Ghidul primului zbor: de la rezervarea biletelor până la aterizarea la destinație

Ghidul primului zbor: de la rezervarea biletelor până la aterizarea la destinație

Emoțiile primul zbor sunt copleșitoare. Cunosc multe persoane care nu au zburat niciodată cu avionul pe motiv că le este frică – o frică de necunoscut cel mai probabil, căci nu știu la ce să se aștepte. Așa se face că m-am gândit să îți explic pas cu pas cum decurge „călătoria” dinaintea primului zbor, de la rezervarea biletelor de avion, până la decolare și chiar aterizare.

 

Despre experiența primul meu zbor am scris în articolul despre experiența Erasmus din Spania.

 

Primul pas: Rezervarea biletelor de avion

Sau pasul care transformă dorința în realitate 🙂 Trebuie doar să decizi care vrei să fie prima ta destinație – și sunt sigură că ai un loc pe care ți-ai dorit dintotdeauna să-l vizitezi.

Cum caut zboruri?

Cum ai căuta orice altă informație – adică pe Google. În 2017 a fost lansat și în Romania motorul de căutare Google Flights, pe care îl găsesc tare util și intuitiv.

Cum rezerv biletul de avion?

Primul pas este să intri pe Google Flights, unde vei introduce orașul de plecare, destinația și datele de călătorie. Îți vor apărea apoi rezultate cu cele mai bune zboruri de dus, ordonate în funcție de preț.

primul-zbor-Gflights

O dată ce selectezi zborul de dus, îți vor apărea și variantele pentru zborul de întors.

După acest pas, îți va apărea o pagină în care îți sunt prezentate modalitățile de rezervare. Cele mai mici tarife le vei găsi de obicei direct pe site-urile companiilor aeriene, îți recomand să rezervi prin intermediul lor.

Dacă ai date de călătorie flexibile, poți verifica direct în calendar în ce zi din lună găsești cele mai ieftine zboruri, acestea fiind marcate cu verde.

primul-zbor-Gflights

O caracteristică ce mi se pare utilă este că Google Flights îți oferă și informații despre politica de bagaje – după cum poate știi, companiile low cost permit doar un bagaj de mână mic la bordul aeronavei, așa că uneori costurile călătoriei pot crește destul de mult dacă adaugi și un bagaj de mână mai mare sau un bagaj de cală.

După ce achiți contravaloarea biletelor, vei primi un email de confirmare ce conține date despre serviciile achiziționate: numărul zborului, orarul de zbor, numele pasagerilor și ce bagaje sunt permise.

Gata, destinația te așteaptă să o descoperi! 🙂

 

Pasul doi: Check-in

În primul rând ar trebui să știi ce reprezintă check-in-ul  – este o confirmare că tu te vei prezenta la zborul rezervat. În urma efectuării procesului de check-in ți se va genera boarding pass-ul care îți permite accesul în aeronavă. Prefer să îi zic boarding pass pentru că în română este tradus de companiile aeriene în mai multe feluri: permis/tichet/carte de îmbarcare.

Cum fac check-in-ul? Există 2 modalități principale de check-in:

  1. Check-in online – cea mai rapidă variantă și cea pe care o recomand

Intri pe site-ul companiei aeriene ce operează zborul  în secțiunea denumită Check-in și introduci fie codul rezervării tale și adresa ta de email, fie codul rezervării tale și numele tău de familie.

Va trebui să introduci apoi și datele documentului de identitate cu care vei călători (seria și numărul cărții de identitate sau numărul pașaportului, dar și datele de emitere/expirare). Tot în acest pas vei putea selecta și locul dorit în avion – atenție, la companiile low cost acest serviciu este contra cost! O dată ce ai confirmat corectitudinea datelor introduse, va fi generat un boarding pass (permis de îmbarcare). Îl poți descărca în format pdf, ca apoi să îl printezi – ai grijă să îl iei cu tine la aeroport!

  1. La ghișeul de check-in din aeroport

Atunci când intri în aeroport, caută pe tabela de zboruri informațiile despre zborul tău și îndreaptă-te către ghișeul de check-in. Acolo trebuie să prezinți documentul de identitate și rezervarea zborului, urmând să ți se înmâneze boarding pass-ul. Atenție, companiile low cost taxează acest serviciu de check-in în aeroport – 55Euro la Ryanair, 10Euro la Wizzair.

Dacă ai bagaj de cală, tot acum este momentul să îl predai – dar vorbim mai detaliat despre asta puțin mai jos.

Fiecare companie aeriană decide cu cât timp înainte de zbor va deschide procedura de check-in, însă dacă ai rezervat biletul online vei primi și un reminder pe email. La Tarom se deschide cu 30 ore înainte, la Wizzair și Ryanair cu 48ore înainte, iar la BlueAir se deschide cu 30 zile înainte de zbor.

 

Pasul trei: Bagajul – ce să (nu) pui în el

Nu lăsa bagajul pe ultima sută de metri, căci în cazul unei călătorii cu avionul acesta se supune unor reguli stricte – eu îl fac de obicei cu măcar o zi înainte, pentru a mă asigura că voi trece fără probleme cu el.  În plus, fiecare companie aeriană stabilește anumite dimensiuni pentru bagajele permise la bordul avionului – informează-te cu suficient timp înainte asupra limitelor.

 

  1. Bagajul de mână

Așa cum sugerează și numele lui, este vorba de un bagaj mic pe care îl poți lua cu tine în cabina avionului. Poate fi vorba despre un rucsac, o geantă de mână sau un troller mic. Eu de cele mai multe ori călătoresc cu acest rucsac, foarte încăpător și bine compartimentat. De obicei, greutatea maximă admisă a bagajului de mână este între 7 și 10 kg.

primul-zbor-loculdelageam

 

Ce ai voie să pui în bagajul de mână:

  • Acte
  • Bani/Carduri bancare
  • Electronice: laptop, tabletă, cameră foto etc
  • Bijuterii
  • Uscător de păr, placă de îndreptat părul 🙂
  • Unghieră, pilă de unghii de hârtie, lac de unghii
  • Medicamente
  • Mâncare ambalată (biscuiți, covrigei, alune, prajiturele etc)
  • Lichide (maximum 100ml/recipient) – *vezi mai jos detalii
  • Țigări (maximum un cartuș)

Ce NU ai voie să pui în bagajul de mână:

  • Obiecte ascuțite (cuțit, foarfecă, briceag, lamă de ras, tirbușon etc)
  • Arme
  • Substanțe explozibile și inflamabile
  • Unelte (topor, ciocan, cătușe)
  • Substanțe chimice
primul-zbor-loculdelageam
Photo by Alice Donovan on Unsplash

*Dacă vrei să iei lichide în bagajul de mână, acestea trebuie să se afle în recipiente de maximum 100ml și puse într-o pungă transparentă și resigilabilă, de dimensiuni 20x20cm, pe care trebuie să o scoți din bagaj la controlul de securitate. Ce intră în această categorie? Parfum, deodorant, creme, șampon, gel de duș, pastă de dinți, rimel, gloss, demachiant, etc. În cazul în care recipientul depășește 100ml, acesta îți va fi confiscat, deci verifică bine atunci când îți faci bagajul.

În cazul în care călătorești cu un bebeluș, poți lua cu tine alimentele necesare pentru durata  zborului chiar dacă depășesc limita de 100ml, însă trebuie să le prezinți la controlul de securitate din aeroport.

  1. Bagajul de cală

Vorbim aici de un troller ale cărui dimensiuni și greutate maximă admisă depind de compania aeriană. Eu am acest troller cu care nu am avut probleme legate de dimensiune la nicio companie aeriană până acum, așa că nu pot decât să-l recomand. Dacă trebuie să îți cumperi un troller pentru a-l folosi ca bagaj de cală, nu investi foarte mult în el, căci el va fi aruncat de colo-colo fără milă și se va deteriora rapid indiferent de marcă.  Tot din acest motiv nu este recomandat să transporți la cală electronicele.

primul-zbor-loculdelageam
Photo by Michal Parzuchowski on Unsplash

Pe lângă haine, trebuie să știi că tot aici ai voie să pui și cam tot ce e interzis să iei în bagajul de mână. Spun cam tot pentru că există totuși niște limitări în privința substanțelor și obiectelor periculoase. Bagajul de cală va fi și el scanat, iar dacă va apărea ceva suspect, bagajul va fi desfăcut și verificat. Iată și motivul pentru care nu e recomandat să transporți bijuterii sau obiecte de valoare în el – au fost numeroase cazuri când chiar angajații aeroportului au fost surprinși în timp ce furau din bagaje.

 

Pasul patru: Ziua zborului

A venit și ziua cea mare 🙂 Pentru că este prima întâlnire cu aeroportul, cel mai bine ar fi să ajungi acolo cu 2 ore înaintea orei zborului. Acest timp va fi folosit pentru a preda bagajul de cală, pentru a trece de controlul de securitate și de control documente, precum și pentru îmbarcarea în aeronavă. Dar să le luăm pe rând.

Primul pas atunci când intri în aeroport este să verifici pe tabela de zboruri care este statusul zborului tău și la ce ghișeu se face check-in-ul.

primul-zbor-loculdelageam

Predarea bagajului de cală

Dacă ai bagaj de cală, indiferent dacă ai făcut sau nu check-in-ul, trebuie să mergi la ghișeul de check-in din aeroport și să predai bagajul – el va fi cântărit și va primi o etichetă de identificare, urmând să ajungă pe banda de sortare a aeroportului și mai apoi direct în „burta” aeronavei.

Dacă ai doar bagaj de mână și check-in-ul făcut de acasă, poți merge direct către controlul de securitate.

Controlul de securitate

Pentru a ajunge aici, prima dată va trebui să prezinți boarding pass-ul – în unele aeroporturi există o persoană care le controlează (așa este în Aeroportul Otopeni spre exemplu), în altele există porți automate unde scanezi documentul.

După acest pas trebuie să te așezi la una din cozi pentru controlul efectiv – ia o tavă și așează-ți în ea următoarele: toate electronicele pe care le ai în bagaj (telefon, laptop, tabletă, aparat foto etc), punga transparentă cu lichide, cureaua și alte accesorii metalice, tot ce ai în buzunare (monede, chei etc), precum și geaca/haina pe care o porți. Unele aeroporturi cer să îți dai jos și încălțămintea înainte să treci prin porțile de scanare, mai ales dacă este foarte butucănoasă.

Când va veni rândul tău, ofițerul de securitate îți va face semn să înaintezi, iar dacă ai respectat toate indicațiile de mai sus, poarta de scanare nu va scoate niciun sunet și vei putea trece mai departe să îți recuperezi bagajul. Dacă însă, la momentul trecerii tale, vei auzi un sunet de avertizare, ofițerul te va controla separat – cel mai frecvent se întâmplă să uiți ceva prin buzunare sau să uiți să scoți cureaua 🙂

Control documente

Dacă zborul tău este internațional, după controlul de securitate vei ajunge într-o zonă de control documente – aici ofițerii  vamali îți vor cere spre verificare boarding pass-ul și un document de identitate (buletinul sau pașaportul).

primul-zbor-loculdelageam
Photo by Nicole Harrington on Unsplash

Îmbarcarea

Următoarea zonă în care vei ajunge va fi cea a porților de îmbarcare – aici vei vedea și monitoare pe care sunt informații despre zboruri. Găsește-ți zborul și vezi de la ce poartă se face îmbarcarea, apoi îndreaptă-te înspre ea. În mod normal, îmbarcarea se face cu aproximativ 30 de minute înainte de ora programată a zborului, însă se poate întâmpla să existe întârzieri – verifică regulat ecranele cu informații.

primul-zbor-loculdelageam

Acum trebuie doar să aștepți apelul la îmbarcare – până atunci îți poți ocupa timpul vizitând magazinele de tip duty free sau mergând la unul din restaurantele din aeroport. Dacă faci cumpărături din duty free, trebuie să știi că poți lua cu tine în avion produsele, separat de bagajul tău de mână.

O dată ce a început îmbarcarea (sau chiar dinainte), vei observa că se formează o coadă foaaarte mare în fața porții de îmbarcare. Nu este nevoie să aștepți în picioare, la coadă, căci nu vei grăbi cu nimic procesul, aeronava nu va pleca mai repede și nici nu o să ocupi un loc mai bun dacă faci asta.

 

primul-zbor-loculdelageam
Photo by Jacques Le Gall on Unsplash

Un angajat al aeroportului sau al companiei aeriene va verifica boarding pass-ul și îți va permite apoi să te îmbarci. Trebuie să știi că există trei modalități de îmbarcare în aeronavă, în funcție de mărimea aeroportului și de tipul companiei aeriene:

  1. prima este „la burduf” – un tunel face conexiunea directă între sala aeroportului și avion. Este întâlnită în aeroporturile mai mari și la companiile aeriene de linie.
  2. cea de-a doua este cu ajutorul autobuzelor – de pe ușa aeroportului intri într-un autobuz care te va duce până la scara avionului. Este o modalitate frecvent întâlnită pentru companiile low cost.
  3. a treia modalitate este…pe jos. Da, da, ați citit bine 🙂 se întâmplă mai ales în aeroporturile mici și foarte mici. Spre exemplu, am întâlnit asta pe Aeroportul din Timișoara și pe Aeroportul Treviso.

Dacă primul zbor îl vei avea de pe Aeroportul Otopeni, îți recomand să îți instalezi aplicația Henri AppPort – în ea poți urmări statusul zborului tău, vei găsi o hartă a aeroportului și vei beneficia de reduceri la restaurantele partenere din terminalul plecări. O poți descărca de aici pentru iOS sau pentru Android.

 

Pasul 5: Zborul propriu zis

 

Cum îmi găsesc locul în avion?

Când ajungi în aeronavă primul pas este să îți cauți locul în avion – acesta este întotdeauna format dintr-un număr și o literă. Numărul reprezintă rândul (numerotarea începând cu rândul 1 din fața aeronavei spre spate), iar litera reprezintă scaunul (litera A fiind mereu la geam).

Majoritatea avioanele folosite pentru zborurile pe distanțe medii (cum sunt și zborurile între destinații europene) au scaunele dispuse 3 cu 3, după cum vezi în imaginea de mai jos. În acest caz, scaunele A și F sunt la geam, B și E sunt la mijloc, iar scaunele C și D sunt la culoar.

primul-zbor-seatmap

 

 

Bagajul de mână trebuie așezat în compartimentul de deasupra capului sau sub scaunul din fața ta – păstrează-ți însă telefonul/tableta/cartea/revista sau orice altceva ți-ai luat în bagaj pentru a face timpul să treacă mai repede.

Decolarea

Ți-ai ocupat locul și aștepți nerăbdător decolarea, nu? Înainte de asta, ascultă indicațiile echipajului de zbor, care îți va da informații despre procedurile în caz de urgență.

Urmează decolarea – cel mai frumos moment a zborului, dacă mă întrebi pe mine 🙂 Motoarele sunt turate la maximum, avionul rulează cu viteză pe pistă și ușor-ușor se desprinde de sol, iar emoțiile pe care le vei avea în aceste momente nu se compară cu nimic în lume. Dacă vrei să surprinzi acest moment, trebuie să știi că ai voie să faci fotografii, însă ai grijă ca telefonul să fie setat pe mod avion pe toată durata zborului.

Tips: ca să eviți senzația de înfundare a urechilor cauzată de diferența de presiune, mestecă o gumă în timpul decolării – vei scăpa de senzația neplăcută.

 

primul-zbor-loculdelageam
Photo by Niels and Marco on Unsplash

Deasupra capului vei vedea semnalele luminoase care anunță faptul că fumatul este interzis la bord, precum și obligativitatea purtării centurii de siguranță. Deși acest semnal de centură va fi aprins doar pe parcursul decolării, aterizării și în cazul turbulențelor, este recomandat ca pe tot parcursul zborului să porți centura. Tot deasupra locului tău vei găsi și un buton prin care poți chema, în caz de nevoie, un membru al echipajului.

primul-zbor-loculdelageam

În aeronavă poți consuma băuturi și mâncare – în timp ce la companiile de linie aceste servicii sunt incluse în prețul biletului, la companiile low cost sunt contra cost.

Până când echipajul anunță începerea procedurii de aterizare, bucură-te de peisajul oferit de locul de la geam 🙂

primul-zbor-loculdelageamprimul-zbor-loculdelageam

Pasul 6: Debarcarea și aeroportul de destinație

După aterizare, avionul va mai rula o vreme în aeroport, până când ajunge în locul destinat debarcării și echipajul primește permisiunea de a dechide ușile. Nu are niciun rost să te ridici în picioare și să ocupi culoarul până atunci, nu vei grăbi în niciun fel procesul. Debarcarea poate fi făcută în 3 moduri, la fel ca îmbarcarea: la burduf, cu autobuzul sau pe jos.

O dată ajuns în aeroportul de destinație, primul contact îl vei avea cu ofițerii vamali – aici îți va fi controlat documentul de identitate: buletinul sau pașaportul, după caz. Dacă ai pașaport biometric (modelul mai nou) îl poți scana la una din porțile automate și astfel vei scăpa de cozile formate.

Dacă ai avut bagaj de cală, vei afla de pe ce bandă îl poți ridica de pe ecranele cu informații.

Gata, de-acum primul zbor este o amintire! Sper eu una plăcută, ce îți va trezi dorința de a călători din ce în ce mai mult 🙂

Dacă mai ai întrebări sau vrei să-mi povestești cum a fost pentru tine experiența primului zbor, aștept comentariile tale mai jos.