La ce să fii atent când alegi o cazare pe Airbnb, ca să nu-ți iei țeapă

La ce să fii atent când alegi o cazare pe Airbnb, ca să nu-ți iei țeapă

Dacă ați mai citit și alte articole de pe blogul meu, probabil știți deja că suntem mari fani Airbnb. Am stat în apartamente închiriate de pe Airbnb în o mulțime de vacanțe prin Europa, de la Roma, Barcelona, Varșovia, Bologna, Chișinău, și până la orașe (și chiar sate) din România, precum Iași, Sibiu, Cluj sau Viscri.

De ce suntem așa mari fani? În primul rând pentru că toate experiențele noastre cu Airbnb au fost excelente – apartamente super curate și îngrijite, în inima orașelor de obicei, cu acces rapid la obiective turistice sau la transport în comun, gazde super deschise și dornice să te ajute, plus feelingul ăla că vezi cum trăiesc localnicii, cazându-te într-o casă/apartament gândit pentru nevoile lor.

Iar al doilea motiv este desigur prețul, mult mai mic față de o cameră de hotel poziționată în aceeași zonă a orașului. Ca să-ți dau un exemplu, am stat în Barcelona la câteva minute distanță de La Rambla și am plătit vreo 20€/noapte – un hotel în aceeași zonă ne-ar fi costat cel puțin 50-60€/noapte și cel mai probabil nu am fi avut aceleași condiții.

airbnb-ghid-alegere-cazare-romania-sfaturi-criterii-locul-de-la-geam-1

Am auzit însă și persoane care au încercat Airbnb și nu vor să mai audă de el – mare parte dintre ei pentru că… și-au luat țeapă. Însemnând că proprietarii le-au anulat rezervările cu doar câteva zile înainte de vacanță sau nu au mai răspuns la telefon când ar fi trebuit să facă check-in-ul sau pur și simplu apartamentul din fotografiile de pe net nu prea semănau cu realitatea.

Indiferent dacă ai avut deja o altfel de experiență urâtă cu Airbnb și ai vrea să îi mai acorzi o șansă sau dacă ești la prima ta rezervare prin Airbnb și vrei să fii sigur că faci o alegere bună, în momentul în care faci o rezervare trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale – ele te vor asigura că nu vei avea parte de o țeapă pe Airbnb.

Iată așadar care sunt criteriile de care țin eu cont atunci când caut cazare pe Airbnb:

1. Locația

Atunci când merg într-un city break, este foarte important pentru mine să stau într-o locație din care să îmi fie ușor să vizitez majoritatea obiectivelor turistice ale orașului – deci locația cazării trebuie să fie una bine conectată la sistemul de transport public.

În al doilea rând, este important pentru mine să știu că zona în care mă cazez este una sigură și că pot ieși la orice oră din apartament fără să îmi fie frică. Gândiți-vă cum ar fi pentru un străin care își caută cazare în București pe Airbnb să aleagă un apartament din Ferentari, doar pentru că arată bine și are preț bun, iar când ajunge la locație să aibă un șoc de ce este în jurul blocului. Nu vrei să pățești asta în nicio vacanță, garantat, de aceea este esențial să începi căutarea de cazări cu un research privind zonele bune ale orașului respectiv – desigur, centrul este mai întotdeauna o opțiune bună, însă prețurile aici pot fi destul de mari.

Ce îți recomand eu este să citești articole de blog de la oameni care au vizitat orașul respectiv și care menționează și cazările lor – eu includ întotdeauna în articolele mele și informații despre care sunt zonele potrivite pentru a te caza și despre cazarea pe care am ales-o eu, tocmai în ideea de a-i ajuta și pe alții să aleagă mai ușor.

bologna-vedere-cazare-airbnb-vacanta-italia
Vederea din apartamentul închiriat de pe Airbnb în Bolgona – chiar în piața centrală a orașului vechi

2. Descrierea cazării

Știu că mulți sunt încântați de poze și apoi se aruncă direct la review-uri, însă pentru mine descrierea apartamentului este primul criteriu de excludere. De ce? Pentru că o descriere scurtă, fără prea multe detalii, făcută pe repede înainte de proprietar, doar pentru că trebuie completat câmpul respectiv, îmi spune mie cât interes își dă proprietarul pentru apartamentul respectiv – în acest caz, puțin spre deloc.

În schimb, dacă văd în descriere detalii despre compartimentarea apartamentului, despre facilitățile disponibile, despre locație și accesul la mijloace de transport sau despre obiectivele turistice din jur, asta îmi spune că este un proprietar care își dă interesul ca oaspeții lui să aibă cea mai bună experiență în casa și în orașul lui.

3. Review-uri

Nu te lăsa încântat de faptul că o proprietate are 5 stele pe Airbnb. Uită-te mai întâi la numărul de review-uri primite. Eu prefer întotdeauna o cazare care are 4 stele din review-uri primite de la 100 de persoane, față de o cazare care are 5 stele de la 3 persoane.

În al doilea rând, atunci când verific review-urile mă uit în special la cele mai lungi, să văd dacă foștii oaspeți menționează ce mă interesează pe mine de la acea cazare – de exemplu:

  • dacă este o locație accesibilă
  • dacă s-au simțit în siguranță pe străzile cartierului
  • dacă există magazine în apropiere
  • care este distanța până la transportul în comun
  • dacă a fost curățenie în apartament
  • dacă a fost gălăgie/liniște noaptea
  • care a fost interacțiunea cu gazdele

Review-urile scurte de tipul Very beautiful/Amazing/Charming etc nici nu le iau în considerare.

Desigur, sper că se înțelege că la rândul meu, după ce stau într-o cazare pe Airbnb, las un review la fel de explicit, care să fie cu adevărat util următorilor oaspeți – și vă recomand să faceți la fel.

4. Regulile casei

Prima regulă pe care vrei să o verifici este ora de check-in – nu vrei să ajungi la locație noaptea și să te trezești că proprietarul nu este de găsit să îți dea cheile. Verifică întotdeauna intervalul de check-in și, mai mult, anunță-ți din timp viitoarea gazdă ora aproximativă la care vei ajunge, chiar dacă apartamentul are self check-in implementat.

Apropo de self check-in, mi se pare un super avantaj – așa nu mai depinzi de nimeni și nimic (poate ajungi într-o țară în care nu ai internet sau în care nu poți să suni să anunți proprietarul, sau poate că avionul tău întârzie ori apar alte situații neprevăzute. Cu Self Check-in, proprietarul îți va trimite din timp instrucțiuni despre cum să deschizi ușa apartamentului (și a scării/curții după caz) – de multe ori este vorba de un seif amplasat la intrare, însă am întâlnit și cazări unde trebuia să tastezi un cod pe clanța ușii (în Varșovia) sau unde ușa se deschidea printr-o aplicație mobilă (în Bologna).

Al doilea lucru pe care vrei să îl verifici este ora de check-out – de cele mai multe ori aceasta este în jurul prânzului. Dacă avionul tău este seara târziu îți recomand să vorbești cu gazda ta și să o rogi să îți lași bagajul până mai târziu în apartament – mulți sunt de acord cu asta. Și chiar dacă nu va avea cum să îți țin bagajul mai mult, până la urmă nu pierzi nimic dacă întrebi – poate te va îndruma către un spațiu public de depozitare a bagajelor, astfel încât tu să te bucuri de ultimele ore de vacanță fără să cari după tine un troller

Până acum nu am întâlnit proprietari care să aibă reguli stupide, însă este întotdeauna bine să verific înainte să faci o rezervare fermă.

5. Profilul proprietarului

Are proprietarul mai multe apartamente pe Airbnb? De când e pe platormă? Câte review-uri are în total?  Are identitatea verificată? Cât de repede răspunde la mesaje? Pot să-l contactez ușor?

Toate acestea sunt întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte de a rezerva, pentru a preveni situații neplăcute și pentru a fi sigur că în caz de nevoie, poți contacta rapid proprietarul.

6. Pozele apartamentului

Important pentru mine este ca proprietatea să aibă suficiente poze, ideal cu toate spațiile din casă – neapărat cu dormitorul și cu baia, dar și un living sau bucătărie, dacă există și sunt accesibile tuturor oaspeților. Și fotografiile cu clădirea din exterior ajută, căci așa îți va fi mai ușor să o identifici atunci când ajungi pentru prima dată la locație.

airbnb-ghid-alegere-cazare-romania-sfaturi-criterii-locul-de-la-geam-1

7. Prețul

Pentru a vedea dacă prețul unui apartament de închiriat este bun trebuie să te raportezi în primul rând la bugetul tău pe care îl aloci călătoriei respective, dar și să compari prețurile mai multor cazări din zona respectivă și să vezi care este cel mai bun  raport calitate/preț.

Chiar dacă bugetul tău este unul redus, nu te uita întotdeauna după cel mai mic preț – acesta poate ascunde de multe ori vicii, poate o mobilă mai veche, o saltea inconfortabilă, zgomote puternice noaptea, lipsa accesului la spații comune sau chiar lipsa curățeniei.

Sfatul final este să nu te arunci să rezervi primul apartament pe care l-ai văzut și care ți-a plăcut, ci să prospectezi puțin piața. Fă și comparații cu hoteluri din aceeași zonă găsite pe Booking, pentru a vedea cam care este prețul zonei și ce avantaje subliniază ei.

Sper că ți-a fost de ajutor acest articol și că îi vei acorda o șansă lui Airbnb! Iar dacă l-ai încercat deja, sunt curioasă să aflu care a fost experiența ta – lasă-mi un comentariu mai jos.

P.S.: Dacă ai găsit de folos sfaturile mele, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam

Summary
La ce să fii atent când alegi o cazare pe Airbnb, ca să nu-ți iei țeapă
Article Name
La ce să fii atent când alegi o cazare pe Airbnb, ca să nu-ți iei țeapă
Description
În momentul în care faci o rezervare pe Airbnb trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale - ele te vor asigura că nu vei avea parte de o țeapă 1. Locația 2. Descrierea cazării 3. Review-urile 4...
Author
Publisher Name
Locul de la Geam
Publisher Logo


2 thoughts on “La ce să fii atent când alegi o cazare pe Airbnb, ca să nu-ți iei țeapă”

  • Foarte organizata prezentare, foarte utile sfaturi, mi au deschis ochii la cateva aspecte pe care le neglijam. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *