8 idei de excursii pentru o mini-vacanță de vară

8 idei de excursii pentru o mini-vacanță de vară

Dacă ți-ai propus ca vara asta să profiți de weekenduri (poate chiar prelungite, de ce nu?) pentru o mini-vacanță în România sau pe la vecini, dar nu ai nicio idee despre ce ai putea vizita în 2-3 zile aproape de casă, hai să vezi ce idei faine am găsit:

Mini-vacanță în România

1. Viscri

Prima idee de mini-vacanță de 1 Iunie în România este pentru cei care s-au săturat de gălăgia orașului și vor o escapadă rurală, într-un loc cu multă liniște, verdeață, de care se pot bucura în tihnă – și vă propun pentru asta satul meu favorit din Transilvania: Viscri.

viscri-casa-loculdelageam

Ce poți face în Viscri într-un weekend prelungit? Poți vizita cetatea și biserica fortificată din Viscri, de unde vei avea o super priveliște asupra dealurilor dimprejur, te poți plimba pe ulițele pietruite din sat pentru a admira căsuțele săsești, poți face plimbări cu bicicleta pe traseele din jur ce unesc Viscri cu celelalte sate din „Țara Fânului”.

viscri-biserica-fortificata

Dar, cel mai important eveniment din Viscri pe care nu trebuie să-l ratezi într-una din seri, este cu siguranță întoarcerea văcuțelor acasă de la păscut – sute de încornorate vor trece pe lângă tine la apus, iar dacă ai copilărit la țară nu are cum să nu-ți trezească amintiri plăcute. Vei înțelege atunci de ce s-a îndrăgostit Prințul Charles de acest sat românesc încremenit în timp, cumpărându-și chiar o casă aici în care te poți caza.

viscri-vacute

Despre Viscri am scris un articol mai detaliat pe blog, așa că dacă îți surâde această idee, citește și Ce poți vizita într-o vacanță în Viscri?

În apropiere de Viscri, chiar la drumul principal ce duce spre Brașov, vei găsi și cetatea Rupea – îți recomand să n-o ratezi, a fost recondiționată acum câțiva ani și, după părerea mea, arată mai bine decât cea de la Râșnov. Priveliștea de aici este super, mai ales vara, când câmpurile din jur sunt verzi.

Unde să te cazezi în Viscri?

Viscri 63A – Nota 9,8

Viscri 44 – Nota 9,8

2. Iași

Dacă ți-ai propus demult să ajungi în orașul lui Eminescu și al lui Creangă, dar n-ai avut niciodată suficient timp la dispoziție, profită acum de cele 5 zile libere și vizitează Iașii. Palatul Culturii cu grădinile amenajate ca-n afară, bisericile ctitorite de Ștefan cel Mare, grădina botanică, prima universitate din România, teiul lui Eminescu sau bojdeuca lui Creangă – zău că ai ce vizita în Iași într-o mini-vacanță.

Iași-Palatul-Culturii-loculdelageam

Dacă-ți surâde ideea, află mai multe detalii din articolul meu dedicat acestui oraș: Ce poți vizita în Iași?

Unde să te cazezi în Iași?

Central Apartment 4 – Nota 9,7

Sophia Studio – Nota 9,7

3. Craiova și Târgu Jiu

1 Iunie este ultima zi în care se sărbătoresc Zilele Craiovei în acest an, așa că dacă ajungi în orașul de pe Jiu fix în această zi, numai bine prinzi și ultimele festivități. Dacă n-ai ajuns niciodată în Craiova, eu zic că orașul te va surprinde: centrul vechi este foarte colorat, cu clădiri renovate care arată foarte bine, unde mai pui că tot centrul este și zonă pietonală, așa că te poți plimba în voie sau te poți relaxa la terasele de aici. Vezi ce poți face în Craiova în articolul meu: Craiova, orașul magnoliilor.

Craiova-vacanta-primavara-romania

Dar pentru că totuși Craiova nu e un oraș în care să petreci 5 zile de concediu, o idee ar fi să-l cuplezi cu Târgu Jiu, orașul lui Brâncuși – este la doar 1 oră și jumătate distanță de Craiova, deci poți ajunge aici super rapid pentru a te bucura de celebrele opere de artă: Poarta Sărutului, Masa tăcerii și Coloana infinitului.

De la Târgu Jiu poți merge către Rânca și chiar pe Transalpina, șoșeaua aflat la cea mai mare altitudine din România (dacă vremea o permite și drumul se va deschide până atunci).

Unde să te cazezi la Rânca?

Altitude Guest House Ranca – Nota 9,3

Cabana Transalpina – Nota 9,5

4. Tulcea & Delta Dunării

Ce spui de o vacanță în Delta Dunării de Rusalii? Vremea va fi perfectă pentru plimbări cu barca pe brațele Dunării pentru a admira păsările ce abia s-au întors la noi în țară sau plimbări cu căruțele localnicilor prin Letea, acolo unde, dacă ești norocos, poți vedea și caii sălbatici.

La întoarcere nu rata și Acvariul din Tulcea, din cadrul Centrului Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării”, de unde poți afla mai multe atât despre fauna din Deltă, cât și despre stilul de viață al localnicilor, influențat puternic de Dunăre și de activitățile de pescuit.

Unde poți să te cazezi în Delta Dunării?

Dacă bugetul ți-o permite, aș zice să alegi Lebăda Luxury Resort sau Green Village Resort – ambele oferă experiențe complete în Delta Dunării, cu mâncare specifică, cu multe activități la dispoziție și chiar cu recitaluri ale grupurilor lipovenești din zonă. Alternative mai prietenoase cu bugetul ar fi:

Blue Bungalow Jurilovca – Nota 8,9

Pensiunea Palaghia – Nota 9,5

Mini-vacanță în Bulgaria

5. Balchik și Cap Kaliakra

Dacă ți-e dor de mare, dar n-ai vrea totuși să mergi în stațiunile de la noi, încearcă și o mini-vacanță în Balchik, pe litoralul bulgăresc. Chiar dacă vremea nu e tocmai de plajă, aici ai și ce să vizitezi: Castelul Reginei Maria, Grădina Botanică, restaurantele de pe faleză.

bulgaria-vacanta-balchik

Dacă ești fan fructe de mare, treci și pe la ferma Dalboka, recunoscută pentru midiile delicioase 😀 Iar la întoarcere fă o scurtă oprire și la Cap Kaliakra, pentru a te bucura de o altă priveliște asupra Mării Negre – faleza aici este foarte înaltă, iar peisajul este total diferit față de ce știm noi pe litoralul nostru.

cap-kaliakra-bulgaria-vacanta-balchik

Această excursie la Balchik și Cap Kaliakra se pretează și pentru un weekend normal, căci poți ajunge super rapid la Balchik din București, cam în 3 ore și un pic – pe Autostrada Soarelui până la Constanța, apoi o iei spre Vama Veche pentru a ieși din țară. Dacă ai însă un weekend prelungit, poți profita de ocazia pentru a merge și în Varna sau în stațiunea Sf. Constantin și Elena.

Dacă-ți surâde ideea, vezi mai multe detalii în articolul dedicat Ce poți vizita în Balchik?

Unde poți să te cazezi în Balchik?

Guest House Yoanna – Nota 9,3

Family Hotel Morska Zvezda – Nota 8,0

6. Veliko Târnovo & Ruse

Veliko Târnovo a fost locul pe care l-am vizitat atunci când am ieșit pentru prima dată din țară, așa că e de înțeles de ce îl tot recomand pentru o mini-vacanță de weekend prelungit, nu? Aflat la doar 3 ore de București, orășelul cocoțat pe 3 dealuri oferă nu numai niște super priveliști, ci și un exemplu de cum ar trebui întreținută o stațiune turistică. Despre tot ce poți vizita în Veliko Târnovo am scris într-un articol separat pe blog, pe care te invit să-l citești dacă îți face cu ochiul ideea de a-l vizita în mini-vacanța de 1 Iunie sau de Rusalii.

Recomandarea mea însă este ca la drumul de întoarcere să te oprești și în Ruse – da, știu, sună ca și cum e un oraș banal de frontieră, dar de fapt ascunde multe bijuterii, mai ales arhitecturale – are un centru super arătos și îngrijit. Noi am vizitat Ruse acum câțiva ani tot de 1 Iunie și ne-a plăcut mult, e o escapadă bună pentru o zi în apropiere de București. Am scris atunci și despre ce poți face în Ruse.

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Unde poți să te cazezi în Veliko Târnovo?

Hotel Anhea – Nota 9,3

Guest house Diabora – Nota 9,5

7. Sofia

Dap, chiar dacă este la vreo 500 km distanță de București, Sofia poate fi o variantă bună de mini-vacanță într-un weekend prelungit – asta pentru că cei de la Ryanair au introdus de anul acesta un zbor direct București-Sofia! Așadar, acum poți ajunge la Sofia în doar 50 de minute în loc de 6-7 ore de condus, iar prețurile biletelor sunt și ele super bune (pornesc de la 10€/sens), așa că de ce să nu profiți?!

Unde poți să te cazezi în Sofia?

L’Opera House – Nota 8,9

Hotel Paradise – Nota 8,9

Mini-vacanță în Moldova

8. Chișinău

Dacă mă urmărești deja de ceva timp, poate știi că am vizitat Chișinăul de 2 ori deja și că plănuim să ne întoarcem și în toamnă, pentru a explora mai mult din Moldova și a ne bucura de sezonul vinului 😀 Însă pentru un weekend prelungit, o vizită în Chișinău este mai mult decât potrivită, căci vei avea suficient timp să descoperi orașul la pas, să faci o vizită la cramele Cricova și să te bucuri de mâncarea moldovenească absolut delicioasă – nu rata articolul meu despre ce poți vizita în Chișinău, am detaliat acolo și despre unde mănânci bine, căci este o parte esențială a vizitei 😀

SalaOrga-Chisinau-loculdelageam42

Unde poți să te cazezi în Chișinău?

Tulip Residence & Spa Hotel – Nota 9,5

Bed & Breakfast Olsi – Nota 8,7

Summary
8 idei de excursii pentru o mini-vacanță de vară
Article Name
8 idei de excursii pentru o mini-vacanță de vară
Description
Dacă ți-ai propus ca vara asta să profiți de weekenduri (poate chiar prelungite, de ce nu?) pentru o mini-vacanță în România sau pe la vecini, dar nu ai nicio idee despre ce ai putea vizita în 2-3 zile aproape de casă, hai să vezi ce idei faine am găsit
Author
Publisher Name
Locul de la geam
Publisher Logo


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *