BIAS 2019 – de ce să mergi și la ce să te aștepți

BIAS 2019 – de ce să mergi și la ce să te aștepți

UPDATE 20 August: a fost publicat programul BIAS 2019

Pentru pasionații de aviație și iubitorii de călătorii, acronimul BIAS are un singur înțeles – show aviatic de excepție. Dacă însă nu ești familiarizat cu acest eveniment, ți-am pregătit în continuare toate detaliile de care ai putea avea nevoie în cazul în care vrei să iei parte la BIAS 2019.

Ce este BIAS?

BIAS înseamnă Bucharest International Air Show și este cel mai mare show aviatic din România. Este deja un eveniment de tradiție, anul acesta pe 24 August fiind organizată cea de-a 11-a ediție de către Aeroportul Băneasa & ROMAERO.

La ediția de anul trecut, dedicată Centenarului Marii Uniri, au participat 150 aeronave civile și militare și peste 100 de piloți și parașutiști din 13 țări.

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam
În imagine, Turkish Stars – singura formație de acrobație ce zboară cu 8 avioane supersonice (sunt capabile să atingă o viteză maximă de 1315km/h)

Când are loc BIAS 2019?

Sâmbătă, 24 August

Cât costă intrarea la BIAS 2019?

Intrarea este liberă.

Unde se ține BIAS 2019?

Show-ul are loc pe pista Aeroportului Băneasa, iar accesul se face prin ROMAERO (de pe Bulevardul Aerogării).

Cum ajung la BIAS 2019?

Nu se asigură parcarea, așa că cel mai bine este să veniți cu transportul în comun. Sunt o mulțime de linii STB care ajung aici:

  • 112, 301 (stația Piața Băneasa de pe Bd. Aerogării)
  • 131, 148, 149, 205, 261, 301, 304, 335, 605 (stația Aeroport Băneasa de pe Șoseaua București-Ploiești)
  • liniile expres 780, 783, 784 ce fac legătura cu Aeroportul Otopeni (stația Aeroport Băneasa de pe Șoseaua București-Ploiești)

Dacă stai aproape de o gură de metrou, ai trei posibilități să ajungi rapid:

1. Iei metroul până la stația Aviatorilor, după care autobuzul 301 spre Băneasa

2. Iei metroul până la stația Aurel Vlaicu, după care autobuzul 112 spre Complex Comercial Colosseum

3. Iei metroul până la stația Gara de Nord, după care autobuzul 205 spre Laromet (valabil și pentru cei care vin cu trenul special pentru BIAS – iar dacă te afli în această situație și vrei să rămâi peste noapte în București, îți recomand Hotelul Ibis Gara de Nord)

 

Cât durează BIAS?

Răspunsul este simplu: întreaga zi – accesul publicului se face începând cu 8 dimineața și se încheie în jurul orei 22, după concertul tradițional. ÎNSĂ (trebuia să existe și un însă 🙂 ) reprezentațiile aeriene sunt dublate, astfel că o formație evoluează o dată în prima parte a zilei și o dată după-amiaza. Astfel, poți merge să vezi show-ul aviatic fie de dimineață (intervalul 9-15), fie după-amiază (15-21). Anul trecut noi am ales să mergem în prima parte a zilei, în primul rând cu gândul că vom prinde și puțin mai răcoare și în al doilea rând pentru că mi-am dorit foarte mult să văd evoluția celor de la TAROM & Hawks of Romania (aceasta fiind o evoluție care a fost programată o singură dată în zi).

UPDATE 13 August: TAROM va participa și anul acesta la show, de data asta cu o aeronavă Airbus A318, pilotată de Alfred Ghergan (pilot șef al Tarom) și Cristian Dona (director de training la Tarom).

UPDATE 13 August: Anul acest show-ul se va încheia cu concertul celor de la 3 SUD EST.

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam
În imagine, un Boeing B-737 al companiei Tarom, însoțit de aeronavele vopsite în roșu, galben și albastru ale celor de la Hawks of Romania

Sfat: Pentru a fi sigur că te vei bucura de tot show-ul aviatic, vino pregătit pentru temperaturile mari specifice lui August – ia cu tine neapărat o șapcă/pălărie, ochelari de soare și n-ar fi rău să te protejezi și cu o loțiune cu SPF.

 

Ce pot să mai văd în afară de show-ul aviatic?

Pe lângă evoluțiile aeriene spectaculoase, în cadrul evenimentului veți putea admira numeroase avioane și elicoptere, cu care vă puteți fotografia de aproape. Anul trecut se putea chiar urca în avionul ROMBAC 1-11 – primul și singurul avion de pasageri cu reacție construit în România.

UPDATE 13 August:

  • Și anul acesta poate fi admirat și vizitat avionul ROMBAC 1-11 – aeronava a fost restaurată complet de Romaero și poartă însemnele companiei, care anul viitor aniversează 100 de ani de activitate.
  • Poate fi vizitată și aeronava NATO AWACS E-3A, din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control – scopul acesteia este să supravegheaze spațiul aerian, dar și să coordoneze toate celelalte avioane aliate în diverse misiuni, transmițând informații în timp real tuturor. O veți recunoaște ușor datorită uriașei antene radar de deasupra.
  • Se adaugă la capitolul ”de admirat” și gigantul C-130 Hercules al United States Air Force

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam

Am unde să beau/mănânc ceva?

Da. Organizatorii s-au gândit și la acest aspect, astfel că amplasează un pavilion destul de mare cu mese, în jurul căruia sunt numeroase food truck-uri. Însă cum la show asistă mii de oameni, trebuie să vă înarmați cu răbdare atât pentru cozi, cât și pentru a găsi o masă liberă.

 

Și ca să nu crezi că te mint când spun că este cel mai fain show aviatic de la noi din țară, îți mai las drept dovadă câteva imagini de la BIAS 2018 – și deși încă nu a fost anunțat programul final pentru 2019, evoluțiile aeriene vor fi cu siguranță cel puțin la fel de spectaculoase.

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam
Forțele Aeriene Române

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam

 

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam
Forțele Aeriene Poloneze
BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam
White Wings – echipa demonstrativă de acrobație cu planorul a Aeroclubului României

 

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam
Hawks of Romania

BIAS-Bucuresti-Show-aviatic-loculdelageam

 

 

Ce spui, te-am convins, ne vedem pe 24 august la BIAS 2019? 😀

P.S.: Ca să rămâi la curent cu toate noutățile, îți recomand să urmărești și pagina de Facebook a evenimentului.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *