Chișinău – ce poți vizita într-un weekend?

Chișinău – ce poți vizita într-un weekend?

Republica Moldova era de mult timp pe lista noastră de dorințe de călătorie, așa că atunci când prietenii noștri ne-au propus să mergem un weekend la Chișinău, n-am stat deloc pe gânduri. Am descoperit un oraș cu o arhitectură ce merită admirată, cu multe parcuri, curat și lipsit de aglomerație, pe care e și păcat să nu îl vizitezi dacă tot e la o „aruncătură de băț”.

Am făcut mai jos o listă cu cele mai faine clădiri și atracții din Chișinău, dar și cu restarante pe care trebuie să le încerci, iar la final ți-am lăsat câteva informații utile despre prețurile de acolo, despre drum și cazare.

Ce să vizitezi în Chișinău?

Ștefan cel Mare și Sfânt este principalul bulevard din Chișinău, fiind artera pe care se află majoritatea clădirilor administrative ale orașului și ale țării, iar în jurul acestuia vei găsi și multe atracții turistice, dar și restaurante pe care merită să le încerci. Noi am stat la câteva minute de bulevard, într-un apartament Airbnb (am scris mai jos despre el), așa că ne-am început explorarea din capătul dinspre Piața Națiunile Unite, mergând către centrul orașului.

Prima clădire care ne-a sărit în ochi a fost Procuratura Generală, mai ales datorită arhitecturii ei și a elementelor din folclor de pe fațadă.

procuratura-Chisinau-loculdelageam

Imediat lângă veți vedea clădirea impunătoare a Ministerului Afacerilor Interne.

MAI-Chisinau-loculdelageam

Nu ratați magazinul de bomboane Bucuria, aflat vizavi de clădirea MAI.

Bucuria-Chisinau-loculdelageam29

Pe măsură ce ne apropiem de centru și crește și densitatea atracțiilor turistice. Iar următoarea care ne atrage privirile este clădirea Teatrului Național Mihai Eminescu.

TeatruEminescu-Chisinau-loculdelageam45

Sala cu Orgă este, după părerea mea, cea mai frumoasă clădire din Chișinău. Construit la final de secol XIX, edificiul a găzduit inițial Banca de Stat a Moldovei, iar din 1978 devine sală de concerte, fiind locul unde se țin multe festivaluri și concursuri naționale și internaționale.

SalaOrga-Chisinau-loculdelageam42

La Chișinău am văzut pentru prima dată în viața mea magazine deschise în clădirea Primăriei. Din fericire nu doar asta mi-a atras atenția, ci și aspectul Primăriei Municipiului Chișinău, clădirea fiind construită în stil eclectic cu inspirație din arhitectura renascentistă a Italiei.

Primaria-Chisinau-loculdelageam19

Ajungem imediat în Piața Marii Adunări Naționale, actualul centru al orașului Chișinău, denumită așa după marea adunare din 27 august 1989 în cadrul căreia a fost cerută declararea limbii române ca limbă de stat.

Una din laturile pieței este delimitată de Casa Guvernului.

Guvern-Chisinau-loculdelageam56

Vizavi de Guvern se află Arcul de triumf, construit în anii 1840-1841 pentru a comemora victoria armatei rusești asupra turcilor, în interiorul căruia se află un clopot gigant, construit din tunurile turcești capturate în războiul ruso-turc.

Chisinau-Arcul-Triumf-loculdelageam

Arcul de triumf marchează și intrarea în Parcul Catedralei, acolo unde găsim Catedrala Mitropolitană din Chișinău.

Catedrala-Chisinau-loculdelageam39

De aici începe strada pietonală Eugen Doga, unde, pe lângă cafenele și restaurante, îi puteți întâlni și pe cei doi îndrăgostiți de mai jos.

Strazi-Chisinau-loculdelageam37

Întorcându-ne pe bulevardul principal, dăm ochii cu statuia lui Ștefan cel Mare, care păzește parcul cu același nume.

StatuiaStefan-Chisinau-loculdelageam17

Vizavi de parc este Teatrul Național de Operă și Balet, iar în fața ei semnul „I love Chișinău”.

Imediat în continuare stă clădirea impunătoare a Președinției Republicii Moldova – ea a fost construită în anii 1984-1987 pentru liderii sovietici, iar după destrămarea URSS a fost rapid adaptată pentru a găzdui administrația prezidențială.

Președinția-Chisinau-loculdelageam57

De cealaltă parte a străzii își are sediul Parlamentul Republicii Moldova.

Parlament-Chisinau-loculdelageam18

Terminăm incursiunea noastră pe bulevardul principal din Chișinău cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, ce găzduiește picturi, sculpturi și alte exponate ale artiștilor moldoveni, dar și europeni. Dacă nu vă sincronizați vizita cu programul de vizitare al muzeului, trebuie să știți că este disponibil și un tur 3D.

Cramele Cricova

Dacă tot ai ajuns până la Chișinău, ar fi și păcat să nu dai o fugă până la Cramele Cricova!

Toate tururile în cramele Cricova pornesc cu vizitarea străzilor subterane, care coboară până la 100m adâncime și însumează 120 km – un adevărat orășel subteran 🙂 Turul a continuat cu un scurt filmuleț în cinematograful subteran (singurul de acest tip din Republica Moldova), de unde am aflat mai multe despre istoria Cricova și a vinului produs aici.

Nu poți ajunge la Cricova fără să afli despre procesul de producție a vinurilor, așa că turul include și vizite în secția de maturizare a vinurilor și de producție a spumantului (după metoda tradițională franceză).

Turul include și o vizită în colecția națională, unde sunt păstrate peste 1 milion de sticle de vin, fiind adunate aici încă din anul 1954. Pe Aleea Prezidențială am putut vedea și colecțiile private ale persoanelor publice care vizitat în trecut Cramele Cricova: de la președinți ai României (Klaus Iohnnis, Trăian Băsescu), la lideri ai țărilor vestice (Angela Merkel) sau ai Uniunii Europene (Donald Tusk). Perla colecției este vinul „Ierusalim de Paști”, fiind singura sticlă rămasă din cele 400 produse în anul 1902 în Cehia. Desigur, acest vin nu mai poate fi băut, pierzându-și demult calitățile.

Noi am ales un tur care include și o degustare a 3 sortimente de vin la final – așa am descoperit cel mai bun vin spumant al lor, Lacrima Dulce. Nouă ne-a plăcut foarte mult experiența și o recomandăm din tot sufletul dacă ajungeți prin Chișinău.

Turul pe care l-am ales noi se numește Business, a durat o oră și jumătate și a costat 450 MDL (adică 113 lei românești). Pentru toate tururile e nevoie de rezervare telefonică înainte cu măcar o zi, urmând să faci plata la recepție (se poate plăti și cu cardul).

Prețuri din Chișinău/Republica Moldova

O masă la restaurant: 150-200 MDL (35-50 RON)

O limonadă (restaurant): 35  MDL (9 RON)

O bere (restaurant) 25-30 MDL (6-7,5 RON)

Un pachet de țigări: 26-42 MDL (6-10 RON)

Un bilet de autobuz: 2 MDL (0,5 RON)

Turul la Crama Cricova: 450 MDL (113 RON) – aceasta a fost varianta aleasă de noi, dar sunt și opțiuni mai ieftine

O sticlă de vin spumant Cricova: 60 MDL (15 RON)

1 kg bomboane Bucuria: 96-160 MDL ( 24 – 40RON)

1 litru benzină: 16 MDL (4 RON) – motorina era cu câțiva bani mai ieftină

Ce mâncăruri să încerci în Chișinău?

Noi suntem fani turism gastronomic, așa că nici la Chișinău nu am ratat cele mai bine cotate restaurante din oraș.

Restaurante recomandate de noi:

La Plăcinte – deși este un lanț de restaurante ce se găsește și în România, meniul este destul de diferit, la fel și prețurile (mult mai mici în Republica Moldova).

Chisinau-Bujenina-loculdelageam

Bujenina cu cartofi ca acasă (120 MDL – 30 RON)

Papanasi_LaPlacinte_loculdelageam

Papanași (40 MDL – 10 RON)

Nuci_LaPlacinte_loculdelageam

Nuci cu lapte condensat (35 MDL – 9 RON)

KEKS

KEKS-Chisinau-loculdelageam

KEKS2-Chisinau-loculdelageam

Limonadă cu gutui și sirop de arțar (35 MDL – 9 RON)

Andy’s Pizza

Platou cu carne

Andys-Chisinau-loculdelageam

Sangria Rose

La Plăcinte și Andy’s fac parte din același lanț și au restaurante și în București, așa că le puteți încerca mâncărurile și aici, însă așa cum menționam mai sus, prețurile sunt puțin mai mari în România.

Un alt restaurant la care am fost este Sălcioara, și deși decorul tradițional ne-a impresionat, mâncarea a fost mult sub așteptări și foarte uleioasă pentru gustul nostru.

Drumul până la Chișinău

Cu mașina

Cea mai simplă variantă de a ajunge la Chișinău din România este cu mașina personală. Dacă pleci ca și noi din București, alege ruta Urziceni-Buzău-Focșani-Bârlad-Tecuci-Huși-vama Albița (370km, în jur de 5ore 15min).

La dus am stat în vama Albița maxim 10 minute (într-o vineri la prânz din luna februarie, ce-i drept) și mi s-a părut cam dezorganizată (ori că vameșii n-aveau chef de noi). La întoarcere în schimb, duminică după-amiază, am stat în jur de 30 de minute la coadă. Controlul este unul de rutină: îți sunt cerute actele persoanelor din mașină și ale mașinii (talon & asigurare) și îți este controlat portbagajul. Dacă mașina nu este pe numele tău, înțeleg că este nevoie și de procură notarială din partea proprietarului – cel mai bine este să te informezi de pe site-ul MAE.

Important: nu ai nevoie de pașaport pentru a merge în Republica Moldova, este suficient buletinul românesc. Permisul de conducere românesc este recunoscut în Republica Moldova.

După trecerea vămii trebuie să mergi să îți cumperi vinietă. Perioada minimă este de 7 zile și costă 84 lei moldovenești (21 lei românești). Din păcate nu se poate achita cu cardul și nici în lei românești, însă poți schimba bani chiar aici.

Din vama Albița până în Chișinău mai sunt 95 de kilometri, iar drumul nu e atât rău pe cât ne așteptam noi (auzisem că starea drumurilor în Moldova este destul de precară, așa că ne așteptam la ce e mai rău). În Chișinău în schimb, mi s-a părut că străzile erau pline de gropi și de denivelări, așa că mergi cu atenție dacă nu vrei să îți rupi mașina 🙂

De reținut: Limitele de viteză sunt de 50km/h în localități și 90km/h în afara localităților, iar camerele cu radar sunt destul de dese. Legislaţia rutieră din Republica Moldova este similară  cu cea din România: folosirea centurii de siguranță e obligatorie, este interzis condusul sub influența alcoolului.

Cu avionul

Dacă nu vrei să conduci atât de mult pe drumurile patriei, există și varianta de zbor direct din București cu TAROM – desigur, va fi mai costisitoare, pentru că un bilet costă în jur de 70EUR/persoană pe sens. Ce-i drept vei ajunge la Chișinău într-o oră, versus 6 ore cât durează drumul cu mașina.

Aeroportul Internațional Chișinău este la 13 km depărtare de oraș, iar pentru a ajunge în centru poți apela la transportul în comun: troleibuzul 33 ajunge pe Bulevardul Ștefan cel Mare, artera principală a Chișinăului, iar prețul unui bilet este de 2 MDL (50 de bani românești). O alternativă poate fi și microbuzul 165, care pleacă spre oraș la fiecare 10 minute, iar prețul unui bilet este de 3 MDL.

Cu trenul

Dacă ești fan al călătoriilor cu trenul sau poate nu îți place atât de mult să conduci ori nu ai permis, trebuie să știi că la CFR vei găsi varianta Trenul Prieteniei, pe ruta București-Chișinău (via Iași). Este un tren de noapte care pleacă în jurul orei 7 seara din București și ajunge la 8 dimineața în Chișinău – 13 ore deci durează drumul (dublu față de un drum cu mașina), din care 3 ore sunt alocate trecerii frontierei prin punctul Ungheni. Un bilet costă 19 Euro/sens la vagonul de dormit cu 4 paturi. Mai multe detalii și bilete poți găsi pe site-ul CFR Călători.

Cazarea în Chișinău

Dacă ai mai citit articole de-ale mele, cu siguranță știi deja că noi suntem fani Airbnb și că îl folosim cam în toate călătoriile noastre din Europa (Bologna, Barcelona, Varșovia), dar și în România (Viscri, Sibiu, Iași, Cluj).

Pentru cazarea în Chișinău am ales să ne închiriem un apartament de 3 camere cu review-uri foarte bune, aproape de bulevardul principal, cu parcare în curtea blocului (păzită de o doamnă care nu știa nicio boabă de română și cu care ne-am înțeles foarte greu :)) ). Unde mai pui că în una din camere era și un pian, la care Costin nu s-a lăsat până nu ne-a cântat ceva 🙂 Prețul a fost și el foarte bun, undeva la 350 RON pentru 2 nopți, 4 persoane.

cazare-chisinau-airbnb-loculdelageam

Per total recomandăm apartamentul dacă sunteți un grup de 4 prieteni și vreți să vizitați Chișinăul – îl puteți rezerva de aici.

Și dacă tot ești în zona Moldovei, nu rata o vizită în Iași – 2 zile îți sunt suficiente pentru a-i descoperi toate obiectivele turistice.

P.S.: Dacă ai găsit de folos sfaturile mele din acest articol, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam

Enjoy Chișinău! 



5 thoughts on “Chișinău – ce poți vizita într-un weekend?”

  • : revista floare albastra= blue: president zelenzky_ „catre consiliul de securitate al planetei terra__ reclamatiune_ rusia foloseste drone de fabricator Iranians pentru a ataca crimeea = teritoriu ucrainean___ acestea ricoseaza in transnistria= teritoriu romanesc___ cine va raspunde in fata domnului dumnezeu_ creatorul acestei lumi _ la judecata de apoi_ daca „hackerii rusi _care au atacat deja servers militate UK _ vor deturna acestea drone de provenienta Iranians si me vor indrepta sore depozitele cu bombite nucleate din muntii urali?”____

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *