Dubrovnik – ce să vizitezi, prețuri și sfaturi

Dubrovnik – ce să vizitezi, prețuri și sfaturi

Fie că ești fan Game of Thrones sau nu, cu siguranță tot ți-ai dorit măcar o dată să vizitezi Dubrovnik, faimosul orășel croat. Noi, deși îl aveam de mult pe listă, am ajuns aici într-o excursie de o zi din Muntenegru, acolo unde ne-am petrecut vacanța de vară. Dacă și tu ai în plan să descoperi curând „perla Adriaticii”, așa cum este supranumit Dubrovnikul, ți-am pregătit o listă de obiective turistice și de activități de neratat:

Plimbare prin Centrul Vechi

Dacă e ceva ce-mi place să fac în fiecare oraș nou pe care-l vizitez, e să iau la pas toate străduțele și să descopăr cât mai mult din el, dincolo de obiectivele turistice consacrate.

Dubrovnik

Odată intrat în centrul vechi prin Pile Gate, vei ajunge pe Stradun – este strada principală a orașului istoric, înțesată de cafenele și terase, la capătul căreia stă impunător Turnul cu Ceas.

 

Dubrovnik

Dubrovnik

De aici, pe oricare străduță vei alege să mergi, fie în stânga, fie în dreapta, cu siguranță vei avea ce să admiri, așa că nu-ți fie teamă să explorezi puțin.

Dubrovnik

Nu rata totuși Catedrala Dubrovnik – un edificiu de secol XVIII în stil baroc.

Dubrovnik

 

O plimbare cu barca pe Marea Adriatică

Pentru că noi am vizitat Dubrovnik într-o zi caniculară, am ales să ne răcorim puțin la bordul unui vaporaș – și bine-am făcut, căci altfel nu am fi putut observa ce culoare uluitoare are Marea Adriatică – pare că-i cerneală.

Croatia_Dubrovnik_loculdelageam

 

Costul diferă în funcție de durata și de traseul plimbării – spre exemplu, plimbarea pe care am făcut-o noi, de o oră și ceva în jurul insulei Lokrum, costa 10€/persoană (da, am putut plăti în euro).

Croatia_Dubrovnik_loculdelageam

Lokrum este o insulă mică aflată la doar 600 metri de Dubrovnik și este un loc popular pentru înot și relaxare, mai ales vara. Dacă vrei să explorezi mai mult insula declarată rezervație naturală, poți lua fie un ferry din port, fie un tur cu kayak-ul – așa o să vezi și câteva peșteri și plaje ascunse.

Croatia_Dubrovnik_loculdelageam

Croatia_Dubrovnik_loculdelageam

O plimbare pe zidurile orașului

Zidurile construite în secolul al XIII-lea pentru a proteja orașul sunt astăzi unul din cele mai apreciate (și aglomerate) obiective turistice din Dubrovnik – plimbarea pe cei doi kilometri de ziduri îți va lua cel puțin o oră și îți va oferi priveliști frumoase asupra orașului vechi. Ca să eviți aglomerația (și căldura), mergi fie dimineața chiar la deschidere (ora 8:00 indiferent de anotimp), fie seara, la apus.
Un bilet pentru a vizita zidurile orașului costă 200kuna/persoană (~28€) și se poate cumpăra chiar de la intrarea în orașul vechi, după Pile Gate, sau online.

Croatia_Dubrovnik_loculdelageam

 

Panorama de pe Dealul Srd

Dacă ai doar o zi la dispoziție pentru a vizita Dubrovnikul, te vei bucura să afli că durează doar 5 minute pentru a ajunge să admiri cea mai frumoasă panoramă asupra orașului – cu ajutorul telecabinei, desigur. Un bilet costă însă 170kuna/persoană (~24€) dus-întors.

 

Plajă în Dubrovnik

Dacă ai mai mult timp la dispoziție în Dubrovnik, n-ar fi rău să ajungi și la plajă, nu?
Banja Beach este una din cele mai populare (deci și aglomerate), iar plaja Saint Jacob este mai retrasă și mai frumoasă (trebuie să cobori 100 de trepte pentru a ajunge la ea sau să iei un boat taxi din port).

dubrovnik

Super sfat: parcare în Dubrovnik

Dacă ajungi ca și noi în Dubrovnik cu mașina, vei vedea că parcările sunt destul de rare și de scumpe (aprox 40kuna/oră, adică 5,5€) – ca să nu-ți cheltuiești tot bugetul de vacanță pe parcare, salvează-ți în hărți locul de mai jos: o parcare gratuită în Dubrovnik, în spatele unei benzinării INA, la 1,5 km de centrul vechi.

 

 

Important

  • Din 2017 Croația este membră UE, așa că o poți intra în țară doar cu buletinul și fără procură pentru mașină.
  • Moneda Croației este kuna – multe restaurante acceptă și plata în euro, însă trebuie să te asiguri de asta dinainte să comanzi.
  • Pentru biletele la obiectivele turistice sau magazine poți plăti fără griji cu cardul (trăiască Revolut 🙂 ).

 

La final trebuie să îți fac o mărturisire – nu am văzut nici măcar un episod din Game of Thrones și deși mă bucur că datorită serialului tot mai mulți oameni descoperă Dubrovnik, turismul de masă nu face decât să scumpească excesiv orașul și să supraaglomereze străduțele oricum înguste.

Ai vizitat Dubrovnik? Înainte sau după fenomenul Game of Thrones? Cum ți s-a părut?Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *