Barajul Paltinu & Valea Doftanei – evadare în natură, aproape de București
De Barajul Paltinu am aflat (spre rușinea mea) abia săptămâna trecută, văzând câteva imagini frumoase de acolo pe Instagram. Am salvat atunci postarea, gândindu-mă că poate vom ajunge vara asta în zonă, ținând cont că e atât de aproape de București – nici nu mi-a trecut prin minte că vom ajunge atât de curând 🙂 asta pentru că planurile noastre de a ajunge pe Transalpina în weekendul prelungit de 1 Iunie ne-au fost date peste cap de ploaie (și chiar de ninsoare, la peste 2000 de metri).
În doar 1 oră și jumătate de la plecare din București am ajuns pe valea Doftanei – fiind 1 Iunie, malurile râului erau deja înțesate de oameni cu dor relaxare în natură și mai ales de zumzet de copii 🙂 ah, și foarte multe rulote, semn că lumea deja își ia revanșa pentru cele 2 luni de izolare în orașe 🙂 Mi-am promis că o să revenim și noi spre sfârșitul verii, căci râul Doftana pare foarte potrivit pentru o evadare când în București sunt peste 30 de grade.
Acum ne-am continuat drumul spre Barajul Paltinu – a mai durat 10 minute să ajungem la Popasul Paltinu, de unde am avut o priveliște genială asupra lacului.
Popasul Paltinu este amenajat chiar drăguț, cu foișoare, câteva grătare și muuult spațiu verde unde te poți așeza să admiri priveliștea și să te bucuri de natură. Ah, și multe văcuțe care pasc liniștite printre oameni 🙂 Popasul este suprinzător de curat și de îngrijit, însă înțeleg că a fost amenajat așa în vara anului trecut, printr-un program derulat de Ciucaș – sper totuși ca oamenii ce vizitează locul să îl păstreze curat mult timp de-acum înainte.
Lacul format de Barajul Paltinu este un fel de mare între munți – pe lângă faptul că ocupă o suprafață destul de generoasă (215 hectare), are și o culoare care mi-a adus aminte de plajele din Muntenegru 🙂
Cum ajungeți la Barajul Paltinu?
Din București, aveți 2 variante: fie urmați DN1 până la intrarea în Câmpina, fie Autostrada A3 până în Ploiești, apoi urmați drumul spre Câmpina. Odată ajunși aici, ieșiți prin dreapta spre oraș, după care urmați drumul spre Brebu și apoi mergeți în paralel cu râul Doftana până la baraj. Noi am ales varianta 2 și am făcut în jur de 1 oră 40 minute.
Cazare în zona Barajul Paltinu/ Valea Doftanei
Dacă vreți să rămâneți aici pentru o noapte sau două și să vă bucurați de aer curat și de liniște, iată câteva opțiuni de cazări găsite pe Airbnb pe Valea Doftanei:
În concluzie, dacă vreți să vă relaxați în natură, vă recomand cu drag o escapadă de o zi sau chiar de un weekend la Barajul Paltinu și în zona Valea Doftanei – este aproape de București, e o zonă cu mult verde, cu o priveliște genială și nici pe departe atât de aglomerată precum vecina Valea Prahovei.
P.S: Dacă vrei mai multe idei de destinații frumoase de vacanță în România, îți sugerez Viscri, satul prințului Charles sau Plaiul Foii, de unde poți admira Piatra Craiului. Aproape de casă sunt și destinațiile de la vecinii noștri bulgari: Veliko Târnovo, Balchik și Ruse.
Iar dacă ai nevoie de și mai multă inspirație, îți recomand să citești și articolul meu cu idei de vacanțe de vară în România.
Până data viitoare, drumuri line!