Ce poți vizita într-o zi în Bratislava

Ce poți vizita într-o zi în Bratislava

Îmi amintesc de Bratislava de la orele de geografie din școală, când învățam despre Dunăre. „Are 2860 km, traversează 10 țări și 4 capitale” ne spunea profa. Din cele 4 capitale, Bratislava mi se părea cel mai greu de reținut pentru că nu reușeam să îi asociez nicio imagine, niciun simbol. Am descoperit acum însă că Bratislava este un orășel care te cucerește cu străduțele pietonale înguste, cu clădirile viu colorate, cu preparate tradiționale și cu multe puncte de belvedere.

 

Care sunt obiectivele turistice must-see în Bratislava?

Înainte să îți faci o listă cu obiectivele pe care e musai să le vizitezi, trebuie să știi că majoritatea sunt în centrul istoric al orașului, la maximum 15 minute de mers unul de altul. Nu ai deci un perimetru extins de acoperit, așadar nici nevoie să folosești transportul în comun. Unde mai pui că autobuzele care vin de la Viena te lasă la doi pași de centrul orașului.

 

Castelul Bratislava

A fost odată ca niciodată, un castel în vârful unui deal, deasupra unui orășel. Știu, sună ca un basm, dar asta este realitatea din Bratislava. Simbol al orașului, Castelul Bratislava datează din secolul al IX-lea și a devenit pe bună dreptate atracția turistică principală a orașului, căci 11 regi și 8 regine au fost încoronați aici. Castelul a avut un rol important și în istoria modernă a țării: în 1992 s-a semnat aici noua Constituție a Slovaciei independente.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bratislava (official) (@visitbratislava) pe

Castel-Bratislava-Slovacia

Castelul Bratislava găzduiește astăzi Muzeul de Istorie, iar intrarea costă 10 euro/persoană. Chiar dacă nu vrei să vizitezi și interiorul, tot merită să ajungi până aici pentru panorama genială pe care o ai asupra orașului.

Panorama-Bratislava-Slovacia

 

 

Centrul istoric

După vizita la castel, coboară către Piața Hviezdoslav (pe care eu am asemănat-o mult cu Piața Operei din Timișoara). Îți va ieși în cale clădirea istorică în stil eclectic a Teatrului Național Slovac, care domină peisajul pieței.

Teatrul-Slovac-Bratislava-Slovacia

 

După ce i-ai admirat fațada impresionantă, mergi pe strada din stânga până când vei întâlni o mare de oameni. Ca să afli de ce s-au strâns toți în acel loc, e suficient să te uiți pe jos. Îl vei vedea pe el.

Cumil-Bratislava-Slovacia-locul-de-la-geam

De existența celei mai fotografiate statui din oraș se leagă două teorii, ambele date de interpretarea numelui său – Čumil (în traducere „Privitorul”). Conform primeia, el este un muncitor tipic din comunism, căruia nu prea îi pasă de ce are de făcut. Cea de-a doua în schimb spune că stă acolo doar pentru a se uita sub fustele doamnelor 🙂 Care ți se pare cea mai plauzibilă?

Fun fact: Čumil și-a pierdut capul de 2 ori. Nu, nu din cauza a ceea ce a văzut sub fustele doamnelor, ci din cauza șoferilor neatenți din Bratislava, motiv pentru care acum are și propriul semn rutier 🙂

 

Mergi încă puțin pe aceeași stradă și vei ajunge în piața centrală a orașului – Hlavne namestie, înconjurată de clădiri superbe.

PiataCentrala_Bratislava_Slovacia

 

Vechea clădire a Primăriei, ce găzduiește Muzeul Orașului Bratislava încă din 1868, domină latura estică a pieței. Din turnul înalt de 45m poți admira orașul vechi.

Primarie-Bratislava-Slovacia

Primarie-Bratislava-Slovacia

 

Traversează curtea interioară a primăriei și vei ajunge într-o altă piață care îți va oferi o nouă perspectivă asupra Primăriei.

Primarie-Bratislava-Slovacia

 

Aici vei întâlni și Palatul Primatului (primat = cel mai înalt grad în vechea ierarhie a Bisericii ortodoxe și catolice), clădire de secol al XVIII-lea în care s-a semnat Pacea de la Pressburg, după victoria lui Napoleon în Bătălia de la Austerlitz.

 

Palatul-Primatului-Bratislava-Slovacia

Clădirea de un roz pal din inima Bratislavei este acum sediul primăriei și al consiliului orașului. Câteva camere sunt deschise vizitării, intrarea fiind 3 euro/persoană.

 

Ultimul obiectiv notabil din centrul istoric este Poarta Sfântul Mihail (Michalska Brana), singura rămasă în picioare din tot sistemul de fortificație al orașului. Turnul înalt de 51m aflat la intrarea estică în centrul vechi poate fi vizitat, căci găzduiește astăzi Muzeul Armelor, fiind și un loc bun din care poți admira priveliștea asupra clădirilor istorice înconjurătoare. Un bilet de acces costă 4,3 euro/persoană.

StMichaelsgate-Bratislava-Slovacia

Strada ce pornește de la St. Michael’s Gate este plină de restaurante, terase și magazine de suveniruri.

 

Spuneam la începutul articolului că nu reușeam să îi asociez Bratislavei nicio imagine, niciun simbol. Asta până când am văzut următoarea biserică, una unică în lume. De ce? Pentru că este foarte…albastră.

BisericaAlbastra-Bratislava-Slovacia

În stil art nouveau, Biserica Albastră datează de la începutul secolului al XX-lea și nu ai cum să o uiți prea curând.

BisericaAlbastra-Bratislava-Slovacia

 

De departe cel mai modern pod din Bratislava, Most SNP de peste Dunăre (sau UFO Bridge, așa cum mai este numit), găzduiește și o platformă de observație aflată la 95m înălțime. De aici poți să vezi până la 100km depărtare, dacă te ajută și vremea, desigur. Tot aici poți lua și prânzul sau cina, însă trebuie să ții cont că prețurile sunt…direct proporționale cu înălțimea la care te afli  🙂 Urcarea pe platforma de observație costă 7,4 euro/persoană, sumă care îți este scăzută din nota de plată în cazul în care alegi să iei masa aici.

UFOBridge-Bratislava-Slovacia

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bratislava (official) (@visitbratislava) pe

Pentru toate bijuteriile despre care ți-am povestit mai sus este suficientă o singură zi, așa că data viitoare când ajungi la Viena, dă-i o șansă și Bratislavei, te va suprinde!

 

Unde să te cazezi în Bratislava

Fiind un oraș atât de mic, în care poți ajunge la orice obiectiv turistic pe jos, te poți caza chiar și în afara centrului vechi, pentru a economisi niște euro. Pe Airbnb găsești o mulțime de variante accesibile, unele cu o priveliște genială spre orașul istoric.

 

 

Cum ajungi în Bratislava?

Puțini dintre cei care vizitează Viena știu cât de aproape sunt de capitala țării vecine. Dacă ai venit la Viena cu mașina, tot ce trebuie să faci e să conduci 70km pe autostradă, pe care-i faci în mai puțin de-o oră. De reținut e că mare parte din centrul Bratislavei e pietonal, așa că ai mare grijă unde parchezi.

Dacă nu ești cu mașina, nu-ți face griji, ajungi la fel de repede (și comod) cu autobuzul. Ba chiar aș zice că e de preferat varianta asta, așa te poți bucura și de o bere locală 🙂 . Autobuzele sunt operate de Regiojet, sunt din oră în oră și costă 5 euro/persoană. Am fost mai mult decât încântată de facilitățile pe care le oferă aceste autobuze: scaune super confortabile, priză individuală, ecrane touchscreen cu sistem de infotainment și o stewardesă la bord de la care poți lua ziare, reviste, băuturi și gustări.

RegioJet_Bratislava

RegioJet_Bratislava
Sursă foto: Regiojet.com

Tips: cumpără-ți din autobuz o sticlă de apă. În Bratislava vei găsi rar magazine, iar apa costă chiar și acolo destul de mult (2 euro/sticla de 0,5l în magazine versus 0,5 euro/sticlă de 0,75l în autobuz). A, să nu uit, în prețul biletului de autobuz ai inclusă și o băutură caldă la alegere.

 

 

Sper că ți-am trezit interesul cu aceste locuri de vizitat în Bratislava și că o să vizitezi acest oraș curând – mie mi-a rămas în suflet și sper să am ocazia să mă întorc aici în curând. Enjoy Bratislava! ❤️ 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *