Destinații de weekend: Craiova, orașul magnoliilor

Destinații de weekend: Craiova, orașul magnoliilor

O vizită la Craiova te va surprinde cu siguranță în orice sezon, dar primăvara parcă orașul are un farmec aparte – asta pentru că numeroasele clădiri cu o arhitectură superbă din centrul orașului sunt puse în valoare de coloratele magnolii.  

Iată ce poți vedea dacă alegi să îți petreci weekendul în Craiova:

Arhitectură la superlativ

Începe-ți incursiunea în capitala Olteniei admirând clădirea Universității din Craiova. Construită în stil neoclasic, inițial pentru a servi drept Palat de Justiție, a intrat în 1966 în proprietatea nou înființatei Universități din Craiova.

Universitatea_din_Craiova

La doar câțiva pași de Universitate vei găsi clădirea Teatrului Național Marin Sorescu, în fața căruia am dat și de cele mai frumoase magnolii din oraș – iată și dovada mai jos.

Romania_Craiova_Aprilie2017

Romania_Craiova_Aprilie2017

Romania_Craiova_Aprilie2017

Continuându-ți plimbarea pe strada Alexandru Ioan Cuza, vei ajunge și în fața Palatului Banca Comerțului, care în prezent găzduiește Primăria Municipiului Craiova. Clădirea a fost construită între anii 1906-1916 după planurile arhitecţilor Ion Mincu şi Constantin Iotzu – iar dacă numele primului arhitect îți este cu siguranță cunoscut, despre cel de-al doilea trebuie să îți spun că a mai proiectat și Biblioteca Centrală Universitară din Iași sau Cercul Militar din Brașov.

Vizavi de Primărie stă impunătoare statuia lui Alexandru Ioan Cuza, înconjurată, evident, de magnolii.

Romania_Craiova_Aprilie2017

Romania_Craiova_Aprilie2017

La nici un minut distanță vei da ochii cu cea mai reprezentativă clădire a orașului – Palatul Administrativ. Edificiul a fost construit la începutul secolului al XX-lea în stilul neoromânesc promovat de Ion Mincu, iar începând din 1989 găzduiește Prefectura Județului Dolj – din acest motiv clădirea mai este cunoscută și sub numele de Palatul Prefecturii.

Romania_Craiova_Aprilie2017

În piața din fața Palatului, Piața Mihai Viteazul, vei găsi și una din primele fântâni muzicale de la noi din țară, tot aici organizându-se și diverse evenimente, târguri și festivaluri locale.

Parcul Prefecturii este dominat de Biserica Sfânta Treime, a cărei istorie începe tocmai din 1765 și care se remarcă prin stilul brâncovenesc.

Vizavi de biserică vei găsi și clădirea Liceului Carol I – a doua cea mai veche instituție școlară secundară din România, după Colegiul Sf. Sava din București. Clădirea a fost construită în anii 1894-1895 și se spune că Regele Carol I ar fi așezat personal în fundație un cilindru metalic cu documentul oficial al ctitoriei sale.

Craiova-Liceul-CarolI

Clădirea liceului are o istorie tare interesantă: pe perioada Primului Război Mondial a devenit spital, în 1930 a fost afectată de un incendiu, în cel de-al Doilea Război Mondial este devastată de trupele germane, iar în 1977 este grav avariată de cutremur – specialiștii au propus atunci demolarea clădirii, însă a fost salvată de intervenția lui Nicolae Ceaușescu, care a decis ca aceasta să fie reparată și consolidată.

Liceul Carol I are și mulți foști elevi celebri, printre care Theodor Aman, Titu Maiorescu, Petrache Poenaru, Nicolae Titulescu, George Vâlsan,  Alexandru Macedonski, Adrian Păunescu, Amza Pellea sau Tudor Gheorghe.

Centrul istoric

Recunosc, am fost plăcut surprinsă de ce am găsit în centrului istoric al Craiovei – pe lângă multe clădiri superbe, terase și magazine, în fața ochilor am văzut asta:

Romania_Craiova_Aprilie2017

Romania_Craiova_Aprilie2017

Se pare că centrul istoric a fost reabilitat în 2015, ideea proiectului fiind aceea să readucă atmosfera anilor 1900 în zilele noastre. Tot atunci cele 10 străzi din zona centrului vechi au devenit pietonale, astfel că te poți plimba în voie în timp ce admiri arhitectura zonei. Nu rata nici Pasajul Lipscani, amintindu-ți să ridici privirea, căci este acoperit cu vitralii frumos colorate.

Romania_Craiova_Aprilie2017

 

„De ce m-ai prins în pumnul tău,

Copil frumos, tu nu știi oare

Că-s mic și eu și că mă doare

De ce mă strângi așa de rău?”

Nu cred că-i român să nu fi citit poezia de mai sus, Gândăcelul de Elena Farago, vreodată în copilăria lui. Un motiv în plus să pășești în casa scriitoarei Elena Farago, situată chiar în inima centrului istoric al Craiovei, și să descoperi expoziția memorială formată din scrisori, fotografii, cărți și obiecte personale ale poetei. Intrarea este liberă.

craiova-casa-memoriala-elena-farago
Elena și fiica sa. Sursa foto: Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”
craiova-casa-memoriala-elena-farago
Copiii poetei: Coca şi Mihnea. Sursa foto: Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

 

 

În plimbarea noastră la pas prin Craiova am descoperit că nu doar în spațiile publice sunt preferate magnoliile, ci și în curțile localnicilor.

Romania_Craiova_Aprilie2017

Romania_Craiova_Aprilie2017

 

Parcul Nicolae Romanescu

Că la Craiova este al treilea cel mai mare parc din Europa, de aproape 100ha, nu știe multă lume, din păcate. Este și cel mai frumos parc al Craiovei, iar asta se datorează faptului că a fost amenajat în anii 1900 după planurile unui arhitect francez . Numele parcului vine de la primarul de la acea vreme, care s-a ocupat îndeaproape de realizarea acestuia – Nicolae Romanescu.

Principalele atracții ale parcului sunt Podul Suspendat, Castelul Fermecat și una din cele mai vechi grădini zoologice din țară.

Craiova-Parcul-Romanesc
Podul Suspendat – fotografie a lui Georgex25 @ Pixabay.

Romania_Craiova_Aprilie2017

Romania_Craiova_Aprilie2017

 

Și ca să îți închei weekend-ul tot cu dor de ducă, un indicator din parc îți arată câți kilometri mai ai de parcurs până la următoarea ta destinație de vacanță – care să fie oare?              Romania_Craiova_Aprilie2017

Cunoști Craiova bine? Spune-mi ce ar mai trebui să adaug pe lista locurilor de vizitat într-un weekend 🙂



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *