeți de ce în Oradea s-a putut pe când alte orașe mult mai mari din România sunt pline de clădiri istorice nerenovate, vă recomand să urmăriți interviul primarului Oradea dat pentru emisiunea „România, te iubesc”.

Unde să te cazezi în zonă:


9. Delta Dunării

Dacă vrei să evadezi în natură și să te bucuri din plin de aer curat, nu mai sta pe gânduri și alege o vacanță în Delta Dunării –  plimbările cu barca te vor purta prin inima deltei și vei putea admira zecile de specii de păsări ce au casă aici, dar și cei mai frumoși nuferi (doar admira, căci e interzis să îi rupi, fiind protejați prin lege). Mergi într-o scurtă excursie și pe grindul Letea, unde s-au dezvoltat dune de nisip, înconjurate de pădurea virgină, unde trăiesc și câteva sute de cai sălbatici.

Tu în ce loc frumos din România ai ales să îți petreci vacanța anul acesta?Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *