Destinații de weekend: Balchik & Cap Kaliakra
Vremea frumoasă de primăvară ne îndeamnă la plimbări și nu de puține ori m-am trezit căutând destinații de weekend din apropierea Bucureștiului, pentru a stinge puțin dorul de ducă. De data aceasta am ajuns la Balchik, un loc ce a fermecat-o pe Regina Maria a României, motiv pentru care și-a construit aici un cuibușor tare drăguț, înconjurat de grădini. Locul ne-a fermecat și pe noi, așa că m-am gândit să îți povestesc câte ceva despre el, dar și să-ți dau informații utile și actualizate despre drumul până la Balchik, despre vinietă și parcarea în oraș, dar și despre tarifele de intrare la Castelul Reginei Maria și la Grădina Botanică din jurul acestuia.
Cum ajungi la Balchik?
Pentru a ajunge la Balchik (sau pe litoralul bulgăresc în general), ai la dispoziție mai multe variante de drum:
- București – Giurgiu(RO) – Ruse(BG) – Varna – Balchik (311km – 4h5min)
Chiar dacă până la Varna drumul este bun (cu o parte pe autostrada A2 bulgărească), totuși timpul de așteptare în vama Giurgiu – Ruse poate fi destul de mare, mai ales în sezon.
- București – Lehliu – Călărași(RO) – Silistra(BG) – Dobrich – Balchik (268km – 3h50min)
Deși este ruta cu cel mai mic număr de kilometri, parcurgerea ei durează mai mult din cauza faptului că este necesară traversarea Dunării cu bacul. Prețul traversării este de 10euro/sens pentru un autoturism și durează 15-20 minute. Nu se percepe nicio taxă pentru persoane.
- București – Medgidia – Negru Vodă(RO) – Kardam(BG) – Balchik (304km – 3h20min)
Mai mult de jumătate din drum este pe Autostrada Soarelui, după care pe DJ381 până la Topraisar și de acolo pe E675 până la graniță. Drumul prin Bulgaria este unul cu multe denivelări, motiv pentru care cei 50km până în Balchik se parcurg în aproape o oră.
- București – Vama Veche(RO) – Durankulak(BG) – Balchik (328km – 3h30min)
După părerea mea, aceasta este cea mai bună opțiune de drum până în Bulgaria. Parcurgi toată Austostrada Soarelui, apoi DJ39 (cu 2 benzi pe sens), după care cei 60km până la Balchik pe o șosea în stare foarte bună (E87).
Noi am ales varianta 3 pentru dus și varianta 4 pentru întors. În ambele vămi am așteptat maxim 10 minute, fiind extrasezon. Dacă optezi pentru una din aceste variante, nu uita să plătești taxa de pod de la Fetești în benzinării sau prin SMS, ca să treci rapid de stația de taxare. Taxa de pod este de 13lei/autoturism/trecere.
Vinietă Bulgaria – informații actualizate 2019
Cu 3 vești bune au venit bulgarii în ianuarie 2019:
- Vinieta de weekend – bulgarii au introdus un nou tip de vinietă, special pentru turiștii de weekend! Este valabilă de vineri, ora 12:00, până duminică, ora 23:59, și costă 10leva. Dacă vizita voastră depășește acest interval, trebuie să vă luați o vinietă clasică, fie de 7 zile (15leva), fie de 30 zile (30leva).
- Vinieta poate fi cumpărată fie de la automatele din vămi (procedura durează 2-3 minute și se achită rapid cu cardul), fie online de pe site-ul BGToll. Ambele variante sunt disponibile și în limba română.
- Fără sticker pe parbriz! Da, ai citit bine, nu mai trebuie să lipești niciun sticker pe parbrizul mașinii – dacă ai fost în Bulgaria în anii trecuți, știi cu siguranță nesuferitul sticker de vinietă pe care cu greu îl dădeai jos fără să rămână urme.
Parcarea în Balchik
Dacă vrei să vizitezi castelul, cea mai bună parcare este cea din dreptul Camping Bisser, chiar la nivelul falezei. În cazul în care este plină sau nu vrei să cobori până acolo, mai poți lăsa mașina și în parcarea de pe ul. Magnolia (ca reper Hotelul White Rock Castle).
Deși citisem înainte pe net că parcarea costă 2leva/oră, atuunci când am fost noi nu era nimeni care să colecteze taxa, probabil pentru că era duminica Paștelui. E bine însă să fii pregătit cu 6-8 leva, căci vizitarea castelului și a grădinii îți va lua minim 3 ore.
Castelul Regina Maria și Grădina Botanică Balchik
Accesul la castel costă 6 leva/persoană, iar cel la grădină costă 8 leva/persoană, însă nu pot fi achiziționate separat. Deși nu există opțiunea de a plăti cu cardul, poți achita totuși în lei – 42lei/persoană în schimbul a 14leva/persoană. În perioada verii, complexul poate fi vizitat între orele 8:00 -20:00.
Istoria Castelului
După ocuparea în 1913 a orașului Balchik, acesta devine cel mai sudic port al României, dar și un punct de atracție pentru artiștii români. Regina Maria vizitează Balchikul pentru prima dată în 1921 și este atrasă de acest loc, spunând că „am simțit un sentiment deplin, aproape obsesiv, de bunăstare – eu aparțin acestui loc și el aparține mie”.
Într-unul din textele sale, Regina Maria povestește că Balchikul a fost ”întoarcerea mea la mare, prima mea dragoste. Născută pe insulă, sufletul meu râvnea a mare”. Din acest motiv Regina își dorește să construiască o casă simplă, în stilul tipic al orașului Balchik, cu pereți din piatră sau văruiți în alb – și chiar asta a ieșit din mâinile arhitectului militar Emil Gunes. Chiar regina descrie casa ca fiind „jumătate italiană și jumătate turcă” și o denumește Tenha Yuvah – în traducere Cuibul Singuratic. Astăzi este cunoscută sub numele de Vila „Cuibul Liniștit”.
Vizitarea „castelului” este rapidă, căci mare parte din el este reprezentat de camera reginei, din care ea putea admira cu ușurință marea de la oricare geam.
Continuă-ți vizita admirând grădinile de pe terasele din jurul castelului – ele au fost realizate cu ajutorul grădinarului Jules Jany și găzduiesc multe dintre speciile preferate ale reginei: crini albi, iriși și trandafiri.
Grădina Botanică Universitară Balchik
Grădina botanică imensă este dispusă în jurul castelului și îți recomand să ai la dispoziție cel puțin 2 ore să o vizitezi. Cea mai frumoasă secțiune este, după părerea mea, covorul cu flori de sezon din secțiunea numită Grădina lui Dumnezeu – dovada mai jos.
Grădina mai cuprinde și o colecție de 50 specii de trandafiri, una cu plante medicinale, dar și o seră cu o suprafață de 800mp în care trăiesc numeroase specii de cactus și plante suculente.
În cadrul grădinii poți participa și la o degustare de vinuri deosebite – aceasta intră în prețul biletului de intrare.
Cap Kaliakra
Dacă tot ești în zonă, dă o fugă și până la Capul Kaliakra, la 40 de minute de Balchik, de unde poți să te bucuri de o panoramă genială asupra litoralului bulgăresc. Aici vei găsi și rămășițele unei fortărețe ce datează încă din secolul al IV-lea î.C, care în secolul al XIV-lea a fost un important centru politic și cultural al Bulgariei Medievale.
Pentru a vizita Cap Kaliakra nu există taxă, iar parcarea este gratuită chiar în fața intrării în complex.
Update 2022: un cititor mi-a menționat că la Cap Kaliakra se plătește acum o taxă de intrare de 3 Leva.
Tot pe drumul dintre Balchik și Cap Kaliakra este și faimoasa fermă de midii Dalboka 🙂
Sper că te-am convins să alegi Balchik ca următoarea destinație de weekend 🙂
” Pentru a vizita Cap Kaliakra nu există taxă ”
Gresit, exista o taxa de 3 leva
Bună, Cristi! După cum poți observa, data publicării articolului este Mai 2019, astfel că după aproape 3 ani este normal să apară mici schimbări privind existența/cuantumul tarifelor de acces la diferite obiective turistice. Apreciez informația însă, voi avea grijă să actualizez articolul pentru a fi în continuare de actualitate – mulțumesc!