Destinații de weekend: Ruse

Destinații de weekend: Ruse

Deși am trecut de mai multe ori prin Ruse în drumul nostru către Grecia sau către litoralul bulgăresc, niciodată nu l-am privit ca pe o destinație în sine, ci doar ca pe un punct de trecere banal și chiar trist, dacă e să te iei după aspectul clădirilor de pe centura ocolitoare.
Într-unul din weekend-urile trecute am hotărât să-i dăm orașului o șansă, așa că am declarat Ruse destinație de weekend – și am avut parte de o surpriză chiar plăcută! Am ajuns la concluzia că merită să petreci o zi plimbându-te pe străduțele pietonale pline de bijuterii arhitecturale și prin parcul de pe malul Dunării.

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Cum ajungi la Ruse?

Foarte ușor și repede! Din București sunt doar 75 km de drum european (E85, cu două benzi pe sens) pe care îi parcurgi în mai puțin de o oră și jumătate. Vara însă, durata drumului se poate prelungi din cauza aglomerației din vamă.
Prețul traversării Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse este de 13 lei la dus (în România) și de 2€/4leva la întors (în Bulgaria). Atenție, la ghișeul de la bulgari nu se poate achita în lei, doar în leva și euro, însă poți plăti rapid cu cardul.

 

Vinieta Bulgaria

Dacă ai în plan doar să vizitezi orașul Ruse, atunci NU ai nevoie de vinietă. Dacă însă vei merge mai departe pe teritoriul Bulgariei, trebuie să știi următoarele 3 lucruri despre vinieta din Bulgaria:
1. Vinieta de weekend – bulgarii au introdus un nou tip de vinietă, special pentru turiștii de weekend! Este valabilă de vineri, ora 12:00, până duminică, ora 23:59, și costă 10leva.
Dacă vizita voastră în Bulgaria depășește acest interval, trebuie să vă luați o vinietă clasică, fie de 7 zile (15leva), fie de 30 zile (30leva).
2. Vinieta poate fi cumpărată fie de la automatele din vămi (procedura durează 2-3 minute și se achită rapid cu orice card), fie online de pe site-ul bgtoll. Ambele variante sunt disponibile și în limba română.
3. Nu mai trebuie să lipești niciun sticker pe parbrizul mașinii! 🙂 Dacă ați fost în Bulgaria în anii trecuți atunci știți cu siguranță nesuferitul sticker de vinietă pe care cu greu îl dădeai jos fără să rămână urme pe parbriz.

Parcarea în Ruse

Dacă vrei să vizitezi centrul vechi, îți recomand să lași mașina pe bulevardul Slavyanski, la două minute de „Lipscaniul” lor – ulitsa Alexandrovska.
Deși pe strada respectivă erau panouri care anunțau că e vorba de o parcare cu plată, nu era niciun automat amplasat acolo sau măcar o persoană care să colecteze taxa de parcare – probabil acest sistem nu este pe deplin implementat încă.

Ce vizitezi în Ruse?

Poate nu o să vă vină să credeți, însă Ruse a fost la un moment dat cel mai mare oraș al Bulgariei – asta prin 1878, după eliberarea țării de forțele otomane. Ruse a fost un oraș al inovării, căci aici a luat naștere prima bancă a Bulgariei, dar și primul xerox și tot aici a fost redat primul film din țară.

Așa cum vă spuneam la început, noi am ajuns în Ruse cu gândul să luam prânzul într-un restaurant tradițional bulgăresc descoperit pe blogul celor de la travelgirls. Se numește Mehana Chiflika, are mii review-uri bune pe net, se află în zona centrală a orașului și îl recomandăm 100% – nouă ne-a plăcut totul, de la mâncare, la elementele tradiționale de decor și până la servire și aspectul ospătarilor. Mâncarea are prețuri chiar bune, meniul este și în limba română și poți achita chiar și în lei sau cu cardul.

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

 

Pentru că a fost o escapadă de o zi, noi nu am schimbat deloc leva și ne-am bazat doar pe cardul Revolut, despre care știam că are o rată de schimb super bună, și pe faptul că magazinele mici acceptă și lei. Dacă nu ai încă un card Revolut, dar ai în plan să călătorești în afara țării vara asta, îți recomand să îți faci unul – livrarea cardului este gratuită dacă te înscrii până pe 25 iunie.

Pentru că o masă copioasă trebuie să fie completată de o plimbare, am pornit la pas din Piața Libertății (Svoboda). Cea mai mare piață a orașului este dominată de statuia unei femei ce ține o sabie în mâna stângă, în timp ce cu mâna dreaptă arată spre direcția din care au venit eliberatorii țării. La baza statuii stau doi lei: unul rupe lanțul sclaviei, iar celălalt păzește libertatea Bulgariei.

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Ruse-Bulgaria-loculdelageam-centru-oraș

Tot în piața centrală vei vedea și Palatul de Justiție, construit în 1940 pe locul fostei piețe de pește – nu ai cum să îl ratezi, trebuie doar să te uiți după fântâna arteziană din fața lui.

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

În stânga pieței pornește o stradă pietonală la sfârșitul căreia stă clădirea colorată a Operei de Stat – a fost construită în 1949 și de atunci a fost gazda multor evenimente, de la concerte la spectacole de balet.

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

 

Din Piața Libertății poți intra pe strada Aleksandrovska, ce străbate tot centrul orașului Ruse și pe care vei vedea numeroase clădiri de secol 19 frumos decorate – datorită acestora orașul mai este supranumit și „Mica Viena”. Din păcate informațiile disponibile despre aceste clădiri sunt foarte puține, astfel că vă pot lăsa drept dovadă doar câteva fotografii. M-aș bucura totuși să văd că la următoarea vizită în Ruse aceste bijuterii arhitecturale să fie renovate, iar poveștile lor să fie mult mai ușor accesibile.

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Dacă ești interesat de istoria Bulgariei, în capătul străzii Aleksandrovska vei vedea Panteonul Eroilor Naționali (în Piața Vazrozhdenski) – mausoleul conține rămășițele a 453 de activiști ce au participat în rebeliunile din 1876 împotriva otomanilor și a fost inaugurat cu ocazia centenarului eliberării Bulgariei.

 

Unde să te cazezi?

Dacă vrei să petreci un weekend întreg în Ruse, îți recomand să te cazezi chiar în centrul orașului, cu vedere spre strada Aleksandrovska. Vega Boutique Hotel este una din locațiile moderne în care te poți caza, iar prețul de 236lei/noapte include mic dejun, Wi-Fi și parcare.

Ruse-Bulgaria-loculdelageam

Dacă în schimb ești fan Airbnb (cum suntem și noi :D), alege un apartament generos cu o panoramă asupra întregului centru al orașului – o opțiune care mie-mi place tare mult este Sky Blue Danube Apartment. Folosind link-ul de la mine pentru a-ți face cont pe Airbnb vei primi o reducere de 34 de euro la prima rezervare – practic vei putea sta gratis o noapte în Ruse 🙂

Iată și alte opțiuni de cazare în Ruse disponibile prin Airbnb:

 

Enjoy!

 

 



1 thought on “Destinații de weekend: Ruse”

  • Salutari, o mica mare precizare care trebuie mentionata, daca mergeti in Ruse nu este nevoie de vinieta. De ce? Pentru ca am aflat asta de la un vames si pentru ca vama apartine de Ruse deci pentru vizitarea orasului nu este nevoie sa iesi in afara orasului respectiv pe drumurile nationale, deci nu ai de ce sa platesti taxa pentru ele.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *