Bologna – ce poți să vizitezi în 2 zile

Bologna – ce poți să vizitezi în 2 zile

Dacă plănuiești o vacanță în Bologna, dar nu știi ce ai putea vizita în capitala regiunii Emilia Romagna, am povestit mai jos despre obiectivele turistice pe care le-am vizitat și noi în cele două zile petrecute în orășelul italian.

În plus, ți-am lăsat și câteva tipsuri despre mâncărurile tipice regiunii pe care ar trebui să le încerci, dar și detalii despre cazarea noastră Airbnb cu cea mai frumoasă priveliște din Bologna.

Piazza Maggiore – inima orașului Bologna

Alege ca punct de pornire celebra Piazza Maggiore – în jurul ei vei găsi și cele mai multe obiective turistice din Bologna: de la Basilica ce domină piața și palazzo italiene, până la străduțe animate în care poți încerca mâncăruri tipice regiunii Emilia Romagna. Acum hai să descoperim Bologna! 🙂

Basilica di San Petronio

Începe incursiunea cu Basilica di San Pentronio, a treia cea mai mare biserică din Italia, după Domul din Milano și cel din Florența, și a 15-a cea mai mare biserică din lume. Construcția bisericii a început în anul 1390, iar de-a lungul timpului s-a confruntat cu lipsă de fonduri și exteriorul a rămas până în zilele noastre neterminat, fiind acoperită doar pe jumătate cu marmură.

Bologna-PiazzaMaggiore
Piazza Maggiore, văzută din apartamentul închiriat de pe Airbnb

Intrarea în biserică este gratuită, însă depinde de orarul slujbelor care se țin în ea. Îți recomand să intri, frescele sunt impresionante, la fel ca și înălțimea începerii. În plus, în interiorul bisericii vei găsi și o linie de meridian, construită în 1655 și integrată în podea.

Bologna-Basilica-San-Petronio

Quick tip: Fotografiile sunt permise doar dacă donați 2€ către biserică 🙂

Dacă vrei să admiri monumentele din Bologna de sus, ai posibilitatea să urci pe Terrazza di San Petronio, la 54 metri înălțime. Poți ajunge pe terasa panoramică fie urcând cele 260 scări, fie cu liftul – prețul intrării este același indiferent de alegere: 3 euro/persoană.

Palazzo d’Arcusio

În stânga bisericii veți găsi Palazzo d’Arcusio (sau Palazzo Comunale) – clădirea este în prezent sediul primăriei, însă datează din secolul al 14-lea și găzduiește și o capelă și un muzeu de arte frumoase. Admiră-i fațada impresioantă, dar și curtea interioară. Nu ezita să urci și scările (mai mult o rampă de fapt) – când am fost noi aici era o expoziție a 2 pictori locali, cu acces gratuit.

Bologna-Palazzo-Comunale

Bologna-palazzo-comunale Bologna-palazzo-comunale

Palazzo Re Enzo

Vizavi de Basilica di San Petronio poți admira Palazzo Re Enzo – clădirea construită în 1245 pentru a găzdui administrația publică a fost vreme de 23 de ani și reședința Regelui Enzo al Sardiniei (după care și-a luat și numele). În prezent, în Pallazo Re Enzo au loc diverse expoziții, conferințe și alte evenimente culturale. Atunci când am fost noi se ținea o expoziție de fotografie – accesul este gratuit și se face pe partea cu fântâna lui Neptun.

Italia_Bologna_Palazzo-Re-Enzo_Ian2020

Piazza del Nettuno

După ieșirea din Pallazo vei da ochii cu Fontana del Nettuno – fântâna lui Neptun. Statuia a fost realizată la ordinul lui Papa Pius al 4-lea și se spune că la construirea ei  s-a dat ordin ca părțile intime ale lui Neptun să fie cât mai mici, ca să nu lezeze mândria locuitorilor.

Italia_Bologna_Fantana-Neptun_Ian2020

Salaborsa

În Piazza del Nettuno vei găsi intrarea în Biblioteca Salaborsa – este biblioteca publică a orașului, aici descoperite și păstrate ruine din vremea romanilor. Din păcate noi nu am putut să o vizităm, căci duminică nu aveau program, iar luni programul începea abia de la ora 14:30, cam la aceeași oră cu zborul nostru spre casă. Voi o puteți vizita și de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10-20.

În jurul Piazza Maggiore

Părăsește pentru puțin timp Piazza Maggiore și mergi pe Via Clavature pentru 1 minut, pentru a ajunge la Santuario di Santa Maria della Vita – o biserică în stil baroc cu o cupolă impresionantă (mi-a adus aminte de Peterskirche din Viena). Intrarea este liberă. La ieșirea din biserică mergi direct în față, pe Via de Musei – aici poți vedea Portico della Morte (Porticul Morții), denumit așa din cauza spitalului ce se afla până nu demult în apropiere. Aici își are sediul și Librăria Nanni, înființată încă din 1931.

Italia_Bologna_Basilica_loculdelageam

Piazza Galvani

Vei ajunge apoi pe lateralul Basilicii di San Petronio – mergi în stânga, pe lângă biserică, pentru a ajunge în Piața Galvani. Aici vei găsi statuia lui Luigi Galvani, un fizician ce a descoperit conceptul de bioelectricitate.

Italia_Bologna_Piazza-Galvani_Ian2020

Palazzo Archiginassio

În fața lui Galvani, deși nu bănuiești, stă ascunsă o comoară – Palatul Archiginassio. Acesta a fost sediul Universității din Bologna între anii 1563 și 1803. De altfel, Universitatea din Bologna este considerată a fi cea mai veche universitate din Europa, fondată în 1088. Apropo, de-a lungul timpului am ajuns și în Salamanca, orașul ce găzduiește a treia cea mai veche universitate din Europa, dar și în orășelul italian Padova, unde am văzut a cincea cea mai veche universitate din Europa.

Archiginassio a fost primul auditoriu universitar și tot aici există și un teatru anatomic construit în totalitate din lemn în 1637. Intrarea în curtea palatului este gratuită și ți-o recomand 100%: pereții și tavanul porticurilor sunt pictate incredibil de frumos și decorate cu sculpturi.

În plus, accesul către etajul superior se face pe două scări impresionante: cea din stânga era dedicată facultăților de arte, iar cea din dreapta era pentru facultățile de drept.

Italia_Bologna_Biserica-San-Petronio_loculdelageam

Cea din urmă are un monument dedicat sfântului Carlo Borromeo, arhiepiscop de Milano – dacă ați citit articolul meu despre Viena, poate vă aminitiți că vă povesteam despre celebra Karlskirche, care este numită așa după acest sfânt, considerat protector al orașului în timpul epidemiei de ciumă.

Italia_Bologna_Archiginassio_loculdelageam

Porticurile din Bologna

După ce ai fotografiat pe săturate curtea interioară a palatului Archiginassio, ieși înapoi în Piața Galvani și mergi către Via Farini – în fața clădirii care găzduiește magazinul Furla vei găsi cel mai frumos portic din Bologna – trebuie doar să îți ridici privirea.

Bologna_Portico_loculdelageam

Bologna este singurul oraș din lume care are în jur de 40km de porticuri – iar prima lor apariție în datează din anul 1041. Porticurile au fost construite cu scopul de a mări locuințele oamenilor (mai ales când în oraș au început să vină tot mai mulți studenți), dar și pentru a-i proteja pe locuitori de vremea rea.

Cel mai înalt portic este Corte Isonali (pe strada Maggiore, 21), având 9 metri înălțime – a fost construit în jurul anului 1250 și încă se pot observa 3 săgeți înfipte în tavanul de lemn. Legenda spune că 3 răufăcători erau pe punctul de a ținti un negustor local, dar au fost distrași de apariția la o fereastră a unei servitoare. Săgețile au fost trase, însă nu și-au atins ținta, rămânând înțepenite în tavanul acestui portic.

Cel mai lung portic din Bologna și din lume are 3796m și unii spun că ar avea 666 de arcade.

Turnurile Garisenda & degli Asinelli – simboluri din Bologna

Cred că este timpul să te îndrepți către cele două turnuri faimoase ale orașului: Garisenda și delgi Asinelli. Turnurile au fost construite în Evul Mediu și aveau funcție militară, reprezentând în același timp și prestigiul familiei care le-a construit, prin grandoarea lor.

Turnul degli Asinelli

Turnul degli Asinelli este unul din cele 20 de turnuri care au supraviețui trecerii timpului și singurul care se poate vizita, fiind restaurat de curând. El a fost construit între anii 1109 și 1119 de familia cu același nume.

Dacă vrei să admiri priveliștea pe care ți-o oferă cei 97,2 metri ai turnului, trebuie să urci nici mai mult, nici mai puțin de 498 de trepte. O vizită este limitată la 45 de minute, biletul de acces costă 5€/persoană, iar orarul de vizitare este 9-19:30.

Bologna_Turn_Garisenda_loculdelageam

Turnul Garisenda

Turnul Garisenda, chiar dacă mai scund decât fratele lui, având doar 47 metri, merită totuși menționat: are o înclinație destul de mare din cauza terenului pe care este construit și a fundației. Momentan nu poate fi vizitat, căci se execută lucrări de restaurare.

Explorează străduțele din Bologna

Acum că ai văzut mare parte din obiectivele turistice din Bologna, e timpul să te bucuri de priveliștea pe care ți-o oferă clădirile roșiatice din oraș. Ia-o la pas pe străduțele din centrul vechi și cu siguranță vei întâlni clădiri și peisaje demne de admirat.

Bologna_loculdelageam
Clădirile roșiatice din Bologna

Bologna-stradute

Bologna_Basilica_loculdelageam
Basilica di San Francesco

Chiar și drumul spre gară este plin de monumente frumoase.

Italia_Bologna_PortaGaliera_loculdelageam
Porto Galliera

Ce mâncăruri să încerci în Bologna?

Desigur, ca în orice loc din Italia: pizza, paste, prosciutto, gelato… dar Bologna are și câteva preparate tipice pe care ar trebui să le încerci dacă tot ai ajuns până acolo (preparate de care le-am aflat și noi din ghidul lăsat de gazda noastră în apartamentul Airbnb). Așadar, mâncărurile specifice din Bologna sunt: Tagliatelle al ragu, Tortellini al ragu, Lasagne verdi (Lasagna cu pesto), Cotoletta alla Bolognese (piept de pui în stil bolognez), Panino con Mortadella.

Unde să mănânci în Bologna?

Iată câteva dintre locuri încercate de noi și pe care le putem recomanda:

Pentru mic dejun: Caffe del Mercato – sandwichuri super bune, cu ingrediente specifice italienești (mortadella, prosciutto cotto, prosciutto crudo, bresaola). Caffe del Mercato este pe strada Pescherrie Vecchie, chiar lângă Piazza Maggiore. Noi am avut cazare fix pe această stradă, cu vedere către piață – vezi mai jos câteva imagini.

Alte locuri pentru mic dejun (recomandate de gazda noastră): Pasticceria Santo Stefano, Caffe Terzi, Gamberini, Naama Cafe.

Italia_Bologna_Mâncare_loculdelageam

Bologna-panini

Pentru pizza la felie: Pizzeria Altero – recomandăm pizza Salsiccia, dar nici celelalte tipuri n-au fost rele deloc. O găsiți în apropierea celor două turnuri din Bologna, pe Via Caprarie.

Alte locuri în care să mănânci pizza (recomandate de gazda noastră): Alce Nero Berbere, Console & Co.

Pentru Gelato: Gelateria Gianni – au foarte multe arome de înghețată, plus cannoli delicios 😀 o găsiți tot lângă cele două turnuri, la intersecția Via Zamboni cu Via S. Vitale.

Bologna-Cannoli
Cannoli cu fistic

Alte locuri pentru gelato (recomandate de gazda noastră): Cremeria Funivia, Sorbetteria Castiglione, Stefino, Galliera 49.

Pentru aperitivo: Caffe del Mercato – în fiecare seară, între orele 18 și 21, dacă plătești încă 5 euro pe lângă prețul băuturii ai acces și la bufetul lor – preferatele noastre din tot bufetul au fost Parmigiana (vinete pane cu parmezan). Pe lângă asta, mai aveau și sandwich-uri, dar și paste de 2 feluri. Tot de aici ne-am comandat și un platou cu mezeluri și brânzeturi specifice regiunii (17 euro).

Bologna-Cafe-Mercato-Aperol-Spritz
Aperol Spritz

Recomandare de cazare în Bologna

Acesta este apartamentul cu cea mai frumoasă priveliște în care am stat vreodată. Și cred cu tărie că este cel mai fain apartament de pe Airbnb din Bologna. Este localizat chiar în inima orașului, în Piazza Maggiore, cu o priveliște genială asupra clădirilor istorice din piață. Iar balconul e locul perfect în care să savurezi o cafea și să îți faci planul de vizitare a orașului.

Bologna_Piazza-Maggiore-Airbnb_loculdelageam
Vedere către Piazza Maggiore din apartamentul închiriat pe Airbnb

Dacă vrei să rezervi și tu apartamentul în care am stat noi, o poți face de aici. Iar dacă îți faci cont pe Airbnb folosind acest link de la mine, vei primi o reducere de 30 de euro pe care o poți folosi pentru prima rezervare.

Italia_Bologna_Biserica-San-Petronio_loculdelageam
După o zi plină de vizitat Bologna, te poți relaxa cu priveliștea către Piazza Maggiore – asta am făcut noi, pe mica terasă a apartamentului închiriat pe Airbnb

De reținut

După ora 10 seara, nu se mai vând băuturi alcoolice la magazinele din Bologna. Deci dacă vrei să te relaxezi cu o bere sau un pahar de vin în apartamentul închiriat, trebuie să le cumperi din timp.

Transferul de la/spre aeroport

Exista o singură modalitate de transport public de la/către aeroport: un autobuz cu destinația Gara Bologna Centrale. Un bilet costa 6€/persoană și poate fi cumpărat de la automatul de bilete din gară/aeroport sau de la chioșcurile de tip Tabacchi. Autobuzele (numite Aerobus) pleacă din 11 în 11 minute, iar călătoria de la/până la aeroport durează aproximativ 20 de minute.

Important: De la gară în centrul orașului (Piazza Maggiore) faci cam 20 de minute pe jos.

Recomandare: aeroportul din Bologna este destul de aglomerat chiar și în extrasezon, așa că încearcă să ajungi măcar cu 1 oră și jumătate înainte de zbor. Spre exemplu, noi am călătorit într-o zi de luni din Ianuarie și am stat în jur de 30 de minute la coadă pentru a ajunge la controlul de securitate.

Ce poți să vizitezi dacă ai mai multe zile la dispoziție?

Dacă ai mai multe zile la dispoziție și ești fan muzee, sunt câteva opțiuni chiar bune în Bologna:

  • MAMbo – Museo d’Arte Moderna di Bologna – muzeul de artă modernă este deschis de Marți până Duminică, în intervalul 10-18:30, iar tariful de intrare este 6€/persoană.
  • Museo della Resistenza di Bologna – muzeul dedicat rezistenței italiene este deschis de Luni până Vineri, în intervalul orar 15:30-18:30, iar Sâmbăta între 10 și 13. Intrarea este gratuită.

Pentru pasionații de mașini și motoare, în jurul orașului Bologna sunt mai multe muzee dedicate lor:

  • Muzeul Lamborghini (la 35km de oraș) – Tarif de vizitare: 15€/persoană. Program de vizitare: în fiecare zi, de la 9:30 la 18/19. Poți ajunge aici de la Autogara Bologna (aproape de gară), cu autobuzul 576, în aproximativ 55 de minute.
  • Muzeul Ferrari Maranello (la 50km de oraș, în Modena) – Tarif de vizitare: 17€/persoană. Program de vizitare: în fiecare zi, de la 9:30 la 18/19.
  • Muzeul Ducati (la 10 km de oraș) – Tarif de vizitare: 15€/persoană. Program de vizitare: de la 9 la 18/19, excepție miercurea, când muzeul e închis.

bologna-muzeu-ducatti

Dacă totuși nu vrei să îți petreci timpul vizitând muzee, dă o fugă și prin orașele din jur – la o oră cu trenul este Florența, spre exemplu. Noi am combinat Bologna cu Milano, călătorind cu trenul între cele două – am făcut aproape 3 ore, iar biletul a costat 16,8€ (însă găsești și mai ieftin, dacă îl iei cu mai mult timp înainte).

P.S.: Dacă ai găsit de folos sfaturile mele din acest articol, poți să-mi faci cinste cu o cafea și astfel să îmi susții munca ☕️ ➡️ https://www.buymeacoffee.com/loculdelageam

Enjoy Bologna! 🙂



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *