Cele mai faine anticariate din București

Cele mai faine anticariate din București

Vara a fost dintotdeauna anotimpul meu preferat, nu numai pentru că îmi sărbătoresc ziua de naștere și pentru că îl asociez cu vacanța, ci și pentru că în timpul școlii puteam în sfârșit să citesc fix ce voiam eu (și aveam și o grămadă de timp să fac asta, cum Instagramul nu exista când eram eu în generală și nici Facebook-ul nu era prea popular).

Abonamentul la biblioteca județeană mi-era deci prieten bun, mai ales că găseam acolo o grămadă de cărți noi, pe care altfel nu mi le-aș fi permis niciodată, și mai ales pe gustul meu – multe romane de dragoste pe-atunci 😂 Țin minte că am devorat întreaga colecție Chic Lit a Editurii Polirom 😅 Ajunsă însă la facultate la București, s-a dus și accesul meu gratuit la bibliotecă, așa că a trebuit să găsesc alte modalități de a face rost de cărți pe gustul meu – curând aveam o listă de anticariate din București unde găseam cărți în stare foarte bună la prețuri super mici, de 5-10 lei, așa că îmi permiteau să îmi iau cărțile care-mi plăceau chiar și din bursă 😅

Iată așadar o listă cu cele mai bune anticariate din București, după părerea mea:

1. Anticariatul Trored

Anticariatul Trored este de departe preferatul meu – aici găsesc mereu (dar mereu) cărți abia apărute la editurile mari, în stare foarte bună (unele impecabile chiar) și la prețuri cam la jumătate față de site-uri precum Elefant, Cartepedia sau Libris.

Interesant este că Anticariatul Trored are și site unde urcă mereu cărțile recent adăugate și poți comanda chiar și online: https://www.trored.ro/ . Însă credeți-mă pe cuvânt, nimic nu se compară cu sentimentul găsirii unei cărți pe gustul tău, cu răsfoirea ei și cu mirosul de carte.

Câteva dintre titlurile pe care le-am găsit în ultimul timp la Anticariatul Trored:

  • Mănâncă, roagă-te, iubește – Elizabeth Gilbert (apărută în 2016 la Editura Humanitas)
  • Săruturi și croissants – Anne Sophie Jouhanneau (apărută în 2021 la Editura Nemira)
  • În derivă – Trish Doller (apărută în 2021 la Editura Litera)
  • Plan diabolic – Rodica Ojog Brașoveanu (apărută în 2022 la Editura Nemira)

Localizare: Strada Doamnei 27-29, între Universitate și Unirii

Program: Luni – Vineri: 9-20; Sâmbătă: 10-16; Duminică închis;

2. Anticariatul UNU

Acesta este primul anticariat pe care l-am descoperit când am ajuns în București, fiind chiar vizavi de Universitate și fiind renumit printre studenți pentru că are și multe cărți de specialitate din diverse domenii – de la Medicină, la Psihologie, Fizică, IT, Management, Limbi străine și multe altele. Așadar, dacă îți dorești cărți dintr-un domeniu specific, aici ai șanse foarte mari să le găsești la un preț foarte bun.

Pe lângă organizarea foarte bună a cărților, ce îmi place la Anticariatul UNU este că au și o selecție destul de mare de beletristică, deși nu sunt cărți atât de noi (ca dată a apariției) precum la Anticariatul Trored. Iar un alt bonus este că în secțiunea de Geografie găsești și multe ghiduri turistice, mai ales pentru orașele europene.

Pentru cei pasionați de vintage, găsiți aici și multe antichități, de la picturi și mobilier până la hărți, argintărie și viniluri (ba chiar puteți și să vindeți obiecte vechi către ei). Site-ul lor este: https://www.anticariat-unu.ro/.

Localizare: Strada Academiei 4-6, chiar în Piața Universității

Program: Luni – Vineri: 9-20; Sâmbătă: 10-16; Duminică închis;

3. PrintreCărți.ro

Deși nu am vizitat fizic acest anticariat din București (specificul lui este mai mult online), site-ul lor, PrintreCarti.ro, este foarte bine organizat și poți găsi aici cărți din o mulțime de domenii la prețuri foarte bune (plus că organizează deseori și reduceri), dar îi apreciez în special pentru selecția de cărți ale autorilor români.

În plus, din review-urile de pe Google am văzut că foarte mulți îi recomandă pentru ediții rare ale unor cărți vechi și pentru cărți cu autograful autorului (care mi se par un cadou excelent).

Localizare: Strada Mașina de Pâine 49-51, zona Obor

Program: Luni – Vineri: 10-20; Sâmbătă & Duminică închis;

4. Târgul Cărții

Cu mai multe locații prin centrul Bucureștiului, cei de la Târgul Cărții sunt, din perspectiva mea, un anticariat clasic – însemnând că au pe rafturi cărți vechi și foarte vechi, unele la prețuri și de sub 5 lei. Recunosc, nu găsesc pres des cărți pe gustul meu la ei, au în schimb foarte multe ghiduri turistice la prețuri neașteptat de mici (de la 3 la 10 lei majoritatea) și pentru destinații foarte diverse, nu neapărat europene.

Localizare: Str. Doamnei 27-29, între Universitate și Unirii (chiar lângă Anticariatul Trored). Mai au alte două locații, una între Universitate și Romană și alta chiar la ieșire la metrou Tineretului.

Program (pentru ridicare comenzi): Luni – Vineri: 9-21; Sâmbătă: 10-21; Duminică: 10-20;

5. Antic Ex-Libris

Cei de la Antic Ex-Libris s-au specializat mai ales pe cărți în limba engleză, așa că dacă ești fan al cititului cărților în limba în care au fost scrise sau dacă vrei să-ți îmbogățești vocabularul prin lectură, chiar ți-i recomand. Aceștia au două locații, ambele în centrul vechi, între Universitate și Unirii, iar ca un tips, aici poți să găsești și foarte multe agende interesante, articole de papetărie pe care nu prea le vezi în altă parte și o mulțime de coffee table books.

Localizare: Str. Doamnei 23 / Str. Gabroveni 61, zona Universitate-Unirii

Program (pentru ridicare comenzi): Luni – Vineri: 9-21; Sâmbătă & Duminică 10-21;

6. Librărie.co

Chiar dacă nu este un anticariat clasic, ci mai degrabă un depozit de carte, cei de la Librărie.ro au un site foarte modern pe care poți găsi cu ușurință cărțile dorite. Ei se specializează mai ales pe beletristică și manuale școlare, dar găsești aici și ghiduri turistice sau cărți din domenii precum medicină, psihologie sau istorie.

Localizare: Bd. Alexandru Ioan Cuza 39 , zona Gara de Nord

Program (pentru ridicare comenzi): Luni – Vineri: 8:30-16; Sâmbătă: 8:30-12; Duminică închis;

Tu ce relație ai cu anticariatele? Știu că mulți preferă să-și ia cărți noi, eventual și online (mai ales în această perioadă de pandemie), însă pentru mine, sentimentul de a ieși într-o sâmbătă la prânz, după un brunch luat în oraș eventual, în căutarea unor „comori” prin anticariatele din București este de neînlocuit. Iar dacă după asta vine și o plimbare pe Calea Victoriei, locul meu preferat de vizitat în București, declar ziua o reușită!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *